Efter kaffemødet i motorbådsklubben blev Karsten Hønge vist rundt i Fiskerhavnen og på Stejlepladsen, hvor han godt kunne se potentialet i at bygge boliger. »Men det må da kunne gøres, så man også bevarer stedet«, mente han. Foto: Martin Sørensen

Sur 😠 Ked 😭

Se video fra Stejlepladsen: »Det ville være fedt at bo her«

Opdatering: Fejl i artiklen er rettet, det er ikke Lærkesletten, men Strandengen, der bliver fredet på bekostning af blandt andre Stejlepladsen og Lærkesletten, red.

BYUDVIKLING. SF’s politiske ordfører i Folketinget, Karsten Hønge, stillede op til en rundtur på Stejlepladsen med indledende forsøg på at overbevise ham om det utilstedelige i at affrede området ved lov.

FRED: »Her er godtnok dejligt, hva’,« sagde Karsten Hønge, mens han beundrede den frostklare udsigt over Fiskerhavnen fra terrassen hos Motorbådsklubben West.

Folketingspolitikeren har taget imod en invitation fra Fiskerhavnens Venner, der som bekendt kæmper for at bevare Stejlepladsen, der er udset til byudvikling af kommunen. Det kan kun ske ved en affredning, som er en del af et lovforslag, der også skal sikre kommunens afbetaling på Metro-gælden.

»Pengene skal skaffes, Metroen skal betales, og hvor skal pengene ellers komme fra?« spurgte Karsten Hønge, der begyndte mødet med at konstatere, at selv om SF ændrede holdning og stemte imod lovforslaget, »så vil der stadig være massivt flertal for loven. Jeg er kommet her for at se, jeg har jo fulgt med i aviserne, og jeg vil gerne opleve stedet, få det ind under huden,« fortalte MF’eren over kaffen i motorbådsklubben.

Den gode løsning

På den anden side af bordet sad blandt andre Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner og Knud Erik Hansen, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København.

»Man ophæver fredningen for at sikre økonomien. Så er der jo ikke nogen fredninger, der kan føle sig sikre længere,« argumenterede Jan Mathisen for et nej til lovforslaget, og blev fulgt op af Knud Erik Hansen.

»Har I tænkt over, om det er den gode løsning?«

»Jeg kan ikke tro på, at politikerne i København ikke har sat sig grundigt ind i sagen,« svarede Karsten Hønge.

Praktiske hensyn

Det troede de øvrige tilstedeværende ikke på, og mente at det netop var en grund til at stemme imod lovforslaget. Hvilket fik SF’eren til at vride sig i stolen.

»Jeg må stole på, at Københavns Kommune har fundet den bedste løsning, det er dem der har siddet og nørklet med det. Jeg har selv været lokalpolitiker på Fyn, endda miljøpolitiker, og der skulle da ikke komme en fra Christiansborg og blande sig i vores beslutninger. Spørgsmålet er, hvorfor de har valgt en løsning, der skaber så meget konflikt, og truer et bevaringsværdigt kulturmiljø?« undrede Karsten Hønge sig.

Præcedens på Tippen

Udvælgelsen af Stejlepladsen som byudviklingsområde som betaling for Metro-gæld, skete efter at man opgav den oprindelige plan om at bruge Strandengen på Amager Fælled, der til gengæld nu bliver fredet. Mens Stejlepladsen altså affredes.

Karsten Hønge mente at vide, at lovforslagets ophævning af fredningen på blandt andet Stejlepladsen, ikke kunne danne præcedens i andre kommuner.

»Det har vi haft en jurist til at se på,« forsvarede han sig over for sine værter.

»Men kan du så garantere, at resten af Tippen, der er nøjagtig samme type med den samme såkaldte lave naturværdi, som Stejlepladsen, ikke kan affredes med samme begrundelse, og man så bare kan læne sig tilbage og score kassen?« ville Jan Mathisen gerne vide.

»Det er da en pointe. Det skal jeg lige hjem og se nærmere på, om der står døre åbne, som skal være lukkede,« sluttede Karsten Hønge. Og åbnede måske en dør på klem for Stejlepladsens forkæmpere.

Derefter gik turen rundt på de glatte veje på Stejlepladsen, der trods årstiden appelerede til fynboen.

»Det ville være fedt at have en bolig her,« sagde han inden onsdagens tur sluttede.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

31 naivister udstiller hos Galleri Naif

Banditter og politi på Nørrebro