»Ofte er alternativerne ikke ordentligt belyst, og det er så her, vi forsøger at hænge os i haserne på politikere og embedsfolk,« siger Ole Damsgaard. Foto: Jacob Schneider

Like 👍

Naturfrednings-formand: »Gør søerne endnu mere grønne«

SKYBRUDSSIKRING. Muligheden for at bruge Bispeengen som opsamlingsbassin ved skybrud har gjort, at man nu venter med planerne for Sankt Jørgens Sø som regnvandsbassin. Det glæder formanden for Danmarks Naturfredningsforening i København Ole Damsgaard.

NATURFREDNING: Skybrudsplanen går tilbage til det store skybrud i 2011, som for alvor fik København og Frederiksberg i gang med en langsigtet strategi. Og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har fulgt sagen lige siden, fortæller formanden for DN København Ole Damsgaard på en gåtur omkring den fredede Sankt Jørgens Sø:

»Man tog en principiel beslutning om, at man primært ville bruge grønne overfladeløsninger med bede, bassiner og render, hvor vandet kan løbe. Det synes vi jo er helt fint, for det bringer mere grønt ind i byrummene.

Det var dog ikke helt så tydeligt i planerne fra 2013, hvilken betydning det ville få for Sankt Jørgens Sø. For det var ret store mængder, der skulle være plads til – en meget drastisk ændring,« siger Damsgaard.

LÆS OGSÅ: Sankt Jørgens Sø må vente på Bispeengbuen

Frednings-roulette

Derudover er formanden meget i tvivl om, hvorvidt en ny fredningssag om søen overhovedet vil tillade to af de tre projekter, der har været lagt op til:

»Det er jo ikke kommunerne, der bestemmer, det er Fredningsnævnet. Det tager lang tid, meget let fem år, og hvad så, hvis man alligevel ikke kan realisere projektet efter ti år?

Vi synes heller ikke, at konklusionerne på den høring, man lavede sidste år, kan tolkes sådan, som embedsmændede gør: At det er sådan fifty-fifty for og imod. Alle de gamle sure naboer, der siger ’not in my backyard’…

Det er et fredeligt rum midt i byen. Og netop den her strækning Sankt Jørgen (mod Gl. Kongevej, red.) har et helt fantastisk naturpræg, som de andre søer ikke har. Det er faktisk ikke så almindeligt inde midt i en storby, og man kan sagtens gøre dem endnu mere grønne og rekreative,« håber Ole Damsgaard, som selv cykler langs søerne, når han skal til byen fra hjemmet på Østerbro:

»Hver gang man kommer hertil og byrummet åbner sig, så får man et lille kick. Man følger årstiderne, og det er sgu’ dejligt.«

Formanden er glad for den nye udmelding om, at en nedlæggelse af Bispeengbuen vil ændre markant på behovet for at lede regnvand ud her:

»Det, der tidligere hed Bispeengen, kunne blive et stort forsinkelsesbassin, så søen ikke skal modtage så meget vand, hvis den stadig skal indgå i skybrudsløsningen. Og det er vi meget tilfredse med. Vi har jo slået på, at man indtil nu slet ikke har belyst miljøkonsekvenserne her – det har udelukkende handlet om vandflowet. Fugleliv, natur, beplantning… Det tager 50 år at få sådan nogle store træer, og så er der formentlig flagermus i nogen af dem – og de er faktisk beskyttede. Man har heller ikke arbejdet med, hvordan man skal håndtere skybrudsvandet, som er forurenet, når det kommer hertil.«

Belys alternativerne

»Der er mange spændende projekter med overfladeløsninger i gang rundt om i København, hvor nye bassiner kan blive en gevinst, for eksempel skøjtebaner om vinteren, søer om sommeren. Men der er heldigvis ikke kun en måde at løse de her problemer på, og vores pointe er bare, at man ikke skal vælge dem, der er dårligst for naturen. Ofte er alternativerne ikke ordentligt belyst, og det er så her, vi forsøger at hænge os i haserne på politikere og embedsfolk,« mener Ole, som nu ønsker sig et mere nuanceret billede af mulighederne:

»Jeg forventer da, at man nu kommer op med nogle andre løsningsmodeller og nogle konsekvensvurderinger af dem. Og så håber jeg, at man får inddraget alle relevante interessenter fra starten, ikke mindst beboerne. For man kan jo godt forstå, at folk bliver vrede, når man vil tage noget, de føler som en del af dem selv. Det er meget håndgribeligt og vil selvfølgelig give en masse ballade, uanset om det er berettiget eller uberettiget.«

LÆS OGSÅ: Fingrene væk fra Sankt Jørgens Sø

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Boksning: Ambassadør hos CIK

Sidste dage med broen over søen