Claus P. Gröning har præget store dele af byudviklingen i København. Foto: PR.
in , , , ,

Like 👍

De store planers arkitekt fyldte rundt

CLAUS P. GRÔNING: Arkitekt Claus P. Gröning blev 60 år fredag 4. januar.

Enhver københavner med blot en minimal interesse for byens arkitektoniske udvikling kender uden tvivl til Claus Grönings arkitektur.

Sammen med sin tegnestue og en række prominente danske og internationale samarbejdspartnere har Gröning gennem tre årtier nemlig sat sit tydelige præg på hovedstaden, byens særlige ånd og retningen, den er i fuld færd med at udvikle sig i.

Ifølge Gröning er boligen det fineste redskab, man kan måle et samfunds selvforståelse på, og derfor fokuserer han på boligen som omdrejningspunktet for det gode liv. Frem for at tænke i akademiske prestigeprojekter, der kan imponere fagfællerne, ser han snarere sine projekter som arkitektonisk brugskunst, der skal tjene almenvellet bedst muligt.

Den tilgang til arkitektur og byudvikling kommer tydeligt til udtryk i de byplanprojekter, Gröning har involveret sig i – projekter, der tæller Enghave Brygge på 292.000 kvadratmeter, Sluseholmen på 135.000 kvadratmeter, Stiboerne på 230.000 kvadratmeter, Amager Strandpark på 140.000 kvadratmeter og Irmabyen i Rødovre på 130.000 kvadratmeter. Tilsammen udgør disse projekter næsten en million kvadratmeter byplan.

Gröning har samtidig være arkitekten bag mere end 3.000 opførte boliger i hovedstadsområdet, og i løbet af de sidste tre årtier har han samlet stået bag tæt på 3.500 boliger i Danmark. Derudover har han også udført projekter i Tyskland, Kina, Bulgarien og Sverige.

Familien Gröning kan spores tilbage til Groningen i Holland, hvorfra familien i det 13. århundrede flyttede til bystaten Bremen. 400 år senere gik turen til Potsdam i Preussen, og her var de helt indtil 1870, hvorefter familien flyttede til Danmark.

Efter Kunstakademiet tilbragte Claus P. Gröning tiden i Washington D.C., men han blev hentet tilbage til Danmark af sin professor fra Akademiet, Mogens Breyen, for at assistere arbejdet på Scala-bygningen og ombygningen af Axeltorv. I et par år underviste Gröning også på akademiet, og i 1990 startede han officielt sin tegnestue.

Spørger man fødselaren selv, mener Gröning, at han allerede har indfriet sine vildeste drømme som arkitekt. Dovenskaben forsvandt i studieårene, og han har fået lov til at bygge langt mere, end han turde håbe på.

Tegnestuen fortsætter derudad, ikke mindst i kraft af arkitekt Martin Dahlerup, som har haft sin gang på tegnestuen, siden han var studerende, og som siden da er gjort til partner.

Gröning bor i dag i det gamle middelalder-København sammen med Annette Aabye Dam. Her kan hans passion for historie og arkitektur dyrkes lige uden for døren, når der ikke er besøg af nogle af parrets fem sammenbragte børn til de faste søndagsmiddage.

60-års fødselsdagen blev fejret i private omgivelser sammen med den nærmeste familie. nmb

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Avatar

Om journalisten NMB

North Media Bureau (NMB) er de københavnske lokalavisers nyhedsbureau. Det leverer hver dag korte historier om samfund, kultur og sport.

Træer er på vej til Vanløses parker

Politisk folkekøkken på Nørrebro