Direktør Søren Bak-Jensen fra Arbejdermuseet håber, at de forsvundne genstande kommer retur. Foto: Benedicte Lorenzen

Sur 😠

Historiske genstande stjålet: Nu beder museum om hjælp

Et svendebrev og en sølvmedalje er forsvundet fra en særudstilling på Arbejdermuseet. Museumsinspektør håber at kunne få genstandene retur.

Et svendebrev fra 1870, udstedt til en nyuddannet smed og en sølvmedalje fra 1910 uddelt til en billedskærer for fremragende udførelse af sit svendestykke er blevet stjålet fra Arbejdermuseet i Rømersgade.

Genstandene var en del af særudstillingen ‘Håndens Arbejde’ og er blevet fjernet onsdag 23. januar kort før lukketid mellem klokken 18 og 19. Tyveriet skete på en aften, hvor Arbejdermuseet havde en debat om pensionsalder.

Fjernet med vold

Et svendebrev fra 1870, udstedt til en nyuddannet smed er stjålet fra udstillingen. PR-foto

”Genstandene var placeret bag glas og i ramme fastgjort til væggen. Men den sikring, som vi vurderede, var tilstrækkelig i forhold til genstandenes karakter, var ikke nok til at undgå, at svendebrevet og sølvmedaljen kunne fjernes med vold,” siger Arbejdermuseets direktør Søren Bak-Jensen i en pressemeddelelse.

En sølvmedalje fra 1910 uddelt til en billedskærer for fremragende udførelse af sit svendestykke. Nu er den forsvundet fra Arbejdermuseet. PR-foto

Genstandene var en del af en tidslinje, der viser udviklingen i hvordan uddannelsen til håndværker har forandret sig gennem de sidste 300 år.

Kan afleveres anonymt

”Hverken sølvmedaljen eller svendebrevet kan indbringe nogen væsentlig værdi ved salg, og genstandene er ikke usædvanlige i museumssamlinger. Men sammen med mange andre lignende genstande er de vidnesbyrd om håndværkeres uddannelse og stolthed over deres fag og en inspiration til unge mennesker, der vil uddanne sig til håndværkere i dag. Derfor vil vi rigtig gerne have dem igen”, siger Søren Bak-Jensen, der håber på offentlighedens hjælp.

Genstandene kan afleveres anonymt på Arbejdermuseet i Rømersgade 22 eller museet kan kontaktes på info@arbejdermuseet.dk eller på telefon 33 93 25 75.

Som en konsekvens af tyveriet er Arbejdermuseets sikkerhedsprocedurer blevet gennemgået. Museet ønsker dog ikke at oplyse yderligere om ændringer i beskyttelsen af genstandene.

Udstillingen Håndens Arbejde kan ses frem til sommeren 2020.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Kunstnere inviterer indenfor i maskinrummet

Kirkeklokker i surround