Julie Bidstrup bor med sin mand og to børn i Brøndby Strand. I Vanløse åbnede hun for halvandet år siden galleriet Galleri Bidsart, hvor hun også arbejder. Bortset fra momsregnskabet er hun vild med livet som kunstner. Hun arbejder altid med en projektor og bruger billeder fra nettet til inspiration til hendes billeder, som alle har et budskab. Foto: Martin Sørensen

Succesfuld kunstner: “Jeg tegner som en brækket arm”

Julie Bidstrup blev kunstner ved en tilfældighed. Men selvom hun har sagt farvel til luksusgoder, elsker hun livet i værkstedet blandt malerbøtter og pensler. Galleriet på Jernbane Allé er rammen om hendes nye karriere.

Bo Bedres klassiske røde kogebog – Mad fra A til Z er hjulpet af en lyserød post-it seddel slået op på fransk chokoladekage – ikke meget mel, men masser af smør, chokolade og æg. Den bagte Julie Bidstrup, når hun som barn hver anden uge besøgte sin far på Vesterbro. Og for Julie Bidstrup er den klassiske kage stadig symbolet på nærvær og samvær – noget hun selv giver videre til sine egne børn, Oliver og Sofus. Også i form af kagebagning.

Julie Bidstrup er 42 år og har de seneste år skullet vænne sig til at kalde sig kunstner. Hun åbnede for halvandet år siden Galleri BidsArt på hjørnet af Jernbane Allé og Jyllingevej, og her sælger hun sine værker og holder aftenener med kunst og bobler. Men egentligt var det et tilfælde hun blev kunstner. Hun kan faktisk ikke tegne; »jeg er sikker på, at du tegner meget bedre end mig«, som hun siger til journalisten. Det er immervæk noget af en påstand.

I det store værksted har Julie Bidstrup en projektor, hvor billeder fra bøger eller internettet bliver kastet op på et tomt lærred og bliver kreativt udfordret med Julies penselstrøg og akrylmaling.

»Jeg tegner som en brækket arm, det gør jeg virkelig. Så jeg har brug for rammer og konturer, som jeg så kan fylde ud. Jeg stjæler med arme og ben, men jeg er meget bevidst om ikke at overskride nogen grænser,« siger Julie Bidstrup.

Vi sidder ved det store bord i galleriet, hvor hendes far lige har sluppet momsregnskabet. Noget Julie Bidstrup ikke er glad for – derfor er det godt med en hjælpende far. Til gengæld har værkstedet netop fået en ordentlig tur med Ajax for at kickstarte det nye år.

Kunstner ved et tilfælde

Julie Bidstrup har arbejdet i mange år i reklamebranchen, og har egentlig aldrig tegnet eller malet. Da hun for 13 år siden var på barsel med den førstefødte, besluttede hun at gøre noget godt for sig selv en uge, inden hun skulle møde på arbejde igen. Valget faldt på en malerskole på Frederiksberg hos Bjørn Ignatius, og her opdagede hun, at hun var god til at male. Hver sommer i de efterfølgende år brugte hun således en uge på malerskolen, hvor hun blev bedre og bedre og lærte teknikker og nye måder at male på.

»Jeg har jo en kommerciel tankegang i mit gamle fag, så jeg ville forsøge at male et billede til en reklame for vindemølleproducenten Vestas. Det var første gang jeg tænkte, wow, det er faktisk rigtigt godt,« siger Julie Bidstrup, der stadig har billedet hængende hjemme i stuen.

»Min mand vil ikke have, at jeg sælger det, for han er rigtig glad for det,« siger hun.

Vestas-billedet gav hende moden til og troen på, at hun kunne leve af at være kunstner og sælge sine værker. Men vejen til kunstkarrieren startede med en nedtur.

Gik ned med flaget

Efter at have arbejdet 80 timer om ugen i mange år – »jeg kunne faktisk rigtigt godt lide mit arbejde og også at arbejde så meget, men det hang bare ikke sammen« gik hun ned med flaget i 2015.

En sygemelding med stress på tre måneder kostede hende i sidste ende jobbet.

Men i stedet for at kaste sig over et nye job i reklamebranchen besluttede hun at gøre noget mere ved malerierne, og hun brugte mange timer om dagen på at male store værker – altid med akryl og altid med budskaber og kant.

»Det har aldrig været min plan at blive selvstændig, men pludselig var muligheden der, og jeg fandt lokalet her på hjørnet som jeg er meget glad for,« fortæller Julie Bidstrup.

Hendes svigerfar er tidligere ejer af Bidstrup Ure på Jernbane Allé, så hun kendte handelslivet i Vanløse. Under interviewet kommer et par gående og stikker næsen mod ruden for at se nærmere på kunsten i Galleri BidsArt.

»Jeg elsker, når folk går forbi – nu skal de sikkert se det andet også,« siger Julie Bidstrup.

Ud over at sælge billeder og arbejde i værkstedet er Julie Bidstrup stærkt engangeret i lokalmiljøet og har netop lige før jul stået for en legetøjsindsamling, hvor familier, der manglede ekstra gaver til børnene, kunne komme ned og hente brugt legetøj doneret af lokale vanløseborgere. Og en gang imellem holder hun kunst og bobler-aftener, hvor hun fortæller om billederne mens der bliver serveret lidt cava, rødvin og chokolade.

Hun er ikke klassisk kunstopdraget – moren boede i Sydhavnen, og det var ikke et hjem med klaver, men derimod charterferier og grisefester, når familien skulle på ferie.

»Jeg ved ikke meget om kunst og kultur og har aldrig været på mange museer, det er noget jeg har skullet lære. Jeg kan godt lide brudstykker af kunst, og lader mig inspirere af mange kunstnere og billeder,« siger Julie Bidstrup.

Mange af hendes billeder handler om flygtningekrisen, og et af dem forestiller den døde syriske dreng, der i 2015 blev skyllet op på den tyrkiske kyst og båret i land af en kystvagt. Ved siden af ham har Julie Bidstrup malet Kaj Bojesens abe som et symbol på alt det, vi har i vesten, og som vi med Bidstrups ord tager for givet.

»Under flygtningekrisen var det ligesom om vi blev delt i to lejre – nogle pakkede biler med mad og tæpper og tog til Lolland, da flygtningene gik på motorvejen, mens andre blev forargrede over at se billeder med flygtninge, der havde en mobiltelefon – det er sådan nogle historier jeg gerne vil fortælle,« siger Julie Bidstrup.

 

AFSLUT SÆTNINGEN:

Jeg bliver ked af det… når nogen svigter mig

Jeg bliver glad… når jeg føler mig elsket og når jeg bager kage med mine børn

Jeg går aldrig… nødvendigvis med strømmen

Jeg ville gerne blive bedre til… at være mere struktureret og lave momsregnskab

Hvis jeg skulle bagtale mig selv… jeg er et stort rodehoved

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nye regler skal skabe bedre balance mellem byliv og boliger

Tivoli åbner musikskole for alle