Store projekter skal udskydes – cykelsti og Sortebro må vente

Beslutningen om hvilke projekter for mere end en halv milliard kroner, der skal udsættes inden for teknik- og miljøområdet i Københavns Kommune, er udskudt til efter nytår.

Af Thomas Frederiksen og Anja Berth

På grund af anlægsloftet må Københavns Kommune udsætte en lang række projekter, der er besluttet i budgetforlig, og som kommunen har penge til at gennemføre.

Dette skyldes aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), der sætter et loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge for at undgå overophedning af økonomien.

På teknik- og miljøområdet skal der udsættes projekter for mere end en halv milliard kroner. Omkring halvdelen af hvad der oprindelig er afsat, nemlig 1,1 milliarder kroner.

Udskudt i mandags

Mandag aften skulle Teknik- og Miljøudvalget i København have foretaget en prioritering mellem forvaltningens 292 anlægsprojekter, der er sat af for at løfte byens udsatte byområder, forbedre trafiksikkerheden, sikre byen mod skybrud og skabe den nødvendige infrastruktur til den hastigt voksende by.

Politikerne besluttede at udskyde prioriteringen til 7. januar.

»Det er en lang og ubehagelig liste, og der er mange faktorer i spil. Vi kunne havde ikke et ordentligt grundlag til at træffe beslutningen. Der er flere ting, som skal undersøges inden,« siger Socialdemokratiets gruppeformand og medlem af teknik- og miljøudvalget, Lars Weiss.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) mener, at beslutningen om, hvor meget Teknik- og Miljøforvaltningen skal spare, blev truffet i Økonomiudvalget, uden at konsekvenserne af den foreslåede fordeling var tilstrækkeligt belyst. En beslutning som hendes eget parti Enhedslisten, der ikke var med i budgetforliget, ikke deltog i.

»Beslutningen er desværre truffet, uden at flertallet har sat sig grundigt ind i, hvad konsekvenserne vil være for de enkelte forvaltningsområder. Nu er det så gået op for budgetpartierne, at det stiller Teknik- og Miljøudvalget over for nogle helt umulige valg,« siger Ninna Hedeager Olsen som forklaring på, at flertallet ikke kunne blive enige på mødet mandag aften.

Lars Weiss mener, at denne kritik er forfejlet, da flertallet bredt set i kommunen blot har prioriteret at leve op til lovens krav og ikke stoppe projekter, som allerede er i gang.

Borgmester udenfor

Projekterne, som i 2019 bliver udskudt dækker over flere års budgetforlig, hvor Enhedslisten har været med i flere af dem. Partiet stod sammen med Alternativet uden for budgetforliget for 2019, og er derfor ikke med blandt partier, som foretager prioriteringen. Det kritiseres af Ninna Hedeager Olsen.

»De undrer det mig, at partierne bag det seneste budgetforlig mener, at de kan træffe denne beslutning uden om Enhedslisten. Jeg håber, at de lever op til det store ansvar, som denne beslutning efterlader dem med,« udtaler han.

»Det er ganske naturligt, at det er budgetpartierne, som tager ansvar, når budgettet udmøntes,« svarer Lars Weiss.

Ærgerligt at udskyde

Lokaludvalgsformand Bent Christensen er selvsagt ikke glad for udmeldingen.

»Det er jo hele byen, det går ud over, så der er jo ikke så meget at gøre ved det. Men vi vil da tage kontakt til forvaltningen og understrege, hvad der er vigtigst at få lavet i Vanløse,« siger Bent Christensen.

Han undrer sig over, at der på listen stadig er cykelparkering på Vanløse Station, da de penge tidligere blev overført til Dybbølsbro.

»Jeg mener stadig, der bør være parkering på Vanløse Station, for det et helt håbløst, så mange cykler, der er parkeret der, men de penge er tidligere øremærket til Dybbølsbro på Vesterbro,« siger Bent Christensen.

Han håber at cykelstier og Sortebro ved Damhussøen bliver prioriteret, fordi det samtidig vil fungere som skybrudssikring og som en del af den samlede plan for Damhusengen og Damhussøen.

»Det vil være virkelig ærgerligt, hvis det projekt bliver sparet væk,« siger Bent Christensen.

Han ærgrer sig også over at politikernes beslutning om at udskyde prioriteringen går ud over sikre skoleveje – især omkring Katrinedals Skole.

»Det har vi kæmpet for længe sammen med skolen, men nu ser det ud til at det igen bliver udskudt – det er kedeligt,« siger Bent Christensen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

To ministre hos Too Good To Go

By & Havn leder efter partnere til Stejlepladsen