Sine (tv.) og Jain. Foto: Anders Bentzon.

Sur 😠 Ked 😭 Elsker 😍 Wow 🤩

Lille børnehave i halsbrækkende spareøvelse

INSTITUTIONSLIV. Ledelse og forældre i børnehaven Himmel og Hav mener, at de som lille institution rammes ekstra hårdt, når besparelser tvinger dem til at skære i pædagogtimerne og holde mere lukket.

SUNDBYVESTER: Børnehaven Himmel og Hav på Sundbyvestervej er tæt på at bukke under for den kommunale sparekniv. Den lille institution fra 1975 blev lige inden jul præsenteret for en reduktion i budgettet på otte procent, fortæller leder Jain Lyager, som frygter for fremtiden.

Flere børn, færre hænder

Børnehaven er nu tvunget til at opsige en pædagogmedhjælper og sænke timetallet for en anden samtidig med, at man må lukke tre uger i sommerferien og en time tidligere hver fredag – og skal have et barn mere end de 46, man før var normeret til.

»Der har lige kunnet hænge sammen indtil nu, men otte procent, det er meget voldsomt – 360.000 kroner ud af et budget på fire millioner. Vi troede, at det handlede om sommerferielukning, og hvis man skal skære ned, så er det et ok sted at gøre det. Nu er vi nede på seks pædagoger, alle på deltid. Man siger, at vi ikke må være alene med 20 børn – det er vi tit. Men vi kan give tryghed og nære relationer, fordi alle børnene kender de voksne og tør udfordre nogle grænser – og det kan forældrene godt lide.

Vi har altid gået op i, at vi ikke skal aflyse aktiviteter, som vi har planlagt sammen med børnene. Men det kommer vi til at gøre nu. Det er rigtigt ærgerligt, for hele den kvalitetskontrol, der findes med læreplaner og pejlemærker, er rigtig god – men vi skal jo have tiden til det.

Og til næste år er der en ny besparelse, som går ud på, at ressourcestærke og veluddannede forældres børn åbenbart ikke kræver så meget som andre børn. Men vi har altså mange udfordrede børn fra velstillede familier. Hvis besparelsen bliver lige så stor til næste år, så tvivler jeg meget på, at vi kan fortsætte,« fortæller Jain Lyager.

Sine Rønberg Hansen er en af de forældre, som har været glad for stedet, hvor to ud af familiens tre drenge har gået. Mandag holdt Frode fødselsdag derhjemme for gruppen i børnehaven med en pædagog.

»Det bliver nok sidste gang. Med sådan en kæmpe besparelse skal man jo tage fat i det, man mærker allermest: Hænder. Vi har oplevet besparelser gennem alle de år, vi har haft børn i institutioner, men nu er det blevet for slemt. Når man tænker over, hvor meget den specifikke person har været der, så får man et helt håbløst billede af børnenes hverdag.

Det giver en utryghed, når man afleverer sine unger, som skal være der så mange timer. Det er jo hele deres hverdag, det går ud over. Og det her er mere end bare en lille spareøvelse.

Jeg er helt med på, at de kommunale budgetter er helt i bund. Men at skære så hårdt på småbørnsområdet, det forstår jeg simpelthen ikke – det kommer til at skabe dønninger gennem hele systemet.”

LÆS OGSÅ:

»Vi behøver ikke lukke en eneste skovbørnehave«

Fremtiden uvis for børnehave

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Når livsmodet skal genvindes

Håndboldfesten syder i arenaen