Jonathan Ries mener, at der mangler en diskussion om årsagen til sundhedssektorens omkostninger, nemlig de skadelige, ultrafine partikler som følge af luftforurening. Arkivfoto

Debat: Ren luft til vores børn

…Debat

AF Jonathan Ries
Medlem af Nørrebro Lokaludvalg og Folketingskandidat for Alternativet

FORURENING: Luftforurening er den usynlige dræber, og nye målinger fra Miljøpunkt Nørrebro viser tydeligt, at vi især skal reducere den sundhedsskadelige forurening fra trafikken hurtigst muligt.

De nye målinger viser, at partikelforureningen er betydeligt højere ved de mest trafikerede veje på Nørrebro og i Bispebjerg end ved mindre trafikerede veje eller baggårde.

Luftforureningen koster ikke kun vores samfund milliarder i sundhedsrelaterede omkostninger hvert år. Det er især børn, medborgere, der bor ved de mest trafikerede veje og folk, der er forvejen lider af luftvejslidelser, som er hårdest ramt af luftforurening. Særligt ultrafine partikler burde få mere opmærksomhed, da disse partikler går ind i vores lunger og blodbaner.

Sundhed forventes at blive et af de store valgkampsemner. Men mens vi diskuterer sundhedssektorens omkostninger, mangler vi en diskussion om årsagen til disse omkostninger. At sikre ren luft er ikke kun økonomisk fornuft, men vi sikrer også en bedre sundhed og fremtid for vores børn og andre udsatte samfundsgrupper.

Ikke kun den lokale luftforurening, som for eksempel rammer institutioner og legepladser, burde få mere politisk opmærksomhed. Op til det kommende folketingsvalg burde vi også diskutere, hvordan vi omstiller hurtigere til vedvarende energi, stopper salg af benzin- og dieselbiler, får flere elbusser og -biler på gaden og reducerer billetpriser for kollektive trafikløsninger.

Alt det vil nemlig reducere luftforureningen og sikre mere ren luft.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Cykelbro over Folehaven slipper for forsinkelser

Ny scene indvies med skønsang på Alhambra museet