Seksualundervisning skal være et selvstændigt fag, mener sundhedsborgmesteren. Her er det elever på Gasværksvejens Skole, der diskuterer emner indenfor temaet sex. Arkivfoto: Klaus Sletting

Seksualundervisning skal være et selvstændigt fag i folkeskolen

Regeringen vil modernisere seksualundervisningen og lægge mere vægt på grænser og sociale medier. Men sundhedsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) foreslår at indføre seksualundervisning som selvstændigt fag.

Hvordan siger man nej, hvis man er kommet til at gå hjem med én, men alligevel ikke har lyst til at gå i seng med ham eller hende. Hvordan beskytter man sig mod uønsket graviditet og kønssygdomme, når man har sex-. Er sensuelle selfies på Instagram og Facebook en invitation til at sexe, og må man gerne have flere kærester på en måned. Er man sær, hvis man er forelsket i én af sit eget køn. Er man unormal, hvis man ikke har menstruation, når man er 15 år, og er det farligt at vågne med en erigeret penis?

Seksualundervisning er både krop og følelser og regeringen har planer om at gøre seksualundervisning mere moderne ved blandt andet at undervise i digital krænkelse.

Det hilser sundhedsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) velkomment, men hun går steppet videre og mener, at seksualundervisning i København skal have sit eget fag.

»Det er vigtigt at børn og unge har større viden om seksualitet. I 2017 kunne vi eksempelvis se, at 8.794 københavnere havde en seksuelt overført sygdom, og det er ikke godt nok. Vi er også nødt til også at tale om, hvordan man er på de sociale medier og undgår hævnporno og deling af krænkende billeder,« siger Sisse Marie Welling.

Umiddelbart er der dog ingen konkrete planer.

»I første omgang handler det om, at vi skal beslutte måske at gøre det obligatorisk tyve timer om året og ikke som nu mere tilfældigt, hvor man primært har det i uge sex (en uge som Sex og Samfund organiserer hvert år i uge sex med fokus på seksualundervisning, red.),« siger Sisse Marie Welling (SF).

Hun kan dog ikke love, at der følger ressourcer med.

»Der er i forvejen meget godt materiale på nettet, som lærerne kan bruge, men hvis beslutter at videreuddanne lærere, så kræver det selvfølgelig ressourcer, og dem tager jeg med til budgettet, hvis det er noget, som Børne- og Ungdomsudvalget også vurderer er en god idé,« siger Sisse Marie Welling.

Der skal midler til

Skoleleder på Kirkebjerg Skole i Vanløse Max Ulrich Larsen synes umiddelbart, at det er en god idé.

»Det er vigtigt at lære børn og unge om krop, grænser, identitet, dit og mit og digitale medier. Men politikere hiver alt muligt op ad hatten, og der er nødt til at være en egentlig strategi for faget. Vi må have nogle kompetencer, og vi skal have den fornødne tid, og det må komme før, vi skal have det som egentlig fag,« siger Max Ulrich Larsen.

Fag som idræt og biologi kan være udtræksfag til eksamen, det vil sige, at eleverne kan ’risikere’ at komme op i det til eksamen.

Sisse Marie Welling mener bestemt ikke, at seksualundervisning skal være et prøvefag, men Max Ulrich Larsen kan ikke se hvorfor det ikke kan være det.

»Det er jo noget med at tage faget alvorligt – så hvis man vil have det som et fag, kan det vel godt være et prøvefag. Der er jo både hele det fysiske, men også psykiske og sociale aspekt. Men først og fremmest skal vi definere, hvad vi vil med faget, og hvordan der skal undervises i det,« siger Max Ulrich Larsen.

Interesseorganisationen Sex og Samfund er positive over for forslaget, men mener ikke, at det er realistisk at gøre det til et fag.

Klare rammer

»Alt, der kan skabe mere synlighed omkring seksualundervisning er godt, men vi mener ikke, at det er politisk realiserbart at indføre det som fag – det kræver også flere penge. Det vigtigste er, at vi giver lærerne rammer og kompetencer til at undervise i faget, og at man ude på skolerne har helt klargjort, hvem der gør hvad ,og at skolerne sætter timer af til at undervise i faget, så seksualundervisning ikke bliver en halv dag om året, men at man faktisk når igennem de områder, man skal,« siger generalsekretær i Sex og Samfund Bjarne B. Christensen.

Hos Sex og Samfund oplever de, at dér, hvor viden hos børn og unge halter mest, er om krop, køn og seksualitet.

»Derfor er det utrolig vigtigt, at vi får synliggjort undervisningen, og jeg glæder mig over, at både København og Regeringen går forrest og siger, at vi skal have moderniseret seksualundervisningen,« siger Bjarne B. Christensen.

Seksualundervisning blev i 1970 gjort obligatorisk i folkeskolen, men det er lige nu ikke et selvstændigt fag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kvinde angrebet med kniv af sin eksmand på åben gade

Pas på din hjernemasse med en cykelhjelm