Journalist Bodil Kofoed-Christiansen og lærer Michael Hansen er to af deltagerne i eksistenssamtalerne i Kastelskirken. Andre interesserede er også velkomne. Foto: Kåre Gade.

Kanoner, kristendom og meningen med livet

Haves: Livets store spørgsmål. Søges: Mennesker, som har lyst til at mødes, lytte, udforske og dele deres tanker om livets store spørgsmål. Journalist Bodil Koefoed er med en ny samtalegruppe, som hun skriver om her.

Af Bodil Kofoed

Journalist og deltager i Eksistenssamtaler i Kastels og Rosenvængets Sogn

KASTELLET: For nogen er meningen med livet familien, børnene. For andre kærlighed, kristendom og karriere. Eller magt, sex, penge, berømmelse.

Nogen har slet ikke brug for en mening; andre bruger et helt liv på at lede efter mening, prøver at forstå: hvorfor er jeg her? Hvad skal jeg bruge mit liv til? Hvem har skabt det hele? Er det alt sammen tilfældigheder uden mening. Hvad siger videnskaben? Hvad siger Biblen?

Meningen med det hele

Vi er en lille gruppe østerbroere, som sammen med Frihavnskirken og Kastelskirkens præster fik lyst til at udforske de spørgsmål, som vi i stille stunder går og tumler med; spørgsmål som er enkle at stille men svære at besvare – hvis der findes et svar. Netop derfor er det så spændende at lege med de tanker, som gemmer sig bag livets store spørgsmål. Og vi gerne dele nogle af disse tanker med andre mennesker.

Derfor inviterer vi til Eksistenssamtaler på Kastellet.

Kirken byder velkommen

Kastellet – nabo til Østerport station – er et af Nordeuropas fineste og bedst bevarede fæstningsværker, en fredelig grøn oase midt i en travl storby med kanoner og bastioner, som vidner om tider med krig og ufred i Danmarks historie. I dag kendt af københavnerne som et grønt åndehul indrammet af volde og vand med byens sidste mølle, som knejser på Kongens Bastion over den smukke Kastelskirke.

Kirken danner også den perfekte ramme om Eksistenssamtalerne.

Mange københavnere kender kirken fra gå- og løbeture i Kastellet – eller fra de mange koncerter i kirken. Hvad mange måske ikke ved, så er Kastelskirken en helt almindelig kirke for alle i Kastels sogn, som dækker Indre Østerbro og Langelinie-bydelen.

Kirken ejes godt nok af Forsvaret, og ansatte ved Forsvaret kan derfor også bruge kirken.

»Til daglig lever de fleste af os i en fortravlet og til tider hektisk hverdag. Men af og til gør vi os vel tanker om meningen med det hele,« siger Michael Hansen, som til daglig arbejder som folkeskolelærer:

»Jeg har nok altid grublet over filosofiske, eksistentielle og religiøse spørgsmål. Som barn skrev jeg mine spørgsmål til livet – og mig selv – ned i et kladdehæfte. Jeg opgav dog efter et stykke tid. Kladdehæftet var for lille og spørgsmålene for mange. Men trangen til at spørge og finde mening forsvandt jo ikke. Nu har jeg passeret de 50 og er stadig optaget af livets store spørgsmål,« fortæller Michael Hansen.

Michael Hansen har sammen med blandt andet designeren Charlotte Søeborg, journalisten Bodil Kofoed og sognepræsterne Else Hviid, Kastelskirken og Rikke Juul, Frihavnskirken udviklet konceptet Eksistenssamtaler på Kastellet.

»Jeg har altid været fascineret af mennesker, som tør bekende både deres tvivl og stærke tro – og som vil dele deres tanker, fordi de oprigtigt ønsker en fordomsfri samtale og fælles refleksion,« siger designeren Charlotte Søeborg fra Østerbro, som fortsætter:

»I min barndom fyldte musik, kunst og litteratur meget. Jeg lærte fra min far, at er det perfekte var kedeligt og forudsigeligt. Og det spontane eller improvisationen kunne vise sig at have stor værdi. Især den klassiske musik handler ofte om de store ting i livet med afsæt i de kristne beretninger: Hengivenhed, kærlighed, tilgivelse, smerte, død, fortvivlelse og skønhed. Musikken giver mig en dyb forbundenhed med mine forældre. Musikkens sprog uden tale forstod jeg tidligt,« fortæller Charlotte Søeborg.

Eksistenssamtaler på Kastellet om liv, tro, samfund, fællesskab, individualisme, det perfekte liv, tilgivelsen, kærlighedens skikkelser – og Guds. Og meget mere

Første gang onsdag 30 januar kl. 19.30-21.30 i Kastelskirken
Tilmelding inden 26. januar til rj@km.dk eller elh@km.dk
Alle er velkomne. Der serveres vin og ost i pausen
Eksistenssamtaler er et samarbejde mellem Rosenvængets og Kastels sogn

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nytårsdrab: Politiet offentliggør billeder

McDonald’s går ind på baristakaffemarkedet