Michael Larsen fortsætter som formand for menighedsrådet i Hans Egedes Kirke efter lodtrækning. Arkivfoto: Martin Sørensen

Valg i kirken uden præst

HANS EGEDES. Der skal være valg til menighedsrådet i Hans Egedes Kirke til marts. Der er informationsmøde i næste uge. Kirken har været uden fast præst i otte år og uden vikarpræst siden sidste forår.

KIRKELIGT: Formanden for menighedsrådet i Hans Egedes Kirke i Vardegade Michael Larsen trådte i efteråret frem i Østerbro Avis og udtrykte sin frustration over, at kirken har været uden fast præst siden 2011.

LÆS OGSÅ: Kirke uden fast præst i syv år

Dengang stoppede den mangerårige præst Bjørn Hansen, mens den anden præstestilling var varetaget af en præst, som har orlov og har en stilling på Grønland.

Dengang blev kirkens normering sat til en præstestilling, som besættes af personen, der fortsat har orlov. Siden har der været en række vikarpræster, men fra foråret 2018 har der ikke engang været en vikarpræst tilknyttet kirken.

Orientering i næste uge

Københavns Stift har nu besluttet, at der skal holdes valg til menighedsrådet i kirken tirsdag 19. marts.

Tirsdag 22. januar er der orienteringsmøde om valget i kirken, hvorunder det er muligt at holde opstillingsmøde.

Et tidligere menighedsrådsvalg er blevet udskudt efter ønske fra menighedsrådet blandt andet med henvisning til, at folk som er en del af sognet, men ikke bor der – sognebåndsløsere – ikke kunne stille op, når der ikke er en præst i kirken. Det gælder blandt andet menighedsrådets formand Michael Larsen.

Det er der dog fundet en løsning på, så de kan stille op til marts.

Michael Larsen har tidligere givet udtryk for, at stiftet burde ansætte en fast præst, og sognet er sat langt tilbage, når der ikke har været et udadvendt ansigt lokalt i årevis.

Chok over fravalg

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen har omvendt fremhævet, at Hans Egedes Kirke gennem årene har haft vikarpræster, som kirken ikke har fastholdt.

En af disse præster er Rune Reimer Christensen, som mener, at menighedsrådet selv bærer en del af ansvaret for den manglende kontinuitet.

Efter at have virket i kirken i fire år besluttede menighedsrådet sig i begyndelsen af 2016 for en anden vikarpræst.

»Jeg blev ansat for et år af gangen, og jeg havde god opbakning fra provst og biskop,« fortæller Rune Reimer Christensen og nævner, at han forsøgte at gøre Hans Egedes til sognets kirke i folks bevidsthed.

»Jeg stod bag et kirkeblad, der var en skærm ud mod vejen, der var konfirmandhold, og jeg mødte folk i Nordhavn,« nævner han som eksempler.

Det kom derfor som et chok, da han ikke blev valgt som fast vikarpræst for tre år siden.

Han har den oplevelse, at modstanden kom fra en del af menighedsrådet, som lagde sig op af en højkirkelig og konservativ profil, der tidligere havde været kendetegnende for Hans Egedes Kirke under sognepræsten Bjørn Hansen.

Menighedsrådets nuværende formand Michael Larsen var ikke medlem af rådet på det tidspunkt og dermed heller ikke med til at stemme imod Rune Reimer Christensen som fast vikarpræst.

Ikke udadvent nok

Han er dog af den opfattelse, at Rune Reimer Christensen ikke var udadvendt nok i sognet.

Og det gælder ifølge Michael Larsen også Poul Steenberg, der efterfulgte Rune Reimer Christensen, og som stoppede som vikarpræst i Hans Egedes Kirke i første halvdel af 2018.

Michael Larsen erkender, at blev tilført noget aktivitet under Rune Reimer Christensen, men at det langt fra var nok.

Michael Larsen mener ikke, at der var tale om en højkirkelig fløj, som fravalgte Rune Reimer Christensen og henviser til, at han var blevet præsteviet at en mandlig biskop, det var Poul Steenberg ikke, han var præsteviet i Helsingør Stift af Liselotte Rebel og ville derved ikke kunne tilfredsstille en højkirkelig menighed.

»Men havde Rune fået opbygget en menighed, ville det være mærkeligt, hvis han ikke var blevet valgt,« mener Michael Larsen.

Østerbro Avis har også forsøgt at få fat i Poul Steenberg, der blev valgt som vikarpræst i stedet for Rune Reimer Christensen, men han har ikke besvaret vores henvendelser.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Royal Run vender tilbage i 2019

Tag på glatis med Børnekulturpiloterne