Foto: Sporvejshistorisk Selskab

Like 👍

Gamle sporvogne får nyt liv

NY BOG. Fortælling om de gamle sporvognes forvandling, kan du nu læse på bogform.

SPORVOGNE: På solskinsøen Bornholm er der nogle dygtige håndværkere, der har genskabt gamle sporvogne.

Og den slags arbejde kræver både stor teknisk viden, fingerfærdighed og ikke mindst fantasi. Det kræver især god fantasi at genskabe en gammel sporvogn fra vragdele.

Du kan følge det krævende arbejde i den seneste bog ’Gamle sporvogne får nyt liv’ fra Sporvejshistorisk Selskab, der er foreningen bag Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Det omfattende arbejde fandt sted tilbage i 2012 på sporvogns-værkstedet i Østermarie, da to gamle københavnske sporvogne skulle renoveres. Det krævede lidt af et detektiv-arbejde krydret med imponerende håndelag at få sat sporvognene tilbage på skinnerne.

Tilbage til 1911 stil

Opgaven var at føre sporvognene tilbage til fordums herlighed i 1911 og de nærmest følgende år. I bogen du muligheden for at få et unikt indblik i dette arbejde.

Både håndværket og sporvejshistorien er komplicerede størrelser, fortæller forfatteren Jesper Reinfeldt, der også er daglig leder af sporvognsværkstedet i Østermarie.

Du kan se frem til at kigge på gamle driftsbilleder af de to sporvogne nr. 567, der er enm motorvogn, og nr 226, som er en bivogn. Sporvognenes søstervogne har været en vigtig del af grundlaget for restaureringsarbejdet, for der eksisterer langt fra tegninger af alle vognenes detaljer.

Sporvognene stod som fabriksnye i september 2017.

Resten af mysterierne er opklaret ved hjælp af en udviklet fantasi, støttet af fund af spor i det gamle træværk.

Arbejdet i Østermarie fortsætter med nye opgaver, blandt andet to spændende toetages Frederiksberg-sporvogne, som om nogle år kan opleves i drift på det midtsjællandske museum.

Bogen kan købes i boghandleren.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Så er der musik om søndagen

Energistyrelsen flyttet til Vesterbro