David Peter Fox på Langebro i torsdags. Foto: Anders Bentzon

Sur 😠 Like 👍

David vil helt ind under Langebro

BYHISTORIE. Museum Langebro skal binde byen sammen om broens plads i Københavns kultur-, kunst- og teknologihistorie – også for turisterne. På torsdag er der møde om projektet, som håber at åbne næste år.

MUSEUMSPLAN: Hvad har Eckersberg, Kierkegaard, H.C. Andersen, Emil Nolde, en gruppe BOPA-sabotører, Klaus Rifbjerg, Reptilicus, Bjarne Reuter, Olsen Banden og Gasolin’ til fælles?

Langebro.

Derfor skal broen i dens forskellige udformninger gennem godt 300 år være et ikon for København, mener Langebro Museums Projektgruppe. Initiativtager David Peter Fox, som bor lige ved broen i starten af Islands Brygge, håber, at man kan åbne et Langebro Museum i sommeren 2020:

»Jeg har længe tænkt over, om der kunne være noget spændende under broen. Jeg er i forvejen meget interesseret i Islands Brygges historie, og når man søger på nettet, holder bryggens historie ret hurtigt op – det gør Langebros ikke,« fortæller han.

Et samlingspunkt

For godt et år siden fik David idéen til et museum under broen i lokalerne ud mod havnen. De blev dog brugt af kommunen, men siden da har der lydt mere velvillige toner fra rådhuset. Gruppen har nu holdt et par møder med lokalrådet, som bakker op om idéen.

Tanken er at lave et museum med indbygget café, som også er åben udenfor ved vandet. Museumsrummet skal suppleres med en gallerigang på reposerne op mod selve brolegemet, hvor der kan vises film og billedshows om broens mange vinkler på byen:

»Broen giver et nyt blik ind i Københavns historie, fordi den samler utroligt mange af byens historier:

Foto: Anders Bentzon.

Soldater, der patruljerer under 1. verdenskrig, BOPA, der sprænger 150 kilo sprængstof i luften under en sabotageaktion under 2. verdenskrig, Eckersberg har malet hele tre billeder, hvor Langebro indgår, blandt andet »Langebro i måneskin med løbende figurer«, som også har lagt navn til en Bjarne Reuter-roman, og et meget specielt maleri, hvor man ser ’druknehuset’ – et sted, hvor man lagde halvdøde folk ind, som var faldet i vandet, for at se, om de ville vågne op. Rifbjerg skrev om broen som en hjerteklap til Amager, Olsen Banden har sejlet under broen og Reptilicus fra monsterfilmen har gået her… Emil Nolde og en række hofmalere har brugt den.

Der er et utroligt billedmateriale og film, som viser københavnerne gennem tiden – et samlingspunkt. Samtidig viser den meget om ingeniørtraditionerne. Idéen er at brede det ud udenfor de traditionelle museer, så man kan være inde i broen og høre bilerne ovenpå, mens man ser udstillingen. Vi har også en tanke om, at familier kan bygge Lego-broer. Der skal også være ture til kontroltårnet og motorrummet.

Og skal man også have ’De Sorte Spejdere’ med, da de lavede deres sidste udsendelse oppe fra tårnet? Afspærringerne, da Palle Sørensen havde dræbt fire politibetjente på Amager? Eller optoget for Kim Larsen sidste år…,« drømmer David Peter Fox.

Inspirationsmøde torsdag

På torsdag 17. januar klokken 19.30 holder gruppen et åbent møde om Langebro Museum i ’Salonen’, Kulturhuset Islands Brygge.

»Det er et møde, som skal informere om projektet. Vi har allerede nogle lokale samarbejdspartnere, men det er stadig en åben proces. Vi har bare lagt en række idéer op, men vi skal ikke selv stå for selve museet – der skal en kurator på. Her har Amagermuseet sagt, at de gerne vil hjælpe os,« siger initiativtageren.

På mødet gennemgås planerne og man kan komme med spørgsmål og gode idéer. Byhistoriker, journalist og forfatter Allan Mylius Thomsen fortæller om Langebros historie, der bliver vist filmklip fra Langebro og et inteview med manden, der stod bag sprængingen af Langebro under besættelsen og der serveres kaffe, the, vand og kage.

Gruppen håber på omkring 100.000 kroner om året fra kommunen til driften og vil selv finde finansiering til ombygning og indretning.

Se mere på: www.facebook.com/langebromuseum

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Vel overstået eksamen skal da fejres med en bøfsandwich

Skøjteløb. Tre Tårnby-medaljer ved Sjællands Cup