Foto: Mie Brinkmann/Ritzau Scanpix

Pas på din hjernemasse med en cykelhjelm

Cykelhjelm: På hjørnet af Enghavevej og Sundevedsgade er nok det mest angstprovokerende sted at benytte sig af fodgængerovergangen og cykelstien på Vesterbro.

Ikke så meget på grund af bilisterne eller gående, mere cyklisterne. Det er på alle mulige måder en snæver cykelsti, ekstrem mange cykler på stien og samtlige altid i høj fart.

Jeg har altid ment at de fleste mellem 20 og 58 år med cykelhjelm, er de rene daredevils. Der godt nok har knoppen på hovedet, men kører med hovedet under armen. Især dem i sort fitlycra med matchende cykelhjelm, cykelbudbringere med brev eller pakkepost og pizzabudene. De kører med sindsyg høj fart i forhold til hvor mange vi nu er, der skal til at færdes på cykelstierne eller gå over fodgængerfeltet.

I øjeblikket er det ladcyklerne, elcykler, knallerter, cyklisterne med børn på bagsædet, for ikke at glemme at små eldrevne løbehjul og motoriserede skateboards også kan være på vej til cykelstierne, udover os almindelige cyklister. Fartbegrænsninger der er alt for høje og nogle, som burde have taget et cykelkørekort. Det er på alle måder mere sikkert at være bilist nu om dage end de bløde trafikanter, gående rullende eller cyklende og især lige i det fodgængerfelt ved Sundevedsgade og Enghavevej.

Jeg har her i december revurderet min aversion mod cykelhjelm. Har altid grinet lidt af en slægtning, der er en af de cykelhjelmsbrugere, som faktisk også handler ind i Netto på vejen hjem, og tidspraktisk beholdt hjelmen på i køen. Her i december mens han cyklede hjem fra arbejde, på en bred cykelsti med meget lidt cykelfærdsel, var der to situationer, der ramte ham. En hjerneblødning efterfulgt af et styrt. Styrtet var så voldsomt at hans cykelhjelm flækkede, men nok uden tvivl reddede ham fra at dø af de voldsomme kvæstelser, det medførte. At cykelhjelmen flækker kan jo forskrække enhver, der foretrækker sikker kørsel med hjelm på hovedet. Det er omstændigheder af uheldige faktorer, der her spiller ind i det styrt. Han overlever. Akut hjerneblødning er ingen herre over. Cykelhjelm er et valg, endnu. Men helt sikkert beskytter den os mod rigtigt mange udfordringer i fremtiden på cykelstien. Jeg er helt derhenne nu, hvor jeg faktisk synes, det skal være lovpligtigt med cykelhjelm. Jeg har besøgt ham på hospitalet. Jeg kan garantere jer for, at vejen tilbage fra helvedes cykelstyrt til livet er komatøs lang og belagt med bautasten og en kamp for livet. Den lille hjernemasse er så vigtig at beskytte og uanset hvor idiotisk man kan tage sig ud med cykelhjelm, er den altafgørende for liv eller død.

Så når jeg står i fodgængerfeltet ved Sundevedsgade og Enghavevej, holder jeg øje med jer cyklister. I skal holde tilbage for gående. Og det bedste scenarie vil være en cyklist i sort fitlycrabuks med cykelhjelm, der overholder reglerne, bremser ned og stopper op, så vi kan passere sikkert. Og at det forhåbentlig bliver lovpligtigt med cykelhjelm for alle os på cykelstierne, hvis du har din hjernemasse og dit liv kært.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Seksualundervisning skal være et selvstændigt fag i folkeskolen

‘Mod alle odds’ fortalt af børn