Prisen stiger et nøk i den offentlige transport fra i morgen søndag. Og samtidig udfases pappendlerkort og mobilklippekort til fordel for rejsekortet. Foto: Johnny Madsen/Ritzau Scanpix

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Prisen et nøk op i offentlig transport

KOLLEKTIV TRAFIK. Det bliver fra i morgen søndag lidt dyrere at køre med bus, tog og metro på Sjælland. Pappendlerkort og mobilklippekort udfases – pendlerkort til pensionister bevares dog indtil videre.

HELE SJÆLLAND (OG AMAGER): Det bliver 20. januar i gennemsnit 2,1 procent dyrere at køre med bus, tog og metro på Sjælland (og Amager). Og så udfases både pappendlerkortet og mobilklippekortet. Det fortæller Din Offentlige Transport (DOT) i en pressemeddelelse.

DOT justerer hvert år billetpriserne, så indtægterne følger med omkostningsudviklingen, og så der er sammenhæng mellem prisen for at rejse på rejsekort, pendlerkort og enkeltbillet.

Cirka 18.000 af kunderne (13 procent) vil opleve en prisstigning på mere end fem procent. De øvrige 87 procent får ingen eller mindre prisstigninger.

Pappendlerkort er ude

Samtidig med prisstigningerne udfaser DOT pappendlerkortet på Sjælland, som det tidligere er sket i resten af landet, til fordel for rejsekortet. Ifølge DOT har mere end 78 procent af passagerer over 15 år et rejsekort.

Det såkaldte mimrekort – pendlerkort til pensionister – bevares dog i papudgave »indtil videre,« som DOT skriver.

Er man vant til at bruge pappendlerkort, kan man få lagt pendlerkortet over på rejsekortet, så man har sit pendlerkort og sit almindelige rejsekort på ét og samme kort – et pendler kombi-kort. Det koster ikke noget at få pendler kombi, hvis kunden i forvejen har et rejsekort.

Man kan også få et selvstændigt pendlerkort på rejsekort – et rejsekort pendlerkort. Det fungerer næsten som et pappendlerkort, men man skal kun checke ind i bussen (ikke ud), og når man skal aktivere sin pendlerperiode.

De kunder, som bedst kan lide at have deres billet på mobiltelefonen, kan også vælge at få pendlerkort på mobilen.

DOT tager også mobilklippekortet af markedet. Mobilklippekortet blev indført i 2011 som en pendant til det gamle papklippekort. Det er nu tre år siden, at papklippekortet udgik af billet-sortimentet.

Tilpasning af zoner

Der gennemføres desuden 21 mindre zonetilpasninger for at gøre det mere nemt og overskueligt at være kunde.

For eksempel på stationer, der i dag dækker flere zoner. For eksempel på Husum station, hvor to zoner reduceres til én zone. Der justeres desuden på parallelle buslinjer, der hidtil ikke har haft identiske zoner.

Endelig forenkles billetter til turister under navnet City Pass og de kan bruges fra 1-5 dage. Prisen på City Pass 1 dag (zone 1-99) stiger med 10 kr.

Læs mere om ændringerne på dinoffentligetransport.dk, hvor du også kan se en oversigt over de samlede takstændringer og de tilpassede zoner.

SÅDAN BLIVER PRISSTIGNINGER

Prisen for rejser med almindeligt rejsekort stiger med 1 kr. for to zoner, 7-8 zoner, 10-28 zoner. Med 50 øre for tre zoner. Med 1,50 kr. for ni zoner. Og med 2 kr. for 29-30 zoner.

Enkeltbillet til 16 zoner, 18 zoner og mere end 19 zoner stiger med 2 kr.

Prisen for pendlerkort (rejsekort og mobil) for rejser på 7-14 zoner stiger 30-110 kr. for 30 dage.

18.000 kunder (cirka 13 procent) får en prisstigning på mere end fem procent, de øvrige 87 procent får ingen eller mindre prisstigninger.

Kilde: Din Offentlige Transport (DOT)

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Fridjof Nansens Plads

Til havs med Rebekkas sangskatte