STRØGGADEN. Handelsforeningen ser en lysende fremtid efter fire års kaos med den nye Amagerbrogade.
AMAGERBROGADE: Det sidste lag asfalt på den nyrenoverede Amagerbrogade venter stadig på mildere temperaturer, men ellers er det store vejarbejde afsluttet og trafikken begynder at ligne sig selv på handelsgaden. Og de seneste tre år har Københavns Erhvervshus under kommunen taget temperaturen på gadens erhvervsliv gennem spørgeskemaer og registrering af butikstyper.
Stor forandring
Sidste tirsdag gjorde erhvervshuset status ved et møde i Beta på Øresundsvej, som også markerede afslutningen på kvartermanager Shahriar Shams Ilis arbejde på gaden.
»Jeg har oplevet en stor forandring i de fire år, jeg har været her. Det er lykkedes at skabe opmærksomhed om gaden. Da jeg startede, virkede gaden meget nedslidt, men nu er der en optimisme og tro på fornyelsen. Butikkerne er pænere og der er kommet flere nye og mere spændende til, som mener, at Amagerbrogade er ved at udvikle sig til et af byens hippe steder.
Udfordringen nu er at bevare de gode gamle og få tilføjet noget nyt – også gerne nogle af de store nationale kæder – og så at få en bedre dialog med ejerne af butikslokalerne,« fortalte kvartermanageren.
Erhvervshuset kunne blandt andet fortælle, at antallet af tomme butikker er relativt uændret i perioden – men der er sket en udskiftning, hvor servicebutikker som for eksempel caféer, frisører og cykelhandlere vinder mere indpas – en tendens, der ligner andre europæiske storbyer.
Fra Englandsvej til Højdevej er der slet ingen tomme butikker nu, mens der er lukket stadig flere på strækningen ned til Sundbyvester Plads
Rystet bedre sammen
Spørger man til butiksejernes omsætning, ramte det et lavpunkt i februar 2018 – byggearbejdet startede fem måneder inden da – men er en lille fremgang at spore siden da. Langt de fleste har da også peget på vejarbejdet som den største udfordring, mens konkurrence fra netbutikker førhen var noget, der bekymrede, men nu er nærmest forsvundet fra radaren. Alt i alt er lidt over halvdelen af gadens erhvervsdrivende nogenlunde eller godt tilfredse med aktiviteten i kasseapparaterne.
Formand for handelsforeningen Ama’r Butikkerne René Steinvig, der har Gunnar Madsens

Vinhandel, har oplevet de sidste fire år som turbulente, men ser en gylden fremtid for sig:
»Til at starte med var det meget ’ulven kommer…’ Men det var først efterhånden som gravkøerne åd sig ned af gaden, at folk opdagede, at de mistede omsætning. Og så begyndte folk at ringe til mig.
Nu er vi kommet om på den anden side, hvor vi ser nye butikker åbne – folk, der har tøvet med at starte noget op. Og så har det her rystet os langt bedre sammen. Krisen har rykket folk tættere sammen, og vi handler mere hos hinanden. Vi har fået et sindssygt godt forhold til kommunen, det har også givet nye medlemmer og folk har støttet julebelysningen mere, end de plejer. Det er nok det klassiske med, at det skal lige være skidt, før det kan blive godt…
Og trafikken glider, som den skal. Der er ikke de propper, som der var førhen, og der er mennesker på gaden. Jeg glæder mig virkelig til at se Amagerbrogade til sommer,« sagde Steinvig.
Koordinator søges
Andre udfordringer, som går igen i undersøgelsen, er manglen på parkeringspladser, dårligt samarbejde med ejerne af butikslokaler og manglende samarbejde butikkerne imellem. Som inspiration på mødet holdt city koordinator i Kgs. Lyngby Line Barklund et oplæg om samarbejdet mellem center og hovedgade, særlige arrangementer og temaer året igennem.
En stor del af butikkerne på Amagerbrogade efterlyser nemlig flere specielle arrangementer og events på gaden, men alligevel er det kun seks ud af ti, der har deltaget aktivt eller lidt i de aktiviteter som for eksempel majfest, handelsforeningen har sat i søen. Og det peger på, at der er behov for en koordinator som netop Lyngbys city koordinator, mente flere på mødet:
De fleste har nok at se til med deres butikker og er måske heller ikke de fødte eventmanagers.
»Vi kan se, hvor meget det betyder. At det ikke er mig, der skal samle alle trådene, når jeg har lavet regnskab om aftenen, for eksempel. Det er en vigtig funktion, og der er jo ingen grund til, at vi skal opfinde tallerkenerne, når der er nogen, der bare kan det der,« sagde handelsforeningens formand.