Bispebjerg Hospital skal være det akutsygehus, som sundhedsfællesskabet for Københavns og Frederiksberg kommuner bygges op omkring. Arkivfoto: Michael Paldan

Ked 😭 Like 👍

Regeringsudspil: København og Frederiksberg bliver igen ét sygehusfællesskab

STRUKTURÆNDRING. Regionsrådene skal nedlægges, og der skal oprettes 21 sundhedsfællesskaber på landsplan. Det er to af elementerne i regeringens udspil på sundhedsområdet. Ifølge den plan skal Københavns og Frederiksberg kommuner være ét fællesskab med Bispebjerg Hospital som omdrejningspunkt.

HOSPITALER: Inden regionerne blev indført fra 2007, var de to hovedstadskommuner København og Frederiksberg en selvstændig enhed på sundhedsområdet under navnet Hovedstadens Sygehusfællesskab.

I modsætning til landets resterende kommuner var de to kommuner ikke en del af amterne.

Hvis regeringens udspil på sundhedsområdet bliver til virkelighed, bliver Københavns og Frederiksberg kommuner endnu engang en enhed på sygehusområdet – denne gang underlagt staten som alle 21 sundhedsfællesskaber skal være.

Regionsråd nedlægges

Det skal sikre et mere ensartet behandlingstilbud til borgerne, »så patienternes rettigheder overholdes i hele landet, og alle borgere får sundhedstilbud af høj kvalitet,« hedder det i regeringens udspil, som bærer titlen ’Patienten først’.

En del af løsningen er at nedlægge regionerne, som de kendes i dag med folkevalgte regionsråd.

I centrum for de nye sundhedsfællesskaber skal være et akutsygehus med et antal kommuner og praktiserende læger tilknyttet.

For Københavns og Frederiksbergs sundhedsfællesskabs vedkommende bliver det Bispebjerg Hospital, der skal være omdrejningspunktet.

De to Amager-kommuner Tårnby og Dragør skal være tilknyttet Hvidovre Hospital i et sundhedsfællesskab, som også omfatter Brøndby, Glostrup, Albertslund, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk kommuner.

Her nævnes Amager Hospital, som dog ligger i Københavns Kommune-delen af Amager, som en del af dette fællesskab.

Sundhedsforvaltninger

De tidligere regioner skal omdannes til sundhedsforvaltninger, som regeringen udpeger bestyrelser til.

I hovedstadsregionens sundhedsforvaltning skal der i alt være fem sundhedsfællesskaber: Udover Bispebjerg og Hvidovre skal der være sundhedsfællesskaber i Herlev, Hillerød og på Bornholm ifølge udspillet.

Rigshospitalet er ikke er karakteriseret som et akutsygehus, men har en særlig status som traumecenter for svært tilskadekomne og alvorligt akut syge, ligesom Rigshospitalet også varetager en lang række højt specialiserede funktioner, der om nødvendigt skal komme alle patienter i Danmark til gavn.

Folketingsvalg imellem

Regeringen, som består af partierne Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, skriver i sin tidsplan, at den nye organisering skal træde i kraft fra 2021. En politisk aftale om strukturændringen ventes indgået til foråret, men lovgivningen skal først fremsættes til efteråret.

I mellemtiden skal der imidlertid være folketingsvalg, og det største oppositionsparti Socialdemokratiet er modstander af planerne, som de mener går ud over nærdemokratiet.

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er positive over for planerne.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Borgermøde om lokalplan for Gl. Køge Landevej 59-65

Se videoen: Nye træer på Krinsen