Benjamin Friis er formand for foreningen Kulbaneparkens Venner, der kæmper for at udvikle Kulbanekvarteret. Foto: Benedicte Lorenzen

“Vi tror stadig på Kulbaneparken”

UDSKUDT. Drømmene en om fælles park har vokset sig store i Kulbanekvarteret, mens BaneDanmark har bygget deres Ringstedbane, og i 2019 så alt ud til at falde på plads, altså indtil politikerne i sidste valgte at trække i anlægsbremsen.

BORGERRØST: Anlægsplanerne er store i Kulbanekvarteret og fremtidsdrømmene endnu større.

I sidste uge trak et flertal af partierne på rådhuset dog gevaldigt i håndbremsen, da de besluttede, at planlagte anlæg i Kulbaneparken må udskydes, fordi Københavns Kommune har overskredet deres anlægsbudgetter for 2019.

LÆS OGSÅ: Projekter bliver sat på anlægsloftet

For Kulbaneparkens vedkommende betyder det, at de 12 millioner kroner, der ellers var sat af til parkanlæg i år først kan bruges næste år. Noget, der ærgrer formand for beboerforeningen Kulbaneparkens Venner, Benjamin Friis:

»Parken er kulminationen på mange års arbejde, der jo oprindeligt begyndte med planer om en motorvej tværs gennem kvarteret. Det blev senere til en togbane, der i begyndelsen skulle være en åben grav. Den fik vi dog lagt låg på, så vi lige pludselig stod med et område, hvor man kunne anlægge en park, der samlede kvarteret i stedet for at adskille det,« fortæller han og fortsætter:

»Vi er så tæt på nu, vi står nærmest lige før målstregen, og vi kan se det hele for os. Vi har endda fået penge til at nå målet, og så kommer der nogen udefra og siger, at kommunen ikke må bygge mere, og det betyder pludselig, at vi ikke kan bygge det her færdigt. Det er simpelthen utroligt uholdbart, at sådan en beslutning ender med at gå ud over borgere og brugere i Valbys mest udsatte område, som desuden har været glemt i mange år.«

Hvad med ’Lanternen’?

Benjamin Friis understreger, at han til fulde forstår, hvilken svær situationen, Københavns politikere står i, når de pludselig skal spare en halv milliard på anlægsprojekter:

»Jeg mener oprigtigt, at de har gjort det godt inde på rådhuset, for det var en fuldstændig urimelig kamp. Men jeg tror simpelthen ikke, de har set, hvor store konsekvenser, der er ved at udskyde anlægget af den her bemandede legeplads i Kulbaneparken. Jeg kan godt forstå rationalet om, at den ikke er bygget endnu, så lad os vente med det. Det betyder dog, at der heller ikke bliver lavet rørføring og trukket strøm, og hvad så med det nye byrum ‘Lanternen’, som skulle indrettes med udekøkkener?« siger han.

Kulbanen kæmper videre

Alle bekymringerne til trods er hverken håbet eller drømmene fløjet bort. Tværtimod. I Kulbanekvarteret lever optimismen stadig i bedste velgående, og det noget af det, der beskriver kvarteret bedst. Her ligger man sig ikke fladt ned ved det første bump på vejen, forklarer Benjamin Friis, der selv har boet i kvarteret gennem flere år:

» Man kan ikke kalde det her andet end et tilbageskridt, men det slår os ikke ud. Vi arbejder videre med planerne for Kulbaneparken, og det må vi så være endnu mere tydelige omkring. Det her kvarter kommer til at blive bedre. Det kommer til at have kæmpestor naturværdi, og det kommer til at blive et sted, hvor man kan gå tur på Drageryggen eller kigge på ungerne, der spiller fodbold på kunstgræsbanen. Det kommer til at være et sted, hvor den bemandede legeplads tager hånd om både børn og unge. Det kommer dog nok til at tage lidt længere tid, end vi havde regnet med, men jeg håber, at den tid bliver så kort som overhovedet muligt,« siger han.

Hvad sker der nu

Næste skridt for Kulbaneparkens Venner er nu, at gøre politikerne opmærksomme på, hvad det betyder for et udsat kvarter, hvis man ikke får skabt Kulbaneparken med den bemandede legeplads.

»Vi skal have fortalt, hvor meget folk herude glæder sig til at få deres nye park, som vil samle kvarteret, og som de selv har været med til skabe. Tag eksempelvis vores plantekasser, dem er der allerede venteliste til, det, synes jeg siger meget om opbakningen til det her projekt. Jeg kan dog frygte, at den her udskydelse, kan få nogle beboere til at føle, at de alligevel ikke blev hørt. At de igen blot blev fyldt med tomme ord, og det må ikke ske,« siger Benjamin Friis og lover, at Kulbaneparkens Venner knokler videre for at holde liv i planerne og kvarteret:

»Havde jeg en tryllestav, trak jeg projektet tilbage på listen over ting, der skal anlægges i år. Men indtil det sker, så må vi lave flere midlertidige projekter, hvor vi kigger på, hvad vi kan gøre uden en base. Vi havde store planer om at lave noget til sommer. De skal dog justeres lidt nu,« konstaterer han.

S og SF vil prioritere Kulbanevej

RÅDHUSET: Hos Socialdemokraterne og SF ærgrer man sig over, at det blev nødvendigt at bremse planerne om anlæg i Kulbaneparken. Derfor har de to partier aftalt en fælles udmelding i sagen til alle de engagerede borgere og Valby Lokaludvalg, der har arbejdet med udviklingen af Kulbanevej.

»Socialdemokraterne og SF har fokus på, at Kulbanevej prioriteres som det næste ligeså snart, der bliver mulighed for at igangsætte anlægsprojekter på teknik og miljøområdet,« skriver gruppeformand Lars Weiss (S) og gruppeformand Klaus Mygind (SF) i en fælles udtalelse til Valby Bladet / Kgs. Enghave Bladet.

LÆS OGSÅ: Flertal beslutter forsinkelser uden om borgmester

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Projekter bliver sat på anlægsloftet

Væltet træ skaber bekymring ved Søerne