Frederiksberg Kommune stiler efter at få stoppet den næste generation af unge til at lade smøgerne ligge. Foto: : Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Haha 😆 Elsker 😍 Like 👍

»Vi vil ikke lave et forbud«

RØGPOLITIK. Et forslag om en generation af unge uden hang til cigaretrøg kommer fra Sine Heltbeg (S), der bakkes op af Kommunalbestyrelsen. Til maj kommer en røgpolitik dog skal skoler og andre interessenter lige høres først.

NEJ TAK TIL RØG: ’Vil du have en smøg?’ eller ’Ryger du ikke?’ er nok noget, de fleste er blevet spurt om.

Står det til politikerne i Kommunalbestyrelsen, skal den næste forhåbentlig røgfri generation af unge helst svare nej til begge spørgsmål.

Der er ingen tvivl om, at cigaretter er skadelig for helbredet, ikke kun for den mund smøgen sidder i, men også de omgivelser der udsættes for røgen. Nye tal for Region Hovedstaden viser, at antallet af unge, der begynder at ryge er steget efter års fald.

Derfor foreslog Sine Heltberg (S) i foråret, at man burde indføre en røgpolitik på Frederiksberg. Den idé har en enig Kommunalbestyrelse nikket ja til, og i budgetforliget 2019 er ambitionen, at den næste generation på Frederiksberg skal være røgfri.

Sine Heltberg fortæller:

»Forslaget har været drøftet til dialogmøder med skolerne og daginstitutionerne, som bakker det op. Fra en børnehave hørte vi, at deres unge afløsere synes, det var mærkeligt, at de ansatte kan komme ind og tage de små børn op, mens de lugter kraftigt af røg, fordi de lige havde stået og røget i en pause. Det er jeg enig i.«

Alle udvalg bliver hørt

Den kommende røgpolitik har været gennem Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, hvor Flemming Brank (K) er formand. Udvalget vil gå i front for nul røg i tæt samarbejde med andre udvalg, der arbejder med børn og unge, så alle ønsker og muligheder kan komme på bordet.

Flemming Brank (K) siger:

»At rygning er skadeligt, er der vist ikke mange, der er i tvivl om. Derfor er det også bekymrende, når vi kan se at antallet af helt unge rygere i hovedstaden er stigende. Faktisk er det så bekymrende, at det er noget vi fra kommunens side vil gøre noget ved.

Målet er, at den næste generation på Frederiksberg bliver røgfri, men selvom et rygeforbud kan lyde som en hurtig og nem løsning på en stor sundhedsmæssig udfordring både for den enkelte og for samfundet, er der mange hensyn at tage og mange bump på vejen, der skal forceres.«

En kæmpe udfordring

I dag er der rygeforbud på skoler, daginstitutioner og klubber for børn og unge.

Forbuddet gælder kun for selve institutionsområdet, så det er ingen problem for den nikotinhungrende, at gå et ekstra skridt væk og tænde en cigaret helt lovligt.

Skal der forbud til mod røg? Kampagner rettet mod unge rygere? Eller noget helt tredje.

Flemming Brank understreger, at det ikke er voksne rygere, der har røget i 40-50 år som røgpolitikken jagter, men derimod de unge før de tænder, den første cigaret.

»Det er en kæmpe udfordring, vi står overfor for det er et livsvigtigt tema. Men selvom det som sagt kan lyde ligetil, er der stadig tale om et tema med mange dilemmaer.

Dialog og motivation betyder meget, for selvom vi nok ender med at forbyde røg flere steder, så virker det bedre, hvis der er almindelig opbakning til ideen, » forklarer han og fortsætter:

»Vi trækker ikke noget ned over hovedet på folk, men vil gerne have tilbagemeldinger. Vi kunne godt på rådhuset tage en beslutning om det, men vi gør det bedst i samarbejde med andre.

Vi kan ikke håndhæve om folk vil ryge eller ej, så derfor er det bedre med et samarbejde « siger han.

Flere unge ryger

»Det er tid til handling. Derfor skal vi have et røgfrit Frederiksberg,« lyder det fra Sine Heltberg.

I forslaget fra S lyder det blandt andet, at rygning forbudt skal gælde for hele skoletiden, som flere andre kommuner har indført med succes.

Håndhævelsen af forbuddet skal drøftes med skoler og forældre og kan omfatte inddragelse af udgangstilladelser.

Medarbejdere på skoler, klubber og institutioner må ikke ryge i arbejdstiden hverken ude eller inde eller udenfor matriklen.

Alle legepladser skal være røgfrie.

Sine Heltberg ser også gerne, at tobak fjernes fra hylderne, og vil gerne have en dialog i gang med erhvervslivet på Frederiksberg og have et samarbejde i gang med de praktiserende læger for at reducere antallet af rygere.

Røgpolitik klar til maj

Politikerne vil lytte til de tilbagemeldinger, der nu kommer.

»Hvis meldingen er, at vi skal blande os uden om, så er det, det vi gør. Vi vil ikke bare lave et forbud, det er ikke fair,« siger Flemming Brank.

Den kommende røgfri politik er primært rettet mod unge på ungdomsuddannelserne.

Nu skal der lige tygges grundigt på de mange tilbagemeldinger, og så skal det tilbage i udvalget, der skal beslutte sig for det næste skridt, så den røgfri generation kan sættes i gang.

Flemming Brank siger:

»Vi har taget det bedste fra alle steder, og har sat det sammen og får det gjort til byens rygepolitik. Det handler om at få de unge til at lave være med at ryge,« siger han.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Cyklistforbundet: Hvor føler du dig utryg?

Fra Indre By til Ydre Østerbro: Indretningsekspert fra tv flytter forretning