Karsten Kjems holder intimkoncerter i sit eget hjem og inviterer nu alle 'klimatosser' til koncert. Arkivfoto: Martin Sørensen

Sur 😠 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

»Vi har brug for ro og nærhed«

Karsten Kjems, 46 år, er jazztrommeslager og har stor succes med at holde intimkoncerter i sit barndomshjem på Lindehøjen. Og så er han ophavsmanden til kvitteringslyden på Mobilepay.

INDENFOR: Havelågen ligner et papirsklip, og kun få steder er den sorte maling skallet af. Håndtaget kræver lidt øvelse at lirke op, og det kunne fint fungere som rekvisit i en engelsk krimi med gods på landet og tåget baggrund.

Herskabsfornemmelsen hører ikke op, når man kommer indenfor i huset, der med røde mursten og hvidmalede dannebrogsvinder kunne ligne en anneksbygning til et større dansk slot.

Indenfor, midt i stuen, breder flygelet sig: Et håndbygget Shigeru Kawai SK 3 fra Japan, der viser tænder, så man er nødt til at spille for at lukke kæften på det.

LÆS OGSÅ: MIN UGE I VANLØSE: Karsten Kjems

Og det bliver der ofte – spillet på det – ikke så meget af husets ejer, Karsten Kjems selv, han spiller trommer. Men af musikere som Kjems inviterer til at spille i den store stue.

Altid fest i stuenE

Karsten Kjems er fra ikke blot et hjem med flygel, men med trommesæt og højt til loftet. Faren, Svend-Erik Nørregaard var jazztrommeslager, og ofte var der fest og små koncerter i vanløsevillaen.

»Jeg er vokset op med et evigt rend af folk ind og ud, og der var altid nogen, der spillede – så kom Jesper Thilo, Gert Rostock eller Finn Ziegler forbi – alle mulige skønne musikere og mennesker har været i denne her stue,« fortæller Karsten Kjems, der er 46 år og jazztrommeslager.

Forældrene døde begge i 2002 af kræft, og Karsten Kjems og hans to søskende måtte spørge sig selv: Hvad gør vi nu, lille du?

Løsningen blev, at Karsten købte sine søskende ud af boet, og siden da har han boet her lige bag Vanløse Station med sin familie. Først som kernefamilie med den daværende hustru Camilla Kjems, der er chefredaktør på Femina. I dag bor han med sine tre børn, Hugo på 19 år, Buster på 13 år og Roberta på otte år og hunden Connie, der egentlig er en han-hund og en meget livlig en af slagsen.

Lyd til MobilePay

Karsten Kjems har firmaet Sonic Minds, der producerer musik og lydidentiteter til film og firmaer.

I 2009 kunne han have tjent kassen, da Danske Bank spurgte ham om han ville lave en kvitteringslyd til en ny og på det tidspunkt ukendt app, MobilePay. En lyd, er skulle signalere, at nu har man betalt eller overført det aftalte beløb.

»Det er nok mit livs dårligste forretning. Jeg tog et beskedent beløb, men når man tænker på, at lyden i dag bliver spillet over 170 millioner gange om året, så var det en dårlig deal for mig – men jeg vidste ikke, hvad det var,« griner Karsten Kjems.

Sonic Minds, som han er medejer af, er hans hovederhverv, men passionen er det nystartede firma Low-Fi, der er en platform til at skabe intimkoncerter hjemme i folks egne stuer.

Konceptet er, at musikere spiller en lille koncert i et privat hjem, hvor værten så står for det praktiske. Det kræver i de fleste tilfælde et klaver, men også solister og guitarister kan spille koncerter, hvis de øvrige rammer er det til det. Det kræver lidt plads, men mest af alt lysten til at holde koncert i sin egen stue.

Karsten Kjems har selv lagt stue til mange koncerter med blandt andre Nikolaj Bentzon, Jesper René, Nulle og Jan Kaspersen og Carsten Dahl.

Low-Fi tager 15 procent af billetprisen, der bestemmes af kunstneren. Så får publikum lidt snacks og rødvin eller vand og en forrygende musikalsk oplevelse.

»Det fede ved de her koncerter er jo, at der er de lyde i hjemmet, der normalt er. For nylig holdt jeg en koncert med Carsten Dahl og midt i det hele ringede min nabo på for at låne noget mælk. Det er jo sådan livet er, og det er fedt at få det ind i musikken,« siger Karsten Kjems, der selv er mere og mere til små koncerter.

Koncert uden ørepropper

»Der er jo masser af store steder, der holder koncerter, men jeg har det selv svært med meget larm, så jeg nyder selv meget de her koncerter, hvor man ikke behøver at have ørepropper i – her i stuen har der været en ældre dame, der var så glad for, at hun kunne komme til koncert – det var hun holdt op med, fordi lydtrykket var for højt i koncertsalene, samt hun havde svært ved at sidde på en almindelig stol. Så fik hun den bløde stol og havde en fantastisk aften og tog en taxa hjem til Brønshøj,« fortæller Karsten Kjems om hele ideen med intimkoncerterne.

»Jeg tror, at vi har ramt noget. Der er så meget larm i verden og i byen, og vi har brug for noget ro og nærhed. Vores mål er at brede det mere ud til hele verden og få private i London, Paris og Berlin til at være med. Prøv at forestil dig at tage til en storby og så søger du bare på en app og ser, hvor der er nogle koncerter – det vil da være en fantastisk oplevelse,« siger Karsten Kjems.

 

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kulør på vipperne inden arbejdsdagen

Boksning: Ambassadør hos CIK