En tidligere udgravning ved Trianglen. Foto: Michael Paldan

Wow 🤩 Like 👍

Historien skal skrives om: Spor af ny tidsperiode er dukket op ved Trianglen

UDGRAVNINGER: Ved Trianglen er der de seneste seks år blevet gravet til en ny metrostation, som skal åbne senere i år.

I de mange jordlag har forskere opdaget noget mere usædvanligt end bare sten, grus og sand.

I forbindelse med udgravningen er sporene efter en helt ny og hidtil ukendt mellemistid i Danmark dukket op.

Ved at analysere blandt andet aminosyrer, proteiners byggesten, har forskerne kunne konstatere, at den nyopdagede mellemistid fandt sted for omkring 200.000 år siden. Det skriver Videnskab.dk, som forklarer om fænomenet:

»En mellemistid er en varm periode, som den vi lever i nu, mellem to istider. Den nye opdagelse dækker over den i alt femte mellemistid, vi nu kender til fra Danmark.«

Geolog og seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) nævner over for Videnskab.dk, at det er utroligt, at sporene fra mellemistiden er fundet netop på Trianglen, da man normalt siger, at man ikke kan finde spor efter mellemistider i København, fordi der er boret hundredevis af gange før.

Videnskab.dk oplyser, at fundet er publiceret tidsskriftet Boreas. Mediet fortæller endvidere, at de seneste millioner af år har klimaet vekslet mellem istider og mellemistider.

Den nuværende mellemistid begyndte for cirka 11.700 år siden.

Men selvom forskerne ved, at klimaet globalt har svinget meget, har de i Danmark hidtil kun fundet direkte spor efter fire mellemistider. Den seneste i rækken blev opdaget i 2013.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Amager Bryghus vil åbne egen bar: Menukort med 15 forskellige øl

Bogen om Kim Larsens liv er lun og Larsensk