En tiltrængt renovering af Ryparkens Idrætsanlæg er udskudt. Arkivfoto: Michael Paldan

Flere store projekter udskydes

ØKONOMI. Efter Teknik- og Miljøforvaltningen har udsat projekter for en halv milliard kroner som følge af anlægsloftet, er det nu Økonomiforvaltningens tur. Herfra udsættes projekter for mere end 800 millioner kroner.

Af Frank S. Pedersen og Thomas Frederiksen

KOMMUNALT: Københavns Kommune har mange bygninger, der er slidte og trænger til renovering.

Det er der sat penge af til at rette op på i 2019, men kommunens politikere i Økonomiudvalget har måtte bremse projekter for næsten 900 millioner kroner, altså i nærheden af en milliard.

Skaffe plads til børn

Det skyldes, at kommunen skal overholde anlægsloftet, som er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), der sætter begrænsing på, hvor mange penge der må bruges, også selvom kommunerne har penge i kassen.

Tidligere i januar var det Teknik- og Miljøudvalget, der udsatte projekter for en halv milliard kroner. Og nu var det Økonomiudvalgets tur.

Akkurat som i Teknik- og Miljøudvalget har et stort politisk flertal besluttet sig for en prioritering.

Det betyder blandt andet, at store projekter som renovering af Kødbyen på Østerbro, Ryparkens Idrætsanlæg på Østerbro og Huset-KBH i Magstræde i Indre By bliver udskudt sammen med en lang række renoveringer inden for blandt andet børne- og ungdomsområdet.

Det politiske flertal, som er identisk med partierne i budgetforliget lægger vægt på, at de har prioriteret de anlægsprojekter, som er nødvendige for at skaffe plads til byens mange børn på folkeskoler og i daginstitutioner. Også kapacitet til byens udsatte i botilbud er prioriteret.

På mødet i Økonomiudvalget tilsluttede Alternativet sig prioriteringen, mens Enhedslisten undlod at stemme.

Ikke bryde aftaler

Desuden har det vægtet højt at videreføre byggeprojekter, hvor kommunen allerede har indgået kontrakter med entreprenører eller andre eksterne parter, så aftaler ikke brydes og byggeri går i stå. Et af politikernes kriterier for udvælgelsen til loftet er, at projekter, der ikke indebærer flere pladser til børn må vente i forhold til projekter, der giver plads til flere.

Derfor må renoveringer på skole- og institutionsområdet vente der, hvor der ikke skal flere børn ind på skolerne og institutionerne, men udelukkende forbedre rammerne for det antal børn, som er der i forvejen.

»Jeg er sikker på, at de berørte godt kan forstå, at vi er nødt til at prioritere på grund af anlægsloftet. Det er ærgerligt, at vi må udskyde, men på den anden side kan man bruge den ekstra tid til at tænke lidt mere over projekterne,« siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), som lige nu ikke kan sige noget om rækkefølgen for de udskudte projekter.

»Nu skal vi i de forskellige udvalg i gang med at prioritere en rækkefølge for vores projekter i de følgende år, både dem der er udsat og de nye der kommer til,« fortæller Jesper Christensen.

Han vurderer, at det kan tage op til et halvt år inden rækkefølgerne er på plads.

»Men der er et efterslæb på vedlighold og renovering, som ikke må blive større,« siger han, og gør opmærksom på, at der kan opstå plads til at tage fat på udsatte projekter, hvis andre projekter forsinkes eller bliver billigere.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hør jazz spillet af Jesper Thilo & co

Klatreskov på vej i Søndermarken