Det 14.000 år gamle rensdyrgevir, som er genstand for ny epokegørende forskning. Foto: Københavns Kommune

Rudolfs forfar fortæller en 14.000 år gammel historie om Bispeengbuen

NY FORSKNING. Et bearbejdet rensdyrgevir fundet for 70 år siden under det vi i dag kender som Bispeengbuen viser sig nu at være det nordligste spor af mennesker i Europa fra den sene istid.

ARKÆOLOGI: I denne så travle tid for Rudolf og julemandens øvrige rensdyr er dukket en historie op med en af Rudolfs forfædre i hovedrollen.

Der er tale om et menneskeligt bearbejdet rensdyrgevir dateret til cirka 12.000 år før vor tidsregning.

Fundet af geviret er i sig selv ingen nyhed. Langt fra. Det blev nemlig gjort tilbage i 1949 på det vi i dag kender som Bispeengbuen – helt præcist dér, hvor Novozymes har produktionsbygninger ved Nordre Fasanvej 215.

En nylig datering af rensdyrgeviret – foretaget ved hjælp af den såkaldte C14-metode – er derimod en nyhed af historiske dimensioner. Geviret viser sig at være det nordligste daterede spor af mennesker i Europa fra sen istid – også kaldet hamburgkulturen.

Fundet tilføjer ny viden om jægere i det danske område i den sene istid. Geviret bærer tydeligt præg af menneskelig bearbejdning og lader til at være kasseret som affald.

Åben tundra

Siden geviret blev fundet seks meter under jorden for omtrent 70 år siden har det levet en stille tilværelse på et af Zoologisk Museums magasiner.

»Nogle af de bedste fund bliver gjort i magasiner, og rensdyrgeviret er et glimrende eksempel. Det er fra en tid, hvor hverken Frederiksberg eller København eksisterede, faktisk var der åben tundra på det tidspunkt. Bearbejdningen bærer tydeligt præg af hamburgkulturen,« fortæller Lars Ewald Jensen, arkæologisk leder på Københavns Museum.

Også Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.) er begejstret for den nye opdagelse, det gamle fund gemte på:

»Fundet og forskningen heri understreger, hvor vigtig arkæologien er. På Københavns Museum har vi det arkæologiske ansvar for hele København og Frederiksberg, og det tager vi alvorligt til gavn for hele Danmark og menneskets historiske og kulturelle arv.«

Udstilles i 2019

Dateringsarbejdet er foretaget ved Laboratoriet for C14-datering ved Lunds Universitet og blev udført, da man fra Københavns Museums side ønskede at datere geviret, der var udvalgt til at indgå i museets nye udstillinger som repræsentant for de tidligste jægere i københavnsområdet.

Det bliver første gang, Københavns Museum har en afdeling i en permanent udstilling, der repræsenterer områdets forhistoriske periode.

Rensdyrgeviret befinder sig stadig på Zoologisk Museums magasin under Statens Naturhistoriske Museum. Senere vil geviret blive overført til Københavns Museum, hvor det i 2019 vil indgå i de nye udstillinger i Stormgade 18.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bo Børresen

Om journalisten Bo Børresen

Jeg har været journalist på en række københavnske lokalaviser siden 2001 og skrevet om stort og småt på Frederiksberg og i Valby og Sydhavnen.

Fra asfalt og jord til blomster og bord

Nørrebros madmekka frister