Anton Holten Nielsen har været vidt omkring for at tage sin gymnasieuddannelse. Privatfoto
in

Falke-elev fløj verden rundt

21-årige Anton Holten Nielsen opfordrer unge til at læse i udlandet. Selv skiftede han 1. g på Falkonergårdens Gymnasium ud med United World College, der bragte ham til Hong Kong, Shanghai og Paris.

Anton Holten Nielsen fra Vanløse er ikke typen, der hylder mottoet ’ude godt – men hjemme bedst’.

Da han var 16 år og gik i 1.g på Falkonergårdens Gymnasium, tog han en radikal beslutning. Han søgte ind på United World College, UWC, der hvert år sender omkring tyve danske unge i alderen 16-19 ud på 17 skoler i lige så mange lande. Fra Canada og Costa Rica til Norge og Indien. For at bo, læse og leve og med unge fra hele verden.

Grunden til at skifte det Vanløse-nære gymnasium ud med andre lande var ganske enkelt nysgerrighed på andre kulturer, muligheden for at udfordre sig selv, og så havde et brændende ønske om at gøre verden til et bedre sted.

Udvælgelsen skete af en dansk kommité – som Anton Holten Nielsen i øvrigt selv sidder i i dag.

Den dengang 16-årige Anton blev udvalgt og fløj til Li Po Chun United World College of Hong Kong.

Herfra blev han som 18-årig studen. Et år senere havde han læst et års kinesisk i Shanghai, og da han var 20 år, studerede han på eliteuniversitetet Sciences Po Paris i Nordfrankrig. Men selvom skolen var krævende, oplevede Anton også en idealisme og et engagement, der gik ud over klasseværelset.

Ændret verdenssyn

De to år på UWC var på alle måder en oplevelse, der ændrede Antons verdenssyn og ambitioner.

»På skolen mødte jeg de mest inspirerende og forskellige mennesker, der gik hen og blev mine bedste venner – fra Brasilien og Botswana til USA og Pakistan. Jeg erfarede, at størstedelen af verden findes uden for Europa, oplevede at min forståelse af rigtig og forkert var til diskussion, og jeg så med egne øjne nogle af de kontraster – smukke og brutale – der farver verden,« siger Anton Holten Nielsen.

Majdans og ligestilling

For eksempel kunne man på samme dag snakke om ligestilling i Japan i geografi, danse svensk majdans i frokostpausen og mindes de døde som i Mexico om aftenen. Da Anton Holten Nielsen blev færdig i sommeren 2016, var han undervejs blevet nysgerrig på den kinesiske del af Hong Kongs fusionskultur som tidligere britisk koloni, der i 1997 blev givet tilbage til Kina. Så i det følgende år flyttede han til Shanghai med sin kæreste fra Colombia for at lære mandarin, arbejde og rejse rundt i det store land. Selvom det kneb med det nye sprog, fulgte han kommunismens fodspor i de gamle byer og sugede til sig fra verdens kommende supermagt. Undervejs og på UWC voksede Antons interesse for politik og samfundsforhold støt, så ved årets udgang søgte han ind på et af Europas bedste universiteter for Statskundskab – Sciences Po Paris i Frankrig.

I dag læser Anton Statskundskab på Københavns Universitet og er med til udvælgelsen af dette års danske UWC-elever. – måske er det dig, eller en, du kender?

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anja Berth

Om journalisten Anja Berth

Jeg interesserer mig virkelig for det lokale

Tivoli siger farvel til Odinexpressen

Museumskvarter får ny attraktion