Handicaprådet i Dragør forcerede i marts trapperne på Dragør Bibliotek i Sadolins Hus. De er utilfredse med tilgængeligheden, og formand for Børne-, kultur- og fritidsudvalget, Morten Dreyer (DF), er ikke uenig: »Uegnet som offentligt bibliotek,« er hans dom. Arkivfoto: Michael Paldan.

Udvalgsformand: Umuligt at have offentligt bibliotek i Sadolins Hus

LOKALARKIV OG BIBLIOTEK. Formand for Dragørs Børne-, kultur- og fritidsudvalg, Morten Dreyer (DF), mener at Historisk Arkiv vil få bedre forhold i Sadolins Hus, end de har på Stationsvej. Og at Sadolins Hus er uegnet som offentligt bibliotek.

DRAGØR: I sidste uges avis fortalte vi om de frivillige på Historisk Arkiv i Dragør, der frygter for, at en masse historisk forskning, der foregår i arkivets nuværende placering i det gamle rådhus på Stationsvej, vil gå tabt, når arkivet skal slås sammen med Dragør Bibliotek i Sadolins Hus på Vestgrønningen.

Efter deres mening får de langt mindre plads til rådighed end de nuværende 150 kvadratmeter.

Nærmest en hønsestige

Men så galt går det ikke, mener formand for Dragørs Børne-, kultur og fritidsudvalg, Morten Dreyer (DF).

Han forventer, at det er biblioteket, der kommer til at fylde væsentligt mindre i Sadolins Hus, fordi husets indretning ikke egner sig som offentligt bibliotek.

»Alene personalefaciliteterne er slet ikke i nærheden af det, man skal stille med i dag. Der skal være omklædningsrum, ordentlige toiletforhold og andre ting mangler også – de lever nærmest på feltfod dernede. Samtidig har vi Handicaprådet, der har mange forskellige ønsker til tilgængeligheden. Nogle af tingene kan vi tilpasse, men når man taler kørestole og første sal for ikke at tale om anden sal, det er nærmest en hønsestige… Handicaploven har reelt gjort det umuligt, at have et offentligt bibliotek i det totalt fredede hus. Kørestolsbrugere skal uhindret kunne bruge hele huset, der som bekendt har niveauforskelle flere steder i grundplan, og en elevator og andre hjælpeforanstaltninger kan grundet fredning ikke installeres,« siger Morten Dreyer.

Ledelsen og personalet er derfor blevet bedt om at skitsere nogle bud på en fremtidsløsning.

»De har fingeren på pulsen og ved, hvordan man gør andre steder. Jeg forventer, at vi med udgangen af januar får præsenteret flere muligheder i kulturudvalget. Derefter vil planerne blive præsenteret for borgerne, inden der træffes nogen beslutning,« siger Morten Dreyer.

Tror arkiv får bedre plads

Han mener ikke, at lokalarkivet nødvendigvis får mindre plads til rådighed i Sadolins Hus.

»Jeg vil tro, at de får væsentlig bedre plads. Jeg kunne forestille mig, at flere biblioteksfunktioner samles i Hollænderhallens bibliotek. I Sadolins Hus vil man så have ind- og udlevering samt nogle aktuelle bøger. Og så bestiller folk bøger hjem fra Hollænderhallen, der så kommer nogle timer senere. Vi har jo en biblioteksmand, der tager frem og tilbage hele tiden,« siger Morten Dreyer og fortsætter:

»Men om det bliver det, jeg skitserer her eller noget andet eller noget tredje, ved vi ikke – det var bare, hvad jeg kunne forestille mig, og jeg har én stemme ud af ni i vores udvalg,« siger Morten Dreyer.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Borgmesteren fik over 1.000 underskrifter

Pladespillerne på Kirkegårdsvej: Her er vinyl blevet en landeplage