Bent Outzen, formand for Rantzausgade 37, synes, at situationen er eskaleret, efter at en gruppe drenge kort før jul satte ild til beboernes affaldsskur, hvilket resulterede i, at naboejendommen måtte evakueres. Beboerne har gennem flere år været plaget af hærværk og indbrud. Foto: Martin Sørensen

»Vi er bekymrede for, hvad det næste bliver«

ILDSPÅSÆTTELSE. Beboerne i to andelsforeninger i henholdsvis Rantzausgade og Skyttegade har mistet tålmodigheden med en gruppe drenge, der laver hærværk i beboernes gårde. Senest blev der sat ild til et affaldsskur, og det har gjort mange af beboerne bange og frustrerede.

 

RANTZAUSGADE: Formand for andelsforeningen Rantzausgade 39, Bent Outzen, er netop kommet hjem fra arbejde en eftermiddag.

Da han kigger ud af sin altandør, kan han pludselig se høje flammer, der står op af gårdens affaldsskur, og som også har godt fat i lygtepælen ved siden af skuret.

Brandvæsenet kommer og slukker branden, og beboerne i naboejendommen AB Skyttegade bliver evakueret, da der er fare for røgforgiftning.

Ildebrande er som sådan ikke et usædvanligt syn i Rantzausgade, fortæller Bent Outzen, da vi møder ham foran ejendommen, hvor han bor. Gennem de sidste fire år har han gentagne gange set brande i skraldecontainere og sågar i en transformator i deres gård. Men denne gang var der ikke tale om drengestreger, påpeger formanden.

»Denne gang var det ret voldsomt, og affaldsskuret står kun få meter fra husmuren og parkerede cykler. Desuden er det omgivet af træer, som ilden kunne have fået fat i, så jeg tænker, at det kunne være gået rigtig galt,« siger Bent Outzen, som viser os rundt i gården, hvor det forkullede affaldsskur beretter om episoden.

Beboerne må punge ud

Der hersker ingen tvivl fra beboernes side, hvem det er, der står bag den voldsomme brand. Beboerne har længe været plaget af en gruppe drenge i alderen 8-18 år, som opholder sig i deres gård. Her ryger de hash, drikker og inhalerer lattergas, og beboerne har måttet opgive at have borde, bænke eller legetøj stående i gården, da drengene ødelægger det.

Gennem de sidste to år har der desuden været ialt fire indbrud og indbrudsforsøg. Blandt andet i ejendommens kælder, da de unge har opholdt sig dernede og derfor har brækket døren op gentagne gange. Det har ført til, at foreningen har måttet købe en ny kælderdør, ligesom de har været nødsaget til at købe en ny hoveddør, der stod dem i 25.000kr. for at holde drengene ude.

Ifølge Bent Outzen er flere forretninger i gaden også hårdt ramt af hærværk og smadrede ruder, men han fortæller, at ingen har lyst til at stå frem og fortælle om problemerne.

I skrivende stund er beboerne i andelsforeningen Rantzausgade 39 ved at undersøge, hvad det vil koste dem at få sat et hegn op, der omgiver deres del af gården, for nu har de fået nok.

»Det er rigtig ærgerligt, at vi er nødt til at ty til de metoder og ikke mindst bruge så mange penge på, at de kommer og ødelægger vores ting og gør os utrygge. For så føles det som om, at de vinder,« siger Bent Outzen og tilføjer:

»Mange føler sig utrygge efter den seneste ildspåsættelse og er bekymrede for, hvad det næste bliver.«

Skal være på vagt

Det samme er tilfældet i AB Skyttegade, fortæller beboer Jacob Boye, som er formand for gårdlauget.

»Personligt føler jeg mig ikke utryg, men det er der mange i min ejendom, der gør. Og det er frustrerende, at man er nødt til at fjerne borde og bænke i gården, fordi det ellers indbyder til, at drengene opholder sig i gården, eller det bliver ødelagt, ligesom vores cykler bliver ødelagt,« siger Jacob Boye, som fortæller, at han har fået ødelagt to ruder i sin lejlighed, fordi nogle drenge kastede med støtteben fra nogle af cyklerne.

»Det koster tid og energi hele tiden at skulle sikre sig, at der ikke foregår noget uhensigtsmæssigt i gården,« siger Jacob Boye.

Hærværk ikke personligt

Efter episoden med de knuste ruder tog han fat i nogle af drengene, der sad i hans gård og spurgte, om de vidste, hvem, der havde gjort det, og om det var noget personligt.

»De ville ikke rigtigt ud med, hvem det var, der havde gjort det, selvom de selvfølgelig vidste det, men de var meget høflige og sagde, at de var sikre på, at det ikke var noget, jeg skulle tage personligt. Der må være nogle, som keder sig utroligt meget,« siger Jacob Boye.

Han har flere gange taget kontakt til nogle af de yngre drenge, når de har opholdt sig i gården, og han fortæller, at de går, når de bliver bedt om det uden trusler, men at de altid kommer tilbage. De ældre drenge, som han vurderer til at være omkring 18 år undgår beboerne, når de kommer ned i gården.

Ejendommene Rantzausgade 39 og AB Skyttegade ligger op ad FSB’s afdeling Ågården, men hverken Bent Outzen eller Jacob Boye kan med sikkerhed sige, at det er dér, drengene bor.

»Vi ser dem sjældent gå ind i bygninger, og de mest regulære gæster i vores gård virker til at komme udefra, sikkert fra nærområdet,« siger Jacob Boye.

»En uholdbar situation«

Beboerne i de to andelsforeninger har god kontakt til lokalpolitiet, som også var meget synlige efter branden i december.

»De kommer, når vi ringer, og vi har fået to direkte numre på nogle lokale betjente, og vi har en god dialog med dem. Problemet er bare, at de jo nærmest skal være her 24/7 for at kunne tage de unge på fersk gerning,« siger Jacob Boye og tilføjer:

»Det er jo en uholdbar situation, for vi skal jo kunne holde ud at bo der. Det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan sidde ude i vores gård om sommeren, fordi vi ikke kan have borde og bænke stående, og at vores børn ikke kan have noget legetøj i gården.«

Formand for foreningen Rantzausgade 37 Bent Outzen beskriver livet i Rantzausgade som et slags parallelsamfund.

»På den ene side er det en super hyggelig gade, sådan en hipstergade, med lækre restauranter, caféer og mikrobryggerier, og så er der den anden side, hvor der bliver udøvet hærværk og solgt hash, og folk føler sig utrygge,« siger han.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fortælleraften i havnen på torsdag

Fællesskab for piger i 7.-9. klasse