Det var med politiets velsignelse at Søndre Allé i mørket sent mandag eftermiddag lagde asfalt til en forsamling af lokale beboere og andre officielle deltagere i tryghedsvandringen i området omkring Danshøj station. Foto: Dan Møller

Like 👍

Tryghed ved Danshøj St: På vandring mod gaderøverier

POLITI. Ordensmagten sørgede for citronmåner og trygge rammer med den mobile politistation, der mandag aften optrådte i form af en pavillon sat op ved indgangen til stien mellem Søndre Allé og Tschernings Allé.

TRYGHED: »Hvad sker der her?,« spurgte en tilfældig forbipasserende, der prøvede at kringle sin cykel ind på stien.

Han blev mødt af en god håndfuld politifolk, en orangeklædt DSB-mand, en kommunetekniker i grøngul sikkerhedsvest, gadeplansmedarbejdere med og uden fuldskæg, en rødklædt offerrådgiver, grundejerforeningsformænd og forældre til røveriramte unge på vejen.

De fyldte godt ved stien, der har været omdrejningspunkt for mindst seks gaderøverier og nu altså for den lovede tryghedsvandring. Og de ligeså lovede citronmåner, kaffe, te og juice, der var til fri afbenyttelse i politiets pavillon. Løfter afgivet på borgermødet i Aalholm kirke 26. november.

LÆS OGSÅ: Løfte om citronmåner efter 16 gaderøverier

Lysere sti

»Her er allerede blevet meget lysere, altså, stiens træer blev efter borgermødet beskåret af to mænd fra lokalområdet, og siden har DSB også været forbi og skåret ned. Og politiet kommer her meget nu,« fortæller Lisbet Fagerberg, der er med i ’Forældregruppen – Stop Røverierne’.

Meget af tryghedsvandringen handler om belysning, også selv om gaderøverierne er forgået i årets lysere måneder.

»Røverne har jo meget brugt, at trække ofrene ind i mørket på stien,« forklarer hun. »Men det er jo heller ikke lyset, det er mere, at vi gerne vil undgå, at de typer kommer her. Og selve opmærksomheden hjælper, både så de unge ofre føler sig taget alvorligt og på retsfølelsen i det hele taget,« siger Lisbet Fagerberg.

Fortsat én fængslet

Forældregruppen i Valby satte gang i opmærksomheden omkring gaderøverierne, der også viste sig at være et problem på Frederiksberg, hvor der er ti sager med gaderøverier fra samme periode. Men til forskel fra beboerne i Danshøj-området, har der ifølge politiet ikke været noget ønske om en reaktion med tryghedsvandring eller lignende fra Frederiksberg.

»Vi har siden midt i september haft fat i en flok på fem-seks 13-16-årige og en enkelt er varetægtsfængslet. Det er den 16-årige, der lige har fået forlænget sin varetægtsfængsling, i øvrigt for dobbelt lukkede døre, så jeg har allerede sagt for meget,« siger politikommissær Flemming Kragh-Nielsen til forsamlingen.

Her er også forældregruppens juridiske ekspert mødt op.

»Vi kan stadig ikke forstå, hvorfor politiet ikke indkalder ofre og vidner igen, så de kan få alle oplysninger i sagen,« siger Karen-Inger Bast.

Hils på alle

Det er kommunens Sikker By-afdeling, der står for vandringen. Og de har snydt lidt.

»Vi var ude og gå turen sidste mandag, for at få et overblik inden i dag,« siger Ingeborg Degn, der er chef for Sikker By, inden hun sender forsamlingen ud i mørket med et par gode råd.

ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER BILLEDET

Forslaget til ruten er udarbejdet af beboerne i området. Stop og budskaber har politi, kommune og borgere fundet i fællesskab.

»Hvis man på en aftentur møder nogen man ikke kender, så hils. Opmærksomheden kan taget modet fra forbryderne, så de forsvinder, gerne helt ud af kommunen med deres planer,« indledte hun og beskrev derefter den aktuelle tur rundt i nabolaget.

»Det er ikke nogen særlig lang tur. Vi vil se godt lys ved stationen, men desværre også mange eksempler på det modsatte,« sagde hun, der også står for opfølgningen på vandringen efter jul.

Belysningen ved Danshøj Station fik ros på turen. Foto: Dan Møller

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

»Helt ærligt, så var jeg lidt skræmt i starten«

Zoom vinder guldmedalje