Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) bød velkommen til debatmøde på Skolen i Sydhavnen, hvor fra venstre Cea Bæk fra Alternativet Ungdom, Human Bostani Nezhad fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Karen Frese fra Venstres Ungdom, Arne Tørnsberg fra Konservativ Ungdom, Søs Karlsen fra Liberal Alliances Ungdom og Marcus Boje fra Nye Borgerliges Ungdom kiggede forbi. Foto: Benedicte Lorenzen

Unge: Sæt cannabis fri og forkort skoledagen

UNGDOMSPOLITIK. Folkeskole, topskat og cannabis var på dagsordenen da 8. klasser på Skolen i Sydhavnen holdt valgmøde få dage før det store skolevalg.

SKOLEVALG: »Hvor mange går ind for kortere skoledage?« spørger Rasmus Peetz, der er samfundsfagslærer på Skolen i Sydhavnen, og en skov af fingre ryger i vejret. Mere blandet er tilslutningen, da samfundsfagslæreren kort efter spørger, hvor mange, der går ind for en lektiefri skole.

Det er tirsdag formiddag på Skolen i Sydhavnen, hvor de ældste elever er i gang med det demokratiske uddannelsesforløb Skolevalg 2019. Et skoleforløb, der blev skudt i gang 13. januar landet over, og som ender ud med et ’rigtigt’ valg, med stemmebokse, stemmesedler og valgfest på Christiansborg.

Denne tirsdag formiddag deltager 8. klasserne i en valgdebat med repræsentanter fra partiernes ungdomsafdelinger, og debatten mellem de politisk vakte unge er snart i fuld gang.

»Vi vil have en kortere skoledag, hvor man stadig kan få hjælp til lektierne, for det er ikke alle hjem, hvor forældrene kan hjælpe med lektierne,« siger Human Bostani Nezhad fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Gør lektiehjælp valgfrit

Argumenterne bølger frem og tilbage mellem ungdomspolitikerne, men efter en halv times debat står det klart, at de egentlig er ret enige, skoledagene skal være kortere, og skolerne skal have mere selvbestemmelse.

Det skal være valgfrit, om man vil lave sine lektier på skolen eller derhjemme. Og har man brug for hjælp til lektierne, som man ikke lige kan få derhjemme, skal man have mulighed for at tilvælge en frivillig lektiecafé på skolen.

LÆS MERE: De unge stemmer: Hvad var det første, du ville gøre som statsminister?

Topskat til debat

Næste spørgsmål på dagsordenen gik på, om topskatten skal fjernes, og her delte de unges holdninger sig i to. Præcis ligesom hos moderpartierne, hældte de blå til, at topskatten skal væk, som Karen Frese fra Venstres Ungdoms formulerede det:

»Jeg synes ikke, det er frihed, at man bliver straffet for hårdt arbejde. At man bliver straffet for at arbejde de ekstra timer. Det skal kunne betale sig at arbejde, og derfor går VU ind for flad skat, hvor alle betaler det samme i skat. Det er fair. Topskatten er en rød misundelsesskat, og jeg kan ikke lide den,« siger hun.

Noget Alternativet Ungdom og DSU er uenige i, da de begge mener, at en fjernelse af topskatten vil skabe øget ulighed og amerikanske tilstande.

Sæt cannabissen fri

Formiddagens sidste spørgsmål lyder ’Hvor mange mener, at cannabis skal legaliseres?’

Atter engang ryger en skov af fingre i vejret, og i det ungdomspolitiske panel breder enigheden sig også på tværs af fløjene. Helt frit skal det dog ikke være, påpeger Arne Tørnsberg fra Konservativ Ungdom

»Jeg mener ikke, vi skal hjælpe pusherne med at kunne sælge cannabis lovligt. Derfor skal det fortsat være ulovligt, med mindre vi taler om, at cannabissen bruges til lægeligt brug, og man kan bevise, at det hjælper,« siger han.

Og Alternativ Ungdoms Cea Bæk supplerer:

»Det er jeg helt enig i, og det er netop derfor, vi skal legalisere det, så vi ikke får de her rockergrupperinger, som tjener penge på det. Staten skal sælge det ved, at du eksempelvis kan købe det på et apotek,« siger hun.

Debatten er ved at være slut denne tirsdag, og torsdag satte de unge sydhavnere så deres kryds sammen med cirka 80.000 andre unge fra hele landet. Se her, hvordan det gik.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

DE UNGE STEMMER: Hvad var det første, du ville gøre som statsminister?

Fodbold: B.93 henter tidligere Brøndby-profil