Mikayel og Helene fra elevrådet på Højdevangens Skole interviewer sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (F) og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) om Røgfri Skoletid. Foto: Martin Sørensen

Elsker 😍 Like 👍

Københavns skoler stikker piben ind

RØGFRI SKOLETID. Københavns Kommune har indført ‘Røgfri Skoletid’ på folkeskoler og specialskoler. Eleverne må ikke ryge i skoletiden, uanset om de opholder sig på skolen eller ej. Reglen kan blive svær at håndhæve, mener skoleleder.

KØBENHAVN: »Er der nogen af jer, der ryger?« spørger avisens fotograf ind over rækkerne af elever fra 7. klasse i salen på Højdevangens Skole.

Der bliver kun svaret ’nej’, så han går nogle stolerækker frem, spørger et par gange, og med samme resultat.

Enten er der stort set ingen rygere blandt eleverne, eller også er det en helt forkert dag at stille spørgsmålet.

Vi er nemlig til kick off på Københavns Kommunes initiativ ’Røgfri Skoledag’, der officielt blev indført 1. januar på folkeskoler og specialskoler. (artiklen fortsætter under videoen)

Røgfri skoler i København

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og børne-. og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) blev interviewet af elever fra Højdevangens Skole, da Røgfri Skoler blev lanceret torsdag 17. januar 2019.

Nu må eleverne ikke ryge i skoletiden, uanset om de er på skolens matrikel, henne ved bageren, ovre bag cykelskuret eller en tur i kiosken.

Københavns Børne- og Ungdomsudvalg besluttede sig for initiativet i august 2018. Ikke mindst fordi, at andelen af daglige rygere blandt unge i alderen 16-24 år de seneste fire år er steget fra 13 til 18 procent.

Men hvordan kan skolen håndhæve den nye regel? For lærere og andre ansatte har næppe tid til at følge efter og overvåge eleverne, hvis de forlader skolen i frikvarteret?

»Det er den helt store udfordring. Skal skoleinspektøren så gå hen foran Netto og observere, om nogen ryger, og så skrive det op i en lille bog? Nej, det skal inspektøren ikke!« siger Tobias Malmgren, skoleleder på Højdevangens Skole.

Ansvaret kan ikke lægges på skolen alene, mener han.

»Vi har jo også at gøre med forældre, som rent faktisk har givet accept af, at de unge mennesker røg. Det er jo paradoksalt, at vi kontakter forældre og siger, at »Louise ryger«, og det ved de allerede godt. Så det er nogle nye rammer. Men første greb er en tæt kontakt til forældrene, for selv om loven gælder i skolerne, så har forældrene en enorm rolle. Det kan vi som skole ikke løfte alene,« siger Tobias Malmgren.

»Meganemt at ryge«

Skolelederen vil også gerne spille bolden over på elevernes egen banehalvdel

»Jeg kommer ikke til at stå og sige: »Det er usundt at ryge.« Nej, nej, nej – I er 12-14 år, så det ved I godt, det ved jeres mormor, det ved jeres lillesøster. Vi giver en ramme for, at I skal leve et sundt og langt liv. Vi kan råde jer, men det er jer selv, der er ansvarlige for, hvilket liv I vil leve. Jeg vil bare sige: Det er meganemt at ryge. Så er man til en fest, og så går man hen til Mette, som har en halv smøg – det er meganemt. Det her set-up er lavet for at få jer til at tænke jer om og sige nej,« siger skolelederen til eleverne.

Mikayel og Helene fra skolens elevråd interviewer Københavns børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) foran deres skolekammerater.

»Hvorfor er det nødvendigt at indføre Røgfri Skoletid?« spørger Helene.

»Fordi vi er blevet klogere. Jeg er jo gammel, og da jeg blev konfirmeret, var det normalt, at drenge fik en lighter i konfirmationsgave. Vi skal ikke komme med løftede pegefingre, men vi er nødt til at sige: Det her må I stoppe med,« siger Jesper Christensen.

»Det er nemt at starte med at ryge, men det er rigtigt svært at stoppe, så det er vigtigt at have jer til ikke at starte. Rygere dør gennemsnitligt 10 år før andre, de er syge de sidste 14 år og ryger ud og ind af hospitaler – det er ikke noget, vi ønsker for jer,« siger Sisse Marie Welling.

»Min mor græd i tre dage«

»Men mange forældre ved jo godt, at deres børn ryger og er okay med det,« siger Helene til de to borgmestre.

»Men forældre kan ikke bare give en seddel med i skole om, at man godt må ryge. Sådan er det ikke, og det er det jo heller ikke, når det handler om alkohol eller rusmidler,« siger Jesper Christensen.

Han har aldrig røget selv, men det har sundheds- og omsorgsborgmesteren.

»Min mor græd i tre dage, da jeg begyndte at ryge, og de fleste forældre synes ikke, deres barn skal ryge, så vi må regne med deres opbakning – eller må vi tage dialogen som politikere og som lærere. Men I skal som elever også bestemme, hvilken kultur I vil have. Hvis det er mest cool ikke at ryge, så er det den kultur, der gælder. Det er nok de færreste, der ryger, fordi det smager godt,« siger Sisse Marie Welling. Hun er for længst holdt op med at ryge.

Til sidst får en elev fra salen lov at stille et spørgsmål til borgmestrene. Måske er det den ryger, vi ledte efter i starten, der forsigtigt stikker snuden frem.

»Hvordan holdt du op med at ryge?« vil en fyr bagest i salen vide.

»Jeg stoppede for fem år siden. Jeg satte en dato, min fødselsdag, da jeg fyldte 27, og det var den sidste dag jeg røg. Jeg sagde til alle, at jeg ville holde op, og det er en god ide, for så holdt de mig op på det. Jeg smed resten af cigaretterne yd, og har ikke røget siden. Jeg tog toppen af abstinenserne med en inhalator fra Nicourette. Og så gav min mand gode råd fra et rygestopkursus, han havde været på. Og dem har vi for folk i alle aldre,« siger Sisse Marie Welling.

FAKTA OM ‘RØGFRI SKOLETID’
Fra årsskiftet må elever på Københavns Kommunes folkeskoler og specialskoler ikke ryge cigaretter, e-cigaretter, vandpibetobak eller bruge snus i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område.
Røgfri Skoletid skal fjerne synlig rygning og forsøge at modvirke, at elever begynder at ryge for at blive en del af fællesskabet. Røgfri Skoletid skal indgå i skolernes regler for alkohol og rusmidler, som heller ikke må anvendes i skoletiden
1. marts skal skolerne have udarbejdet et princip for håndhævelse af Røgfri Skoletid og sanktioner, hvis elever overtræder reglen.
Skolens ansatte må ikke ryge på skolens område eller på ekskursioner og lejrture med eleverne. Det er op til de enkelte skoler at indføre egentlig røgfri arbejdstid.
Erfaringer med Røgfri Skoletid i Norge og Sverige er gode. I Norge er antallet af unge rygere nedbragt fra 23 til 3 procent siden 2007. Norske skoler, gymnasier og erhvervsskoler indførte Røgfri Skoletid i 2014. Og så koster en pakke cigaretter 90 kr. i Norge.
Kilde: Københavns Kommune

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Børn evakueret – melding om brand i børnehave

Om en uge sker det: K.B. Hallen genåbner