Øssur Johannesen: Violin Solen Ved Havet, 121x200 cm, akryl på lærred

Elsker 😍 Like 👍

Færøsk kunst på Psykiatrisk Center

UDSTILLING. Ensomhed, lidelse, længsel, sorg, døden, alkoholisme, kvinder, engle, dæmoner, Jesus og sex. Det er nogle af temaerne i den færøske multikunstner Øssur Johannesens udstilling på Psykiatrisk Center Amager.

SUNDBYVESTER: Farverne rød, sort og blå er karakteristiske for Øssur Johannesens værker, ligesom menneskeportrætterne er ansigtsløse eller markerede med alvorstunge træk.

Siden september har den anerkendte maler, digter og musikers billeder været udstillet på den offentlige fællesgang på Psykiatrisk Center på Digevej.

Øssur Johannesen (f. 1970) bor på Amager, men er oprindeligt fra Færøerne og er den yngste, som nogensinde er blevet udstillet på det færøske Nationalmuseum. Han har også udstillet på blandt andet Leopold Museum i Wien, Nordens Hus i Thorshavn, Overtaci-museet i Risskov og Efterårsudstillingen i København.

Til trøst og inspiration

For tre et halvt år siden åbnede billedkunstner og aktivitetsmedarbejder Peter Franceschi et kreativt værksted inde på de lukkede B-afdelinger på Psykiatrisk Center.

Værkstedet er siden blevet en stor trøst og inspiration for mange patienter, som er indlagte under svære vilkår. Værkstedet spiller fint sammen med hospitalets og Region Hovedstadens Psykiatris ambition om at skabe bedre patientforløb og minimere tvang via flere aktiviteter for patienterne.

Det stod hurtigt klart for initiativtagerne, at der blev skabt fantastiske ting i værkstedet, og at mange ville have glæde af at se dem.

Peter Franceschi og Søren Dixen, en medarbejder med brugerbaggrund fra samme lukkede afdeling, fik derfor af centerledelsen lov til at lave en udstillingsplatform, Projekt Råkunst, som siden 2017 har udstillet værker af lokale kunstnere med tilknytning til PC Amager.

Der arrangeres tre udstillinger om året, og Øssur Johannesens udstilling er projektets fjerde. Udstillingen følges af et 42-siders trykt katalog.

Øssur Johannesen har tidligere udgivet adskillige digtsamlinger og cd’er og samtidig med udstillingens fernisering udgav han dobbeltalbummet Innerself Explorations med instrumental improvisationsmusik, som han har indspillet sammen med Karsten Vogel og Hans Karl Hansen.

Udstillingen kan ses på fællesgangen i Psykiatrisk Center, Digevej 110, dagligt til og med 28. december
Læs mere om, præcis hvor i centret, udstillingen holder til på www.råkunst.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Kommunen om kaotisk kryds: Giv det tid

Svensk verdenskor gæster Østerbro