Praktiserende læge Trine Jeppesen, bestyrelsesmedlem i Praktiserende Lægers Organisation. Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Flerlægeklinikker tænkes ind i nybyggeri i København

LÆGEMANGEL. Københavns Kommune vil tænke lægeklinikker ind i nybyggeri for at afhjælpe lægemangel. Lægernes fagorganisation PLO ser positivt på udspillet, men opfordrer kommunen til samarbejde om løsninger på den korte bane.

KØBENHAVN: Der er lægemangel i København – ingen af byens praktiserende læger har åbent for tilgang af nye borgere. Og det er ikke holdbart, når indbyggertallet hvert år øges med 10.000 borgere.

Københavns Kommunes Sundheds- og omsorgsudvalg har derfor netop godkendt en ny strategi, som skal gøre det lettere at åbne almen praksis med flere læger under samme tag, og dermed få flere læger til byen, fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

»Selvom det ikke er en kommunal opgave at tiltrække læger, kan vi ikke bare sidde på vores hænder. Alle københavnere skal have de samme muligheder for at få lægehjælp. Derfor melder vi os nu på banen med en strategi, der skal gøre det lettere for lægerne at lave ny praksis i København,« udtaler sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Strategien går ud på, at tænke etablering af flermandspraksis ind fra starten, når man byplanlægger, for eksempel ved byggeri af almene boliger, plejehjem og udvikling af nye byområder. På den måde kan flere læger få opfyldt deres ønske om flerlægepraksis.

En undersøgelse blandt yngre læger viser, at kun to procent ønsker solopraksis, mens størstedelen ønsker flerlægepraksis. Og det er der ikke plads til i små lejligheder i københavnske bygninger.

Sundheds- og omsorgsforvaltningen vil søge midler fra en pulje på 150 mio. kr., der er øremærket til at skabe rammer for moderne flerlægepraksis i hovedstadsområdet.

Opfordrer til samarbejde

Praktiserende læge og bestyrelsesmedlem i lægernes organisation PLO, Trine Jeppesen, er glad for kommunens udspil.

»Det er fint, at kommunen går ind i problematikken, selv om det ikke er dens opgave at sørge for lægedækning. Og det er fornuftigt at lægge etablering af flerlægepraksis ind i byplanlægningen,« siger Trine Jeppesen til minby.dk.

Samtidig opfordrer hun kommunen til at gå i samarbejde med PLO om løsninger på den korte bane.

»Der skal ikke kun findes løsninger i periferien, hvor der nybygges. Der er også et behov for tilbud, der hvor borgerne bor i dag, og den eksisterende praksismasse i mindre lejligheder befinder sig stadig i et limbo, så der er brug for at være kreativ på alle mulige måder,« siger Trine Jeppesen og kommer med et par eksempler:

»Der findes statslige og private lejemål, for eksempel må alle de udflyttede arbejdspladser have skabt noget rum. Vi er nødt til at finde lokaler med plads til flere læger og måske i samarbejde med andre kommunale tilbud som speciallæger eller genoptræningstilbud. Vi må sætte os sammen – kommunen og PLO København – og åbne paletten. Også i forhold til regler om, at læger ikke må etablere praksis i stueetage, selv om de ledige erhvervslejemål er der,« siger Trine Jeppesen.

Det er ikke kun de nye 10.000 borgere årligt, der skaber behov for flere læger.

»Demografien skal også indregnes – vi bliver ældre, og det skruer behovet yderligere op,« siger Trine Jeppesen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

38 nye p-pladser på Vesterbro

100 år med takt og tone