John Knudsen stopper i Senior IT Stuen, som han selv skabte for 10 år siden. Foto: Martin Sørensen

Wow 🤩 Like 👍

John har været IT-nørd i 50 år

ILDSJÆL. For 10 år siden startede John Knudsen Senior IT Stuen for at hjælpe digitalt svage ældre. Initiativet fejrer 10 års jubilæum på onsdag, og nu trækker den 74-årige ildsjæl sig tilbage. Men ikke for at få mere sofatid derhjemme!

SUNDBYVESTER: John Knudsen har beskæftiget sig med IT, lige siden han i 1969 blev edb-mand på tovværksfabrikken Jacob Holm og Sønner – der hvor Amager Centret ligger i dag.

»Jeg blev ansat som arbejdsdreng i 1958 som 14-årig. Siden blev jeg piccolo på kontoret, kontormand, kontorleder og så edb-mand, altsammen på 13 år. Firmaet betalte ens aftenskole med bøger og det hele. Så jeg gik på Købmandsskolens datalinje på merkonomstudiet,« fortæller han. Folkeskolen forlod han tidligt.

»Vi boede på landet, oppe i Odsherred. Så var vi to skoledrenge, der stod og kastede med smørrebrødsknive, og så kom den flyvende, heldigvis med skæftet først, og ramte mig lige ind i øjet,« siger John.

John viser nogle af de aktiviteter, han har involveret sig i. Foto: Martin Sørensen

Han lå på hospitalet så længe, at skoleinspektøren fandt det bedst, at John gik femte klasse om.

»Og det var så det. Så jeg har kun et to-dimensionelt syn, så jeg kan se vandret og lodret, men jeg kan ikke se dybde.«

Det skadede syn forhindrede ham ikke i at komme i dybden med interessen for edb.

Da tovværksfabrikken lukkede i 1971, blev han ansat hos Regnecentralen i Rialtobygningen på Frederiksberg. Siden blev han projektleder i el-virksomheden LK-Nes i tre år, vendte tilbage til Regnecentralen og var edb-chef i seks år, inden han realiserede en drøm om at blive selvstændig.

»1. januar 1989 fik jeg egen IT- og konsulentvirksomhed, hvor jeg i 12 år lavede skræddersyede databaseløsninger,« fortæller John.

Ældre med IT-problemer

I 1969 flyttede John med sin kone og to børn fra Ålandsgade til Urbanplanen, hvor de bor endnu. Igennem årene har han involveret sig i et hav af frivillige aktiviteter.

Blandt andet i Amager Vest Lokaludvalg, Ældrerådet og Ældremobiliseringen, som havde en datastue på Øresundsvej. De lokaler fik John lov at overtage i 2009, og så var Senior IT Stuen en realitet. I de første år var der deltagergebyr, i de seneste fire år har det været gratis.

»Jeg fornemmede, at der var mange, som havde problemer med IT. Jeg fik reklameret lidt for det, og folk måtte stå ude på gangen i starten, så mange kom der,« fortæller han.

Da bygningen på Øresundsvej efter to et halvt år skulle renoveres, fandt John i stedet lokaler til Senior IT Stuen i kælderen på Englandsvej 47.

»På et tidspunkt fik jeg besøg af overborgmesteren. Jeg havde jo punket alle, både Borgerrepræsentationen og borgmestre, der kunne tænkes at finde midler til at støtte sådan en lille gesjæft, som jo hjalp borgerne med digital selvbetjening og kommunikation. De søde, stakkels mennesker kunne sidde i kaffepausen og nærmest græde og fortælle, at de var søvnløse, fordi de ikke kunne finde ud af det lort der – men de skulle!« siger John.

Kom der flere deltagere, da man indførte nem-ID og digital selvbetjening i det offentlige?

»Nej, ikke flere, jeg kunne snarere mærke den der frustration. Folk sagde: Hvorfor fanden ventede de ikke 30 år, så havde det ikke været noget problem for os. Der var masser der havde problemer med det, og det var synd, det var en hård tid,« fortæller han.

Åge på 93 år underviste

I de seneste fire år har Senior IT Stuen holdt til i Foreningshuset på Sundholmsvej 8. John har besluttet at trække sig tilbage ved 10 års jubilæet.

»Vi har syv faste frivillige, som gør det skidegodt. Og vi har sat en masse i søen. Vi har haft en slags mobil IT stue, blandt andet var vi i Amager Centret i en periode en lørdag om måneden med et bord og noget strøm stillet til rådighed, hvor folk kunne komme med deres IT-problemer. Vi har også hjulpet Islands Brygge Bibliotek med at få deres IT-cafe op. Min superfrivillige Claus Olander har taget teten.«

»I BomiParken udstyrede vi seks ældre mennesker med tablet og mobilt bredbånd, og så legede de med dem i en hel måned efter lidt introduktion, og det var en succeshistorie. Inden vi var færdige, havde nogle af dem selv anskaffet sig en tablet, og Åge på 93 var gået i gang med at undervise de andre i IT,« fortæller John.

“Prøv at se den her lille sjove Raspberry, en komplet computer, indbygget wifi og Bluetooth, den skal bare kobles på skærm, tastatur og en mus. Den fandt jeg på nettet for under 400 kr. Jeg har sgu’ endda købt to-tre mere. Hver gang jeg finder sådan noget, så er jeg helt oppe i skyerne – det må jeg eje, det må jeg prøve,” siger John Knudsen, begejstret. Foto: Martin Sørensen

Når han nu stopper i Senior IT Stuen, er det ikke for at slå sig til ro i sofaen derhjemme.

John er engageret i flere initiativer i Urbanplanen, blandt andet beboergruppen Tryghedsplatformen, som Partnerskabet har taget initiativ til at få samlet for at gøre boligkvarteret mere trygt. Han er involveret i områdets beboerblad og er pilot i rickshawkørsel for folk, der ellers ikke kommer uden for en dør.

Og efter han deltog i en skrivecafé hos journalist Roberta Montanari for et år siden, fortsatte deltagerne med at mødes omkring det at skrive – og det er ved at udvikle sig til et livshistorieprojekt.

»Københavns Stadsarkiv har en erindringsklub, det kunne jeg heller ikke holde mig fra. De har lavet en disposition til at samle sine erindringer, og den er jeg så pligtskyldigt begyndt at udfylde. Jeg bliver 75 år til maj, så der har jo hobet sig noget op. Nu har jeg råmaterialet i telegramstil, det vil jeg godt samle til en flydende historie, og den proces skal jeg bruge masser af tid på.«

»Jeg nyder livet, og jeg elsker at være gammel. Kadaveret knirker lidt hist og pist – men ikke heroppe,« siger John og peger på sit hoved.

Der er 10 års jubilæumsfest for Senior IT Stuen onsdag 6. februar kl. 13-16 i Foreningshuset, Sundholmsvej 8, hvor John Knudsen takker af, og man kan hilse på stuens andre frivillige.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Debat: Mere fodbold på Nørrebro

Efterlysning: Hvem skal kåres til årets idrætsleder og årets klub?