Marcus Winther-John har været bandleder for Peter Belli og skrevet tekst og musik til store danske navne. Selv var han forsanger for Inside the Whale. Han har netop skrevet romanen 16 tømmermænd, der er inspireret af hans egen skilsmisse. Foto: Martin Sørensen

Kunsten at vikle sig ud af hinanden

Tidligere forsanger i Inside The Whale Marcus Winther-John, der har skrevet sange og tekster til blandt andet Sanne Salomonsen og Mads Langer, debuterer som forfatter med 16 tømmermænd, inspireret af hans egen skilsmisse.

Swipe til venstre eller til højre.

Marcus Winther-John havde kun været skilt i få måneder, da velmenende venner under en forsinket julefrokost med snaps i lind strøm på restauration Skindbuksen introducerede ham til dating-appen Tinder. Et univers han aldrig havde set og slet ikke troet han skulle sætte sig ind i.

Men i slutningen af november 2014 var det slut. Hende, der var hans livs kærlighed, som han har to børn med og som han har været kæreste med siden han var 19 år og hun 16 år, ville skilles.

Hun havde fundet en anden.

»Det er jo alle mulige følelser, der kører rundt på en gang. Man er i chok, og man er vred. Og ked af det. Men jeg kan huske, at hun var meget ærlig, og det satte jeg stor pris på. Vi besluttede hurtigt at gå hver til sit og lod børnene blive i huset, mens vi skiftede til at flytte ud, indtil min ekskone fandt en lejlighed,« fortæller Marcus Winther-John om sit livs største krise og omvæltning.

Vi møder ham i hjemmet på Lindehøjen, hvor S-toget i baghaven kigger forbi med jævne, men bestemte mellemrum. Her bor han med sine to drenge, Elliot på 13 år og William på 16 år. På bagvæggen hænger billeder fra Marcus Winther-Johns tid som musiker. Han er 47 år, født i England, men flyttede til Danmark, nærmere bestemt Herning, da han var 12 år.

Han er mest kendt som sanger fra Inside the Whales og har været tekstforfatter til flere store danske bands og bandleder for Peter Belli.

Bogen ’16 tømmermænd’ er Marcus Winther-Johns romandebut og er såkaldt autofiktiv – kraftigt inspireret af hans egen historie. Hovedpersonen hedder sågar Marc, men der er hverken tudekiks eller rundhyl af selvynk i romanen, der er skrevet i skarpt og præcist bog og handler om musikeren Marcs skilsmisse, vej i datingjunglen og mødet med den nye kærlighed. Akkurat som Marcus Winther-Johns eget liv.

Blive sig selv igen

»Det første, der gik op for mig, da vi gik i parterapi under skilsmissen var, hvor meget, man er viklet ind i hinanden. Det er alle mulige små ting, som man ved om hinanden og som man ubevist gør. Jeg troede jeg var mig selv, selvom vi var et par, men det gik op for mig, at man virkelig er ét stykke, når man har været sammen så mange år, og det tager virkelig lang tid at vikle sig ud af det,« fortæller Marcus Winther-John.

I tiden efter bruddet havde han flere faser. Nogle dage var han ked af det, andre dage gik han i et fix-it-mode og forsøgte at stable nogle nye rammer på børnene til ham og drengene.

I de ulige uger. De lige uger skulle han finde på noget at lave og efter nogle måneder begyndte han at date med kvinder, han mødte på Tinder.

Hvad er din yndlingsfarve

I bogen skal hovedpersonen Marc også i gang igen efter skilsmissen, men han har ikke været på date siden Nirvana var store, så det forekommer ham noget grænseoverskridende. En god veninde skubber ham i gang.

»Det var ligesom hos mig –det var mega grænseoverskridende og mærkeligt at have kendt et menneske så godt og indgående og så sidde og stille et næsten fremmed menneske spørgsmål som ’nå, hvor har du så gået i skole og hvad er din yndlingsfarve’. Men jeg besluttede at gøre det i de lige uger, hvor jeg ikke havde drengene, og så mødte jeg en masse søde kvinder. Nogle af dem kærestede jeg lidt med, men det var mest sådan rebound. Det var heller ikke rart at opleve, at jeg skulle gøre andre kede af det. Men jeg var ikke klar,« fortæller Marcus Winther-John om den første dating tid.

’16 tømmermand’ er hans debut som forfatter – men bestemt ikke den sidste.

»Jeg kan bruge min erfaring som tekstforfatter, hvor jeg ofte skulle skrive et budskab på ganske få linjer og sekunder – det har jeg brugt i mit arbejde med bogen, og så har jeg kunnet bruge alle de mange usendte smser og mails, som jeg skrev til min ekskone lige efter skilsmissen,« siger Marcus Winther-John.

For tre år siden mødte han kærligheden igen. Gennem fælles musikervennner fandt hun ham på Facebook og de begyndte at gå ud sammen – stille og roligt, og efter et halvt år med dating i roligt jysk tempo, kaldte de sig kærester. Det har de været i tre år nu.

»Det går godt nu det hele. Jeg taler godt med min ekskone og vi har et fint samarbejde om drengene, og jeg har været på ferie med min kæreste og hendes og mine børn. Det er godt.«

 

 

 

 

16 tømmermænd er netop udkommet på Byens Forlag.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

»Uligheden gjorde mig vred«

Pladelancering krydret med koncert