Antallet af fædre ansat ved Københavns Kommune, der benytter forældreorloven fuldt ud er steget markant. Foto: Arkiv

Flere fædre snupper en noget længere orlov med barnet

FORÆLDREORLOV. På blot fem år er der sket en tredobling i andelen af fædre ansat i Københavns Kommune, der holder forældreorlov i mindst 14 uger. Men nogle medarbejdergrupper bruger ikke deres ret til orlov. Det vil overborgmesteren ændre.

ORLOV: Når mandlige medarbejdere i Københavns Kommune i dag bliver fædre, vælger langt flere end tidligere at afholde en længere forældreorlov med deres barn – eksempelvis vælger mere end hver tredje nybagte far at holde orlov i 14 uger eller mere.

Det viser en ny opgørelse fra Københavns Kommune, og det glæder overborgmester Frank Jensen.

»Jeg er glad for, at flere mænd vælger at holde en længere forældreorlov med deres barn. Dengang jeg blev far, havde man ikke de samme gode orlovsmuligheder, men i dag ved vi jo, at de første spæde år er meget vigtige for både børn og forældre. Alle børn har ret til tid med begge deres forældre,« siger Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

De nye data stammer fra en aktuel opgørelse fra Københavns Kommune over mandlige medarbejdere, som fik barn i 2017 og gik på forældreorlov.

Ifølge opgørelsen afholdt 26 procent af disse fædre mellem otte og 13 ugers forældreorlov. Yderligere 36 procent holdt mindst 14 ugers orlov. Det betyder, at i alt 62 procent af de nybagte fædre, eller næsten to ud af tre, holdt orlov på otte uger eller mere.

Det er en markant stigning fra 2013, hvor 21 procent afholdt mellem otte og 13 uger, og kun 11 procent holdt mindst 14 ugers orlov. Det vil sige kun 32 procent af fædrene, eller knap hver tredje, holdt otte uger eller mere.

Københavns Kommune har i de seneste år sat fokus på forældreorlov. Blandt andet i uddannelsen af de kommunale ledere, så de klædes bedre på til at vejlede medarbejderne om muligheder for forældreorlov.

I 2015 fik kommunalt ansatte fædre tildelt en ekstra uges forældreorlov med løn i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Det betyder, at fædre i dag har ret til syv ugers forældreorlov med løn – udover de to ugers øremærket fædreorlov kort efter barnets fødsel.

Selvom det går fremad med, at fædrene tager del i forældreorloven, vil Københavns Kommune gerne have endnu flere fædre til at vælge længere forældreorlov.

Derfor skal det undersøges, hvilke konkrete initiativer der kan iværksættes, fx muligheden for fleksibel orlov og obligatoriske forældreorlovssamtaler.

nmb

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

På vej mod EM i indendørs roning

Se videoen: K.B. Hallen evakueres