Frederiksberg Kommune klar med en kampagne for HPV-vaccine (foto), der beskytter mod livmoderhalskræft. Foto: Scott Camazine/Scanpix Ritzau

Kommunalpolitiker: Frederiksbergs unge skal ikke være dårligere beskyttet mod kræft end andre unge

VEDTAGET. En kommunal kampagne med fokus på den meget omtalte HPV-vaccine kommer i uge 5. Tre lokalpolitikere står bag forslaget.

KRÆFT: Den er blevet beskyldt for at give gener og mén, HPV-vaccinen, der dog alligevel bliver flittigt brugt i kampen mod livmoderhalskræft hos unge kvinder.

Lokalpolitikerne David Munis (R), Anja Camille Jensen (S) og Sine Heltberg (S) står bag et forslag om en lokal kampagne for vaccinen, der er blevet vedtaget.

Kampagnen skal sætte fokus på målgruppen af unge, der står for at have vaccine nummer to for at forebygge sygdommen.

David Munis Zepernick (R) siger:

»Frederiksbergs unge, både drenge og piger, skal selvfølgelig ikke være dårligere beskyttet mod kræft end unge i andre dele af landet. Det er de i dag. Derfor har vi en forbandet pligt til at informere de unge og deres forældre om vaccinen og dens fordele, og det er den opgave, som vi nu vil løfte med en målrettet kampagne.«

Tre vacciner efter 15 år

Siden 2009 har HPV-vaccinen været en del af det nationale børnevaccinationsprogram, der tilbydes til piger på 12 år og tæller to vacciner med højst 13 måneders interval.

Hvis den unge pige først får vaccinen efter, hun er fyldt 15 år, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der gives tre vaccinationer.

Vaccinen er et gratis tilbud lige frem til den unge pige fylder 18 år.

Sine Heltberg (S) siger:

»Vi kan som kommune lave kampagner om mange ting, men det her er ikke bare et eller andet. Det er forskellen mellem at være syg eller rask for hundredevis af kvinder, og vi har stået i en helt unik situation omkring HPV-vaccinen: At en velfungerende vaccine, der beskytter mod en livstruende sygdom, i store tal er blevet valgt fra på grund af falske myter om bivirkninger.

Der synes jeg, samfundet har et ganske særligt ansvar, og det ansvar ønsker jeg, at Frederiksberg Kommune også tager på sig,« siger hun.

Vaccine også til drenge

Siden 1. februar sidste år har drenge i risikogruppen også fået mulighed for at få vaccinen tilbudt, og de får automatisk besked om tilbuddet og det gør piger, der er fyldt 14 år også.

Andelen af unge der er vaccineret første gang er 69 procent, men på Frederiksberg er unge der er færdig med vaccinen to procent under landsgennemsnittet også selvom de er fyldt 18 år.

Kampagnen vil dukke op i byrummet i form af infostandere i løbet af de kommende uger.

Men ikke nok med det, så vil Sundhedsplejersken skrive til alle forældre med børn i 6. klasse i løbet af dette skole år.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Debat: Stor ros til børnene

Ny udstilling er inspireret af mystik og eventyr