Et udvalg af Østerbro-aktuelle bøger som kan havne under træet på mandag. Foto: Martin Søren
in ,

Fra asfalt og jord til blomster og bord

LITTERATUR. Østerbro Avis bringer her et udvalg af aktuelle Østerbro-udgivelser. Der er både romaner med livet før og nu i København, digte og en kogebog.

 

BØGER: Tiden op til jul er højdepunktet for bogsalg.

Østerbro Avis bringer her et udvalg af aktuelle udgivelser af Østerbro-forfattere og andre lokale medvirkende til inspiration både til julegaver og til læsning i julen eller i resten af de mørke måneder – eller tiden derefter for den sags skyld.

Københavnerforfatter siden 1990’erne

Siden 1990’erne har Benn Q. Holm været kendt som københavnerforfatter nummer 1. Han har dog ind i mellem i sine bøger bevæget sig ud over både byporten og landegrænserne, men med ’Asfalt og blomster’ er han atter i København, og byens udvikling skildres fra tresserne til i dag.

Jack bliver født i 1960’erne og vokser op hos en enlig mor, der myrdes i 1972 i minefeltet af værtshuse i Indre By.

Jack vokser derefter os hos sine bedsteforældre, og han ender siden som fordrukken rocksanger i et støjrockband, inden han forsvinder ud i det blå.

I 2016 dukker der spor op om ham, og der er nye spor om det uopklarede drab på moderen.

Socialrealisme og satire 

Vi bliver i København med Happy Family. Anne-Sophie Lunding-Sørensen er kendt for beskrivelsen af skæve eksistenser i hovedstaden i en blanding af socialrealisme og satire.

Happy Family er andet bind om den 40-årige kronisk arbejdssky og stærkt overvægtige Elvira Gregersen, der bor i en to-værelses lejlighed i Nordvest. Hun har en fortid som telefondame på et bordel og er nu husvært for prostituerede.

Samtidig hjælper hun en forhutlet kinesisk dreng, som er illegalt i Danmark, og sin narkomanbror Sixten og plejer forholdet til sin kæreste, antikvitetshandleren Kluden.

Tegninger til digte

Blå og mørke spor er et samarbejde mellem forfatteren Naja Marie Aidt og tegneren Catrine Raben Davidsen, som bor på Østerbro.

Bogen er resultatet af et ti-årigt samarbejde mellem digteren og billedkunstneren. ’Blå og mørke spor’ skaber forbindelser ikke bare mellem bogstaver og tegninger, men også mellem mennesker, og natur, kærlighed og død, det voldsomme og det sarte.

Bogen sluttes med en brevveksling mellem Naja Marie Aidt og Cathrine Raben Davidsen.

Levende og døde

Vi bliver blandt digte med ’Den hafniensiske dødebog’ af Jesper Lützhøft. Her er vi også mellem liv og død. Med tydeligt tidsmæssigt afsæt i den tibetanske dødebog behandles uundgåeligheden i meget små tekster.

Hvor den tibetanske skal læses for den døde, skal den hafnienske læses for den levende, lyder det på bogens omslag.

Det gode måltid

Og så til noget helt andet – og helt ned til jorden. ’Fra jord til bord’ tager afsæt i glæden ved at være fælles om det gode måltid, hvor hovedingredienserne er økologisk grønt fra avlere i nærområdet. Bogen fandt sit udspring ved de store gryder under talrige fællesmiddage, som de fem forfattere er med til at fremtrylle for medlemmerne af Københavns Fødevarefælleskab på Østerbro.

’Fra jord til bord’ byder på en lang række opskrifter og gode råd til, hvordan man får det bedste ud af årstidens grønt både til hverdag og fest.

Bogen er bygget op omkring råvarerne, som passer til de fire årstider.

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

R: Plads skal opkaldes efter Boris Nemtsov

Rudolfs forfar fortæller en 14.000 år gammel historie om Bispeengbuen