Sort sne er en mysteriekrimi i bedste Agatha Christie stil

Juleaften i København. Og århundredets snestorm banker ned over landet, fryser alt til og begraver den store villa Hindenburg i massive snedriver. Inden døre er familien Konradsen samlet for at holde juleaften sammen. For sidste gang. Det er nemlig ikke alle, der overlever denne skæbnesvangre juleaften. Stemningen er anspændt, børnene skændes, og det samme gør de voksne, som mestendels ser frem til, at den årlige check bliver udbetalt af Konrad Konradsen, patriark, og rigmand. Der bliver blændet op for gammelt nag og væmmelige hemmeligheder, og i takt med at temperaturen falder uden døre, stiger den inden døre til et kogende crescendo, der i sidste ende vil tage livet af flere af familiemedlemmerne.

Sort sne er en mysteriekrimi i bedste Agatha Christie stil, hvor en lille gruppe mennesker er samlet på et afgrænset område. Det hele spidser til, og en eller flere dør, hvorefter forbrydelsen skal opklares af den skarpe hjerne i selskabet. Den klare hjerne er i denne sammenhæng Konradsens barnebarn, Clemen, der, trods det at han er ganske ung, klarsynet og kynisk afslører forbryderen.

Sproget er gennemarbejdet, og bogens store styrke, dialogerne, er fænomenale. Der ligger hele tiden en tvetydighed i det, der bliver sagt. Nogle gange bliver det hele en anelse svulstigt, og der kunne godt lige være skåret en smule ned på billedsproget.

Plottet hænger fint sammen, og der er overraskende twists og falske spor undervejs, der vil få læseren til at gætte med og vende side efter side. Bogen er som et gammelt damplokomotiv, der lige skal i gang, op i gear, have fyldt kul på – og så tager det fart. Men det er værd at vente på.

Personerne i bogen er fint beskrevet: De er stort set alle sammen nogle rædselsfulde mennesker, hvilket er i fint i tråd med, at man konstant undrer sig over, hvem forbryderen er. Og hvad der mon ligger bag det dybe had, de alle nærer til hinanden. Det kunne have været rart med en enkelt sympatisk person. På den anden side bliver det meget tydeligt, at selv det mest vindende væsen kan have mørke sider. Og sådan er det vel bare at være menneske.

Sort sne er oplagt til vinterlæsning ved pejsen, når det sner og rusker udenfor. Så varm dig ved den Sort snes sproglige sprudlen, mens du følger med i, hvordan julen i Villa Hindenburg går op i røg.

Sort sne, Søren og Morten Ellemose, Forlaget forfatterskabet, 271 sider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Franske jazztoner på Østerbro

Ægteparret bag Mikkeller åbner ny friskole, Stjerneskolen