Cykeltunellen for enden af Nordre Frihavnsgade. Foto: Dan Møller
in ,

Sur 😠

Cykelstier ligger mørke hen

UDEN LYS. København har en profil som cykelby, og flere cykelstier er kommet til de senere år. Men flere af de centrale strækninger er uden lys og opleves som utrygge. Kommunen beklager og giver forskellige forklaringer.

 

MØRKT: Winnie Gammelgaard cykler dagligt på tværs af Østerbro på vej mellem arbejde og bopæl.

I takt med efteråret skred frem, og det blev mørkere og mørkere, opdagede hun, at flere af de centrale cykelstier på Østerbro er uden lys.

Det gælder blandt andet strækningen mellem Ryparken Station og Kildevældsparken og tunellen under togbanen for enden af Nordre Frihavnsgade, to nye strækninger indviet i henholdsvis i år og i 2015.

»Først var det den ene side, som ikke virkede, og nu virker lyset slet ikke,« siger hun og peger ind i tunnelen

»Man kan ikke så godt se hinanden, når det er mørkt, og cykler kommer med høj fart gennem svingene,« siger hun og nævner, at hun har gjort Københavns Kommune opmærksom på det.

Et andet sted hun også oplever manglende lys er på Svanemøllerutens nyeste strækning mellem Ryparken Station og Kildevældsparken.

Her i det forholdsvis øde område er der flere, som mener, at det er utrygt at cykle efter mørkets frembrud, når der ikke er lygtepæle til at lyse op.

Bestilt ny belysning

Også en tredje strækning, cykelbroen over Helsingørmotorvejen ved Ryparken Station som blev indviet i 2014, har Østerbro Avis observeret, at der mangler lys.

I Københavns Kommune er der forskellige forklaringer på, at der mangler lys på de udvalgte strækninger.

»Det er afgørende for borgerne, at gadebelysningen fungerer, så de kan færdes trygt og sikkert rundt i byen. Derfor er det selvfølgelig heller ikke hensigtsmæssigt, at der på de tre konkrete strækninger har været udfordringer med lyset i et stykke tid,« skriver enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Jakob Bülow Find til Østerbro Avis. Han lover, at der er belysning på vej i tunellen.

»Vi har desværre over en længere periode oplevet driftsmæssige udsving på det lysanlæg, som for to år siden blev opsat mellem Østbanegade og Kalkbrænderihavnsgade. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende på så nyt et anlæg, så det har vi også har påtalt over for leverandøren. Nu er der bestilt midlertidig belysning til tunnelen, som vil blive opsat hurtigst muligt, så borgerne igen trygt kan færdes i tunnelen,« siger han.

Tyveri af aluminium

Når det gælder cykelbroen, skyldes manglende belysning simpelthen tyveri.

»Årsagen til at der i øjeblikket ikke er nogen belysning på cykelbroen ved Ryparken, er desværre, at aluminiumslisten på rækværket, er blevet stjålet. Lamperne var installeret på listen, og de er derfor blevet ødelagt i forbindelse med tyveriet. Vi har bestilt en ny lysskinne, som vil blive sat op, så snart den er leveret,« lover han.

Jacob Bülow Find har endnu ikke været opmærksom på den manglende belysning mellem Ryparken Station og Kildevældsparken.

»Nu hvor vi har modtaget en henvendelse, kører vi selvfølgelig ud og kigger på lamperne, og hvis der er belysning, vi ejer, som er ude af drift, bliver det selvfølgelig fejlmeldt og repareret,« skriver han.

Winnie Gammelgaard fortæller, at hun tidligere elektronisk »har givet kommunen et praj« om den manglende belysning og også haft ringet.

Jacob Bülow Find nævner, at der kan være problemer med teknikken, når der bliver givet et praj til kommunen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Far får ti års fængsel for brandstiftelse

GraceKbh mangler frivillige til nødherberg