Flere folketingspolitikere lufter mulighederne for et oplevelsescenter på Nyholm, mens lokaludvalget på Christianshavn hellere ser et lokalt åndehul for sig. Arkivfoto: Bo Tornvig/Ritzau Scanpix.
in , , ,

Sur 😠 Ked 😭 Haha 😆 Like 👍

Uenighed om Nyholms fremtid

BYUDVIKLING. Forsvarsforliget lægger op til at sætte den gamle flådestation Nyholm til salg, når forsvaret flytter, men flere politikere har set sig lune på et oplevelsesmekka. Lokaludvalg ser et nyt københavnsk åndehul for sig.

HOLMEN: Forsvarsaftalen for snart et år siden betyder, at Nyholm – den nordlige del af Holmen på 120.000 kvadratmeter mellem Christianshavn og Refshaleøen – går en ny fremtid i møde.

Flådestation Holmen er i 1990’erne flyttet fra Holmen, og området er overgået til civile formål, men Forsvaret har fortsat til huse på Nyholm.

Maritimt oplevelsescenter

Med det snart et år gamle forsvarsforlig er de dage dog ved at være talte. Men skal Staten alligevel bevare hele øen og gøre den til et maritimt oplevelsescenter med fokus på flådehistorien?

Den tanke er en række politikerne bag det seneste forsvarsforlig positive overfor, skriver mediet Søfart.

De positive tilkendegivelser kommer på baggrund af en alternativ plan udarbejdet af den private projektgruppe Sixtus,, som mener, at en oplevelsespark kan give overskud.

De har præsenteret ordførerne for en detaljeret businessplan for en oplevelsespark på Nyholm. En af dem er Jesper Juel Jensen fra Venstre.

»Der er mange spændende tanker og værdier i planen, som jeg gerne vil bakke op om,« siger han – men tager dog tager forbehold for økonomien i projektet.

Liberal Alliances ordfører Villum Christensen er også positiv og uddyber sin støtte:

»Danmarks historie som global sømagt ligger – om noget sted overhoved – gemt på dette sted. Og det vil være et fantastisk aktiv for byen og landet, hvis vi kan lade os inspirere af blandt andet Wasa-projektet i Stockholm ved at få dannet et oplevelsescenter, som tager afsæt i den svundne tid via blandt andet opbygning af skibe.«

Også Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti er positiv:

»Vi ønsker at bevare det maritime miljø og flådens historiske tilstedeværelse på Holmen. Derfor ser vi det som en oplagt mulighed for at få noget museumsvirksomhed om den danske søfarts historie derude,« siger han og uddyber:

»Alternativet er, at man sælger det fra til erhverv eller lejligheder. Men det ville være en trist skæbne for Nyholm, fordi der er så meget historie derude.«

De Konservatives ordfører Nasser Khader er ligeledes positiv. Gruppen bag projektet kalkulerer med 4.000 daglige besøgende og 400 ansatte på Nyholm. En del af projektet skal være genopførelsen af det historiske krigsskib Sophia Amalia, der i 1600-tallet var verdens største.

Åndehul for borgerne

Siden beslutningen om at udflytningen af forsvarets aktiviteter på Nyholm blev taget, har Christianshavns Lokaludvalg arbejdet for, at Forsvaret ikke sælger ud af vores kulturarv til højest bydende. Her ønsker, at Københavns Kommune og offentligheden kan præge udviklingen af øen.

»Nyholms historie og centrale placering gør Nyholm til et unikt sted, der bør udvikles i en åben proces i et samarbejde mellem Forsvaret som sælger, Københavns Kommune, Kulturministeriet og borgerne,« siger Poul Cohrt, formand for Christianshavns Lokaludvalg.

Lokaludvalget er bekymrede for, at området vil blive solgt bid for bid til højest bydende uden en samlet helhedsplan for hele øen. Det er nemlig kun en række af Nyholms historiske bygninger, som er fredede. Muligheden for at bygge nyt er således til stede på de store arealer mellem de fredede bygninger, såvel som bygningerne af nyere dato også kan indgå i byfornyelsesprojekter.

Derfor ønsker udvalget, at der udvikles en plan for hele øen og ikke kun de fredede bygninger, så stedets særlige karakter og danskernes kulturarv sikres.

Der skal offentlig opmærksomhed og politisk fokus på området det kommende år. Stedet er for vigtig for København til at overlade det til staten at udarbejde en plan for øen, mener formanden:

»Nyholm har potentiale til at blive Københavns nye åndehul. Fremtidsplanerne for Lynetteholmen og den forestående befolkningstilvækst, gør dette potentiale des mere betydningsfuldt,« siger Poul Cohrt.

Borgermøder og dialog

Fra borgermøder i 2018 har lokaludvalget god kontakt til planlæggere og politikere i Københavns Kommune og til den daværende formand for Forsvarsudvalget, nuværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

I 2019 vil lokaludvalget stå for flere borgerinddragende aktiviteter om, hvad Nyholm bør udvikles til, og et borgermøde i februar er på tegnebrættet.

Lokaludvalget håber med de borgerrettede aktiviteter at kunne styrke forbindelserne til og blive facilitator for en dialog mellem Forsvaret, Københavns Kommune og Kulturministeriet om fremtiden for Nyholm – og om, hvordan offentligheden involveres i processen.

På lokaludvalgets nytårskur i Christianshavns Beboerhus 11. januar klokken 19.00-23.00 vil der også være fokus på Nyholm, blandt andet med en udstilling af fotograf Pernille Kaalunds billeder fra Nyholm.

Partierne bag forsvarsforliget skal dog godkende planerne for området, inden Forsvaret går videre. Forsvaret forventer at have et udspil til en helhedsplan, som skal fremlægges for Folketinget, klar senest i 2020.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Lysfestival lyser København op i februar

Fra saltpeter til fjernvarme