Foto: Dan Møller.
in ,

Sur 😠

Lokalplan kan sætte familie på gaden

BYPLANLÆGNING. Det er den lille mands kamp mod systemet, når en ny lokalplan sætter mulighederne for boligbebyggelse kraftigt i vejret. Ejendomsskatten på Henrik Vibe-Hastrups etfamilieshus er med ét slag steget til det firedobbelte, og famlien føler sig jaget ud af Lindgreens Allé, hvor nye boligblokke skyder op.

SUNDBYØSTER: Henrik Vibe-Hastrup er en presset mand. Gennem flere måneder har han kæmpet for at blive boende med familien i deres bolig på Lindgreens Allé gennem 25 år, men sidste års nye lokalplan for området har gjort, at de formentlig må gå fra hus og hjem: Hans grundværdi er steget med 700 procent, fordi den nye lokalplan giver mulighed for at bygge godt 600 kvadratmeter bolig mod familiens gamle byhus på 92.

Henrik har både gjort indsigelser mod lokalplanen – og en ny, som er i støbeskeen – og ejendomsskattebilletten på næsten 100.000 mod før 24.000, men prognoserne er dystre.

100.000 i ejendomsskat

Henrik Vibe-Hastrup bor med kone og to børn i et af tre gamle byhuse i starten af Lindgreens Allé – et hyggeligt, lidt industrielt klondyke-område, da han flyttede ind for 25 år siden. I dag er der byggepladser stort set hele vejen omkring grunden, hvor adskillige nye boligblokke skyder op.

Og disse tre matrikler er da også udpeget som nye boligområder i lokalplanen fra maj 2017, til trods for Henriks protester, da den var i høring.

Resultatet af dette er blandt andet, at Skat har beregnet grundværdien hos Henrik til næsten to en halv million kroner, hvor den før lå under en halv. Det er sket, fordi der nu er mulighed for at opføre boliger i flere etager i stedet for det lille to-etages byhus med erhvervsværksted og bolig til en enkelt familie.

»100.000 om året for grunden her, det er jo vanvittigt. Der er en sagsbehandlingstid på 48 måneder, og jeg kan ikke betale en halv million kroner, inden de overhovedet har behandlet klagen – som jeg sikkert ikke får medhold i alligevel. Jeg er gået på pension…

Jeg kan jo ikke komme til at sælge det her som et familiehus længere. Og et tilsvarende her i nabolaget ville koste syv-otte millioner kroner. Jeg ville ikke engang kunne købe én af de lejligheder, der skal bygges på min grund. Den eneste udvej er at sælge grunden eller bygge 600 kvadratmeter selv – ellers kan vi flytte til Jylland eller Lolland.

Passer ikke i helheden

Området omkring Lindgreens Allé i den gældende kommuneplan er udpeget som en del af byudviklingsområdet Nordøstamager. Med borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af lokalplan 550 er det besluttet, at området skal kunne omdannes til primært boliger og serviceerhverv med nybyggeri i en gennemgående og sammenhængende karréstruktur.

De tre ejendomme her midt i det hele har ifølge kommunen ikke en bevaringsværdi, som er høj nok til, at de udpeges som bevaringsværdige i den nye lokalplan. Man mener altså ikke, at Henriks hus bidrager til det lokale miljø – den indgår ikke i en helhed med tilsvarende bygninger.

»Jeg kunne ikke få lov til at få mit hus registreret som bevaringsværdigt i lokalplanen, selv om

Foto: Dan Møller.

Københavns Museum har været på besøg og vurderet dem som bevaringsværdige, da de repræsenterer Amagers tidlige udbygningshistorie. Fra begyndelsen har de været beboet af arbejder- og håndværksfamilier, blandt andet med tilknytning til Gyldendals Trykkeri fra 1903 længere nede ad vejen.

Henrik mener heller ikke, at de nye karéer overfor hans grund lever op til reglerne for skyggegener og indkig til familiens lille forhave, og han har stadig en klagesag kørende hos planklagenævnet. Sagen er dog blevet udskudt to gange, og nu risikerer en helt ny lokalplan for området – som behandles af kommunens teknik- og miljøudvalg i næste uge – at spænde yderligere ben for sagen.

»Jeg har lagt blod, sved og tårer og hundredvis af timer og mange søvnløse nætter i arbejdet med at forsvare min ejendom og muligheden for at kunne blive boende her, under rimelige nabovilkår.

Dette arbejde og denne kamp må nu anses for at være tabt, og jeg kan ikke overskue at skulle starte min håbløse og ensomme kamp forfra, mod en voldsom overmagt – med udsigt til ikke at få noget ud af det.

Jeg er jo ikke ude på at bremse udviklingen. Der er så mange huse, der bliver revet ned. Men så længe der bor mennesker i dem… Jeg vil bare gerne enten blive boende eller sælge til en pris, så det er muligt at flytte til noget tilsvarende,« slutter Henrik, som har været skibsingeniør for Mærsk, Søværnet og skibsværfter i sin karriere.

Betaler skat af potentialet

På Københavns Rådhus forklarer teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Ø), at kommunen ikke må tage hensyn til enkelte boligejere, når man laver lokalplaner. Det er skattelovgivningen, der skaber problemet:

Foto: Dan Møller.

»Der er desværre tale om en velkendt problemstilling, vi har oplevet flere gange før i København, hvor vi flere steder omdanner kvarterer fra eksempelvis industri til beboelse.

For at sikre en sammenhængende udvikling af kvarteret, laver vi lokalplaner for hele området, og her må vi ikke skele til økonomiske muligheder eller konsekvenser for de enkelte grundejere, men alene se på planmæssige overvejelser. At en enkelt grundejer risikerer en stigende ejendomsbeskatning er altså ikke grund til at holde en matrikel ude af en lokalplan.

Denne problemstilling kan kun løses af Christiansborg, hvor de må ændre reglerne om grundbeskatningen, så en grundejer ikke beskattes af det potentiale som en lokalplan giver. Den øgede beskatning bør først træde i kraft i det øjeblik at muligheden udnyttes eller grund sælges,« mener hun.

Tvunget til dispensation

At der nu skal vedtages en ny lokalplan for Lindgreens Allé skyldes, at der i forbindelse med byggesagerne i området har der vist sig at være uklare bestemmelser og fejl i lokalplanen fra sidste år.

Blandt andet er kommunen blevet tvunget til at give dispensation til nedrivning af et hus på Strandlodsvej 3, som Amager Bladet kunne berette om for næsten et års tid siden.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Bedste alarm til huset

Felix fra Kastrup tegnede den bedste mulepose