Et hjørne af et af vægmalerierne på Højdevangens Skole. Arkivfoto: Michael Paldan
in ,

Like 👍

Vægmalerier på Højdevangens Skole restaureret

KULTURARV. Konservatorer fra Nationalmuseet har restaureret Vilhelm Bjerke Petersens monumentale vægmalerier på Højdevangens Skole. Restaureringen er foregået via midler fra Ny Carlsbergfondet.

SUNDBYVESTER: Kort før nytår færdiggjorde konservatorer fra Nationalmuseet restaureringen af to monumentale vægmalerier af kunstner Vilhelm Bjerke Petersen (1909-1957), der pryder væggene i stueetagen og på anden sal på Højdevangens Skole.

Kunstneren udførte de to malerier i 1932-39 i samarbejde med sin hustru, kunstner Elsa Thoresen.

Tanken bag udsmykningen var i sin tid at vise de tre elementer: vand, jord og luft. Men det lykkedes kun at realisere vand- og luftmotiverne.

Appel blev hørt

Malerierne fremstod efterhånden nedslidte og beskadigede. Allerede i 2014 fortalte Amager Bladet om kunstformidler Naja Pedersen og malerikonservator Britt Christmas-Møller, der appellerede til, at nogen ville tage ejerskab til, at det nu 90 år gamle maleri blev konserveret, så kulturarven blev sikret.

De var begge i 2011 involveret i et konserveringsprojekt af Bjerke Petersens malerier i en opgang i Ved Volden på Christianshavn, og de var klar over, at den sidste offentligt tilgængelige udsmykning af Vilhelm Bjerke Petersen fandtes på Højdevangens Skole.

Og bønnerne er blevet hørt. Ny Carlsberg Fondet, der også stod for realiseringen af malerierne i 1939, har bekostet restaureringen, som altså nu er færdiggjort.

Restaureringen omfatter blandt andet retouchering af ødelagt bemaling, rengøring af graffiti og skidtplamager, fastlimning af lærred, der er løsnet fra underlaget og udbedring af gamle, mangelfulde reparationer.

Desuden har konservatorerne ved hjælp af den nyeste teknologi analyseret Bjerke Petersens maleteknikker og materialebrug.

Ny kunstnerisk tendens

Vilhelm Bjerke Petersen blev kun 47 år gammel, men nåede at sætte varige spor, både i kraft af sine billeder, men også med de manifestagtige tekster om kunst, han flittigt skrev, fortæller Ny Carlsbergfondet.

Udsmykningskunsten var af stor betydning for ham. Han skrev i 1932 i sin ansøgning til Ny Carlsbergfondets bestyrelse om støtte, at »det altid, helt fra Begyndelsen, har staaet for mig som det egentlige Maal for mit Kunstneriske Arbejde at dygtiggøre mig til dekorativt – monumentalt Maleri.«

Udsmykningskunsten var for Bjerke Petersen »den form hvori jeg mener bedst at kunne udtrykke, hvad jeg har paa hjærte med min kunst,« skrev han.

Med midler fra Ny Carlsbergfondet udførte han sine første to udsmykningsopgaver, der foruden den til Højdevangens Skole er vægmalerier til spisesalen i Birkerød Statsskole, som i dag er revet ned.

Kunstneren Asger Jorn beskrev Vilhelm Bjerke Petersens indsats for dansk kunst således:

»En kunstner vender i begyndelsen af trediverne fuldstændig op og ned på dansk kunstliv, bliver udgangspunktet for en ny kunstnerisk tendens og saa forsvinder han lige saa stille ud af billedet og bliver fejret i udlandet, men er en ’død’ mand i sit eget land.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Borgerservice flytter til Ottiliavej

Hæder til Tauson og Wozniacki igen-igen