Frisør Charlotte Urne har kunder med alle typer hår i sin salon i Jægersborggade. Her er det Selma på seks år, der er til frisør for allerførste gang. Foto: Dan Møller
in

Haha 😆 Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

»Jeg har mødt kvinder på 40 år, der aldrig før har været ved frisør«

JÆGERSBORGGADE. Vi er taget en tur til frisøren i Jægersborggade, hvor Charlotte Urne har åbnet salonen og butikken Made in Congo. Hun tager sig af alle typer hår – også afrohår – som der er kæmpe efterspørgsel på at få hjælp til.

 

 

TIL FRISØR: Foruden navnet Made in Congo kan det sorte Jesusbarn i vinduet og det farvestrålende, afrikanske tøj på bøjlestangen i den ene side af salonen godt give det indtryk, at man skal have afrikanske rødder for at sætte sig i frisørstolen hos Charlotte Urne i Jægersborggade.

»Der er mange, der kigger ind og spørger ’er det en afrofrisør?’,« siger Charlotte Urne, som fortæller sine kunder, at hun tager imod kunder med alt slags hår.

Men i modsætning til andre frisører ligner hun ikke et spørgsmålstegn, hvis en kunde kommer ind og skal have ordnet sit afrohår. Charlotte Urne har nemlig mange års erfaring med netop den type hår, da hun selv er halvt congoleser. Og det viser sig, at der er et kæmpe behov for netop sådan en frisør på Nørrebro.

»Jeg har mange kunder med afrohår, og jeg har mødt kvinder på 30 og 40 år, som aldrig før har været ved frisør, fordi der ikke har været nogen, der ved noget om den type hår. Jeg har også en del kunder, som er kvinder med tørklæde. Når der er efterspørgsel på tider fra dem, lukker jeg butikken om mandagen, så jeg kan klippe dem. Så trækker jeg gardiner for, så de kan sidde uforstyrret,« fortæller Charlotte Urne, som tilføjer, at hun ikke går ind for at gå med tørklæde, men at hun selvfølgelig respekterer kvindernes valg.

»Mange af dem er fra afrikanske, muslimske lande, så det er super interessant for mig, og det er fedt at høre deres historier,« siger hun.

Hjælp til adoptivbørn

Hun fortæller, at det er blevet en mærkesag for hende, at folk med afrohår ikke skal trække deres krøller ud.

»Det er der mange, der gør, men man bruger nogle rigtig stærke kemikalier, meget stærkere end permanentvæske, til det, og man har set, at det kan give væmmelige sår i hovedbunden, og nu har man også fundet ud af, at det er hormonforstyrrende. Så det vil jeg ikke hjælpe kunderne med. Det kunne jeg ellers tjene en masse penge på,« konstaterer Charlotte Urne.

Udover kunder fra Nørrebro har hun også kunder fra andre dele af landet, som har brug for hjælp.

»Det er nærmest dagligt, at jeg har kunder som kommer fra andre steder end Sjælland. Jeg har kunder fra Sønderborg og Aarhus, og også Sverige, nogle med deres adoptivbørn, fordi de ikke ved, hvordan de skal håndtere afrohår,« fortæller Charlotte Urne.

Fandt sin far i Congo

Hun blev uddannet frisør i 1998 ved Vidal Sassoon i London, har undervist på frisørskolen og har haft salonen Flottenhejmer ved Sankt Hans Torv, som hun lukkede i 2010 i forbindelse med finanskrisen.

»Og så for to år siden blev jeg kontaktet af en mørk mand på Facebook, som viste sig at være min halvbror,« fortæller Charlotte Urne og smiler.

»Han fortalte, at han skulle til Congo og besøge vores far, og han syntes, at jeg skulle tage med. Så jeg valgte at rejse til Congo med en halvbror, som jeg aldrig havde mødt, for at besøge min far, som jeg heller aldrig havde mødt før,« siger hun og smiler.

Det var en stor oplevelse for hende som 45-årig endelig at møde sin far, som viste sig at ligne hende, både af udseende og sind.

»Han blev simpelthen så glad for at se mig. Og det var så vildt at stå og se ham ind i øjnene, som ligner mine hundrede procent,« fortæller Charlotte Urne.

Den afrikanske identitet

Da hun kom hjem fra at have besøgt sin far i Afrika, var der noget, der var forandret i hende. Nu skulle der ske noget. Hun havde været på kontanthjælp i nogle år, men rejsen gav hende et form for boost. Hun var blevet meget inspireret af DR’s dokumentar ’Afrika er det nye sort’, hvor der var fokus på det kreative Afrika og afrikansk mode.

»Det var lige mig, og jeg er vild med, når man kombinerer afrikansk stof med det skandinaviske, minimalistiske design. Så jeg besluttede mig for, at jeg ville åbne salon igen, hvor jeg så også ville sælge tøj, som jeg havde designet,« fortæller hun og viser en smuk buksedragt frem i det klassiske african wax, som er bomuld med vokstryk.

»Jeg blev ligesom mere afrikansk efter at have været i Afrika. På trods af at jeg altid har været ’neger-Charlotte’, fordi jeg voksede op i Haslev, hvor der ikke var andre børn, der så ud som mig, så har jeg aldrig følt mig særlig afrikansk. Det har meget at sige, hvem man vokser op sammen med. Men nu er jeg blevet mere modig, og når jeg afleverer min søn i skole om morgenen, har jeg, som den eneste forælder, farvestrålende tøj på. I Danmark går folk meget i sort og grå om vinteren, og det er simpelthen så trist. Det skal der laves om på,« siger Charlotte Urne og griner.

Ønsker at udvide

»Og så er der nogle, der tror, at man ikke kan gå i stærke farver, hvis man er en bleg skandinav, men det kan man altså sagtens,« tilføjer hun.

Hun åbnede Made in Congo 1. september uden at have lånt en krone og er kommet flyvende fra start. Hun vil gerne have noget større og er i gang med at undersøge mulighederne for at få nogle større lokaler i gaden. Samtidig søger hun en frisør mere til salonen.

»Jeg arbejder seks dage om ugen og går ofte først kl. 19 og 20, og samtidig har jeg to børn. Og jeg vil gerne have mere tid til at lave tøj, så det ville være rigtig dejligt med en frisør mere,« siger hun.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Stormagasinet Illum røvet af flere pistolmænd

Se billederne: En kulturhøjborg er genopstået af asken