Westmarket overlevede ikke længe. Og så stod passagen tom igen. Arkivfoto: René Mølskov

Vesterbros passageforstoppelse – bedre kendt som WestMarket

Passagen mellem Vesterbrogade og Matthæusgade. Stedet der gang på gang er forsøgt pustet liv i med alt fra diskotek, til bankospil, gallerier, ældresagen, etniske tøjbutikker, lagersalg, cafè, lingeriebutik, grønthandler, you name it. Og alt med undtagelse af Netto og træningscenter, der dog har skiftet ejer mange gange, men forblevet et træningscenter. De to eneste forretninger i årtier, der har overlevet passagens dødbringende ånde.

Indfødt hillvesterbilly

Da WestMarket blev en realitet, WestMarket alene navnet, der kan få det værste op i en indfødt hillvesterbilly, som undertegnede, er virkelig søgt og minder om en oplevelse af fordærvet mados uden udluftningsmuligheder eller en Spaghetti Western gone wrong. WestMarket, hvorfor ikke bare en dansk oversættelse, noget originalt. Ligesom Mc.Kluud på Istedgade. Direkte oversat fra serien McCloud og tilpasset sig Vesterbro dialekten med liv i bedste velgående. Selvom passagen trods alt også har heddet TOVES Galleri, en hyldest til Tove Ditlevsen, endte den gyde også blindt. WestMarket, nærmest på forhånd dømt til at lide passagedøden, som de forladte spøgelsesbyer langs West Route 66. Stort slået op med smagsoplevelser fra hele verden og kendisser til at levere indvielsesunderholdningen i dyre domme. Som i ” Hvad sagde jeg,” eller på WestMarket slang ”I told Yo,” ligger den nu også øde og død hen og lugter fælt af enten gamle glemte madrester, kloak eller tis.

Stakkels Tove

Og et sidste desperat vægmalings forsøg på at spille Vesterbros egen Tove Ditlevsen kort. Stakkels Tove, en overdimensioneret dårlig efterligning og med et uigenkendeligt væg til væg tandsæt i farver. Der minder om fossiler mellem tænderne også kaldet tandsten. Hilser hun velkommen ved indgangen til Vesterbrogade med et teknisk kunstigt anstrengt smil.

Dødsejleren

Har gang på gang undret mig over, hvad der egentlig kunne overleve i den passage. Dødssejleren. Den er god at gå igennem, hvis vejret er koldt og regnfuldt. Men også lidt skummel og øde med de mange tomme raslende madboder med nedrullede dystre skoder. En rigtig gyser efter kl 2130 og når mørket sænker sig. Man er kun lidt tryg ved at færdes der på det tidspunkt, fordi træningscentereret har døgnåbent. Måske kunne passagen bruges til kulisser i gyserfilm. Passagen er gang på gang revet ned og genopbygget til nye forretningsfiduser. Så mange kroner spildt. Lidt synd for dem med ideerne, der bare ikke lærer af passagens historie, men garanteret tror på egen smart i en fart madopskrift finansieret af andre. Nu tales der om at bygge hotel. Det kunne måske fungere. Et sted der alligevel ikke skal opleves, bare overnattes i. Ud og ind. Ligesom når man kun bruger det til at traske igennem. Det er en sand gåde og ingen er lykkedes med at finde den magiske formel til at puste det rigtige liv i passagen.

Formerly known as

Det bliver spændende om hoteldrømmen bliver en realitet og hvad det så kommer til at hedde i formerly known as WestMarket. Jeg vil da foreslå at det bliver sendt ud til en navnekonkurrence blandt bydelens borgere. Nu da Enghave Station blev revet ned og så absolut skulle have en hyldest af et bajernavn for at højne den kulturelle følelse af elite og kvalitetsoplevelse for nybyggerne på Vesterbro.

Af Githa Schultz

red@vesterbrobladet.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Livet er godt i Jægersborggade

Saxogade inviterer til julefest