Frank Jensen (S) var torsdag aften på besøg i Sigynsgadekvarteret. Først besøgte han beboerhuset i Vermundsgade, hvorefter han fik en guidet rundvisning i kvarteret af Jasser Umarein, som er vokset op og bor i området. Foto: Martin Sørensen
in ,

Sigynsgade: Frank Jensen vil have handleplan fra politiet

UTRYGHED. Overborgmester Frank Jensen (S) var torsdag på Ydre Nørrebro for at følge op på situationen i Sigynsgade-kvarteret, hvor beboerne oplever stor utryghed på grund af en gruppe unge, der holder til i området.

BORGMESTERBESØG: »Udviklingen i kvarteret går godt, men problemerne med den her gruppe unge overskygger det,« siger Jasser Umarein og kigger gennem regnen over på overborgmesteren.

Umarein er studentermedhjælper i den boligsociale helhedsplan ’Den Grønne Trekant’ og bor og er vokset op i området her i Sigynsgade-kvarteret. I dag viser han overborgmester Frank Jensen (S) rundt i området, som besøger kvarteret for at følge op på situationen derude, som er præget af stor utryghed. Det skyldes en gruppe unge, der gennem længere tid har holdt til i Sigynsgade og Krakas Plads.

»Hvor mange unge er der tale om?,« spørger Frank Jensen Umarein.

»Der er en kernegruppe på fem til ti personer, og så er der ti til 20 medløbere. Nogle af dem er hardcore kriminelle, andre passer gymnasiet og går til fodbold. Men det er svært at rive sig fri, når man er vokset op sammen,« siger Jasser Umarein og leder Frank Jensen over til Krakas Plads, som gennem sommeren har været et yndet tilholdssted for gruppen af unge.

»Det var, da Loyal To Familia holdt ædegilde her på pladsen i 2017, at det gik galt. De holdt grillfest for at markere optagelsen af et nyt medlem, og siden har det været SÅ populært at være med i grupperingen. Bandemedlemmerne trækker rigtig hårdt i drengene herude, og det går hurtigt,« fortæller Jasser Umarein.

De unge skal væk

Det samme fortæller Babak Elmi, som er mentor i helhedsplanen. Han har et tæt samarbejde med de unge, men han oplever, at banderne har et meget stærkt tag i de unge, forklarer han Frank Jensen.

»Der dukker hele tiden nye op for at hverve unge her i området, og det går stærkt. Der er nogle af de unge, som vi har arbejdet med, hvor der er gået tre måneder, og så er de pludselig dybt involveret i banden. Det kan være Brothas eller LTF,« siger han.

»Vi ved, hvor problemerne er, og der er masser af programmer for de hardcore bandemedlemmer, men ikke for de bløde, blandt andet dem der er på vej ind i banderne. De unge kommer til mig, hvis de har brug for hjælp, og i den situation har jeg brug for et sted, hvor jeg inden for en uge kan sende dem hen – væk fra området her. Det kunne være et højskoleophold. De har brug for at komme væk herfra og være et sted, hvor de kan være i fred,« siger Babak Elmi, som også påpeger, at de unge i høj grad har brug for et sted at opholde sig i sommerferieperioden, og han er bekymret over, at Feriecamp Nørrebro lukker fra næste år.

»Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, vil der være flere unge på Krakas Plads fremover. De unge er nødt til at blive aktiveret, ellers er der ildebrand,« siger han.

Politiet ønsker mere overvågning

På Krakas Plads spotter Frank Jensen et kamera.

»Jeg kan se, at der er noget overvågning her,« siger han og udpeger kameraet.

»Ja, der er overvågning flere steder, men desværre klipper de ledningerne på dem eller vipper dem op i luften,« får han at vide.

»Forsvinder de, når politiet kommer?,« spørger Frank Jensen politiet, som også er med på den guidede tur.

»De kommer tilbage igen. Vi kan godt tale lidt med dem, og vi smider dem væk, men de kommer igen. Det ville være rigtig rart, hvis der kom kameraer op over det hele,« lyder det fra politiet.

Politimæssig handleplan

Overborgmesteren oplyser, at han også er meget interesseret i at få flere kameraer op på pladsen, og at han har taget kontakt til justitsministeren og politidirektøren.

»Sammen skal vi nok finde en løsning,« siger han og tilføjer, at han gerne vil have, at politiet lægger en plan for, hvordan de kan sørge for, at de unge holder sig væk fra området i fremtiden.

»Er der en dialogvej med dem? Er der et sted, de kan gå hen, hvor de ikke generer nogen,« spørger han?

Flere fra gruppen svarer foreningen Bolsjefabrikken i Ragnhildgade, og politiet meddeler, at det også er dér, de opfordrer de unge til at gå hen i stedet for at stå på Krakas Plads og i Sigynsgade.

»Det vil være den bedste løsning for alle, for det er uholdbart, hvis vi skal igennem endnu en sommer som den i år. Det er skadeligt for jer, der bor her, og for renomméet i området. Og det er synd,« siger Frank Jensen.

»Det her skal stoppes«

Helhedsplanen Den Grønne Trekant er i gang med flere forskellige initiativer, der skal støtte beboerne, skabe fællesskab i området og dermed øge trygheden. De arbejder blandt andet med initiativer inden for tryghed og trivsel, kriminalpræventiv indsats, uddannelse og beskæftigelse og forebyggelse og forældreansvar og afholder en række arrangementer. Det glæder Frank Jensen.

»Jeg er imponeret over de mange ressourcer, boligselskabet har her. Det er et overflødighedshorn af ting, man kan foretage sig,« siger han og tilføjer, at han derfor også er ærgerlig over situationen, der har ført til mange negative historier om området i medierne.

»Det her skal stoppes, og derfor har jeg bedt om en politimæssig handleplan. Jeg vil følge op på det og drøfte det med politidirektør Anne Tønnes.«

Håber på hjælp fra justitsministeren

Overborgmesteren er ærgerlig over, at det endnu ikke har kunnet lade sig gøre at sikre beboerne i Sigynsgade og politiet de ekstra kameraer, som der tidligere har været søgt om tilskud til.

»Jeg håber virkelig, at justitsministeren vil sikre, at der er penge til kameraer til området ved Krakas Plads i den pulje, der er sat af til overvågning. Det kan ikke passe, at vi skal blive ved med at spille Sorteper videre,« siger Frank Jensen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

VLI Volley nomineret til Årets Breddeklub

Særvisning med Volbeat i Imperial