Margrethe Wivel præsenterer ¿Vesterbro Aktien¿ i værestedet Gang i Gaden tilbage i december. Salget af aktier har midlertidigt reddet stedet. Arkivfoto: René Mølskov
in ,

Der lå Vesterbroaktier under juletræet

JULEGAVER. Værestedet “Gang i Gaden” under Settlementet overlever frem til overførselssagen, takket være Vesterbroerne, der investerede i en redningsplanke til værestedet. Der er stor taknemmelighed og håb for fremtiden for brugerne.

OVERLEVELSE: Under mangt et juletræ på Vesterbro lå i år en aktie. En Vesterbro-aktie, hvor pengene ikke kommer tilbage som økonomisk overskud, men en vished om at have hjulpet de udsatte voksne brugere af værestedet ’Gang i Gaden’.

Det er et tilbud under Settlementet og fra lanceringen af Vesterbro-Aktien i december og frem til nu er der solgt aktier for cirka 75.000 kroner.

Det betyder, at værestedet ikke lukkede pr. 1. januar, hvor det kommunale tilskud ellers udløb. I stedet overlever de som minimum frem til, at politikerne i foråret behandler den årlige overførselssag, hvor overskuddet på kommunens budget fordeles.

Overraskende aktiesalg

Hos Settlementet er glæden åbenlys.

»Vi anede jo ikke, hvor meget det ville slå an. Så vi startede med at trykke 250 aktier, som vi ikke vidste, om vi kunne sælge. Men vi måtte jo ret hurtigt trykke flere,« fortæller Margrethe Wivel, der er forstander i Settlementet.

Op til jul trykte de yderligere en omgang, så der nu er trykt i alt 1000 aktier. Heraf er cirka halvdelen solgt.

»Vi har oplevet en fantastisk positiv og overvældende opbakning. Det er jo vitterligt sådan, at i vores butikker i Saxogade har været overvældede over, hvordan folk væltede ind for at købe dem. Og der var mange, der kun kom ind for at hente aktier. Der har i det hele taget været utrolig god opbakning fra lokale,« siger hun.

Samtidig er der solgt omkring 10 firmaaktier, men det siger ifølge Margrethe Wivel noget om, at det først og fremmest er det menneskeligt aspekt, der har ligget bag støtten.

»Det vidner i den grad om det personlige engagement i bydelen. Det er i høj grad den enkelte vesterbroer, der har købt aktierne og lagt penge i projektet. Folk vil gerne være med og synes, at ideen er god,« siger hun.

Stolte brugere

For brugerne af Gang i Gaden har det også været en mulighed for at vise, hvad stedet og opbakningen betyder for dem.

»Vi ser, hvor stolte vores brugere af Gang i Gaden er. De er enormt engagerede og involverede i arbejdet med aktierne. Det gælder alt fra at rulle dem og stemple dem til at dele dem ud i butikkerne. På den måde har det virkeligt været det her fællesskabsfremmende projekt.«

Samtidig er brugerne kommet i kontakt med mange vesterbroere, de ellers normalt ikke ville have kontakt med.

»De får fortalt deres historie. Og de får fortalt Gang i Gadens historie. Det har også på den måde været en positiv måde for dem at blive involveret i bydelen på,« siger Margrethe Wivel.

En nådig juletid

Vesterbroaktien blev lanceret med et stort brag onsdag 5. januar. De første par hundrede aktier blev solgt på under en uge. Og så kom julen, hvor mange valgte at pakke en Vesterbro-Aktie ind i gavepapir og lægge under træet.

»Det faldt på et heldigt tidspunkt i forhold til julegaverne. Salget er faldet brat efter jul, men nu er det selvfølgelig også kun først i januar. Men det helt store træk, det kom lige op til jul,« fortæller hun.

Reddet i første omgang

For at være ’aktiefinansierede’ skal Gang i Gaden og Settlementet sælge 8000 aktier om året. Men det var aldrig målet. Målet var at klare sig frem til forhandlingerne ved overførselssagen i foråret. Alt andet lige er chancen større for at politikerne vil finde penge til at redde et tilbud, end at genoplive et.

Med den kapitalindsprøjtning, de har fået ved salg af aktier, er det muligt at strække den frem til overførselssagen.

»Vi har jo aldrig troet, at det var realistisk at sælge 8000 aktier. Vi synes faktisk at de 500, vi har solgt, er rigtig flot. Det viser, at aktien både er lokalt engagerende, mobiliserende og fællesskabsfremmende. Og så er det en måde at give os et redningsbælte frem til overførselssagen,« siger hun.

Der mangler stadig omkring 200 aktier før de er i mål og kan drive værestedet videre uden underskud frem til overførsselssagen.

»Vi er der med hiv og sving og en smule underskud. Vi har samlet 75.000 ind på de her aktier. Det er ikke sådan, at der ikke er behov for at sælge flere, men vi er nået dertil, at vi som Settlementet ikke kan lukke et tilbud 10 dage før overførselssagen. Så må Settlementet gå ind og tage det underskud,« siger hun.

Aktien overlever

Vesterbro-Aktien sælges til fordel for ’Gang i Gaden’ frem til udgangen af februar. Men derefter er det tanken, at den skal sælges på ny – til andre formål.

»Vesterbro-Aktien skal gives videre. Tanken har hele tiden været at skabe en økonomisk redningsplanke samtidig med, at vi mobiliserer en opbakning og opmærksomhed fra lokale og fra politisk hold. Og det skal andre have mulighed for nu,« siger Margrethe Wivel.

Hun fortæller, at de giver aktien videre til en anden organisation, der vil bede Vesterbroerne om hjælp.

»Det kan være hjælp til en sommerferieudflugt til brugere, renovering af et køkken, eller en mindre sag, de gerne vil have en håndsrækning til. Vi peger ikke på, hvem der skal overage aktien. Vi håber, at organisationerne på Vesterbro kan se, at det er en fælles bydelsplatform, hvor man kan søge opbakning hos lokalbefolkningen. Så kan de henvende sig til os og bede om at overtage Vesterbro-Aktien.«

Aktien kan fortsat købes mange butikker på Vesterbro, I Settlementes butikker i Saxogade samt selvfølgelig hos Gang i Gaden i Istedgade 114.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Cecilia Lonning-Skovgaard: Borgerlig ordentlighed overfor udsatte borgere

Brian Holm er aktuel i lokal podcast