Rune Sandholt fra Amager står bag den samfundsansvarlige firmajulegave 'Afrikakurven', hvor blandt andet kaffebønnerne i kurven er leveret af kvindelige småbønder i Kenya, der er sikret flere penge mellem hænderne og faglig udvikling. Derudover får deres børn betalt skolegang, så de kan få en fremtid med muligheder. Foto: Privatfoto.

Like 👍

Sidste dans for guldsmedene i Rundetaarn

SMYKKEKUNST: Skolen for Brugskunst hed den første institution, der i 1953 afsluttede det første hold afgangselever. I løbet af skolens knap 65-årige historie har cirka 350 elever taget afgang og fået den beskyttede titel ’Ædelmetalformgiver’.

Udstillingen ’Efterfest – en fejring af dansk smykkekunst og sølvkorpus gennem 65 år’ i Rundetaarn viser, hvad afgangseleverne fra Guldsmedehøjskolen og senere kaldet Institut for Ædelmetal har kunnet drive det til. Næsten 200 forskellige værker vil afspejle ikke bare den moderne smykkekunsts historie, men også en mangfoldighed af håndværksmæssige teknikker, materialer, former og fortolkninger af en fingerring, et armbånd, en broche eller et halssmykke. Samtidig får en række sølvsmedes imponerende værker plads side om side med de bærbare værker.

»Formålet med udstillingen er først og fremmest at sætte fokus på, hvad en kunstnerisk efteruddannelse kan føre til. Værkerne er vidt forskellige, og vi håber, at publikum vil fornemme det overflødighedshorn af håndværk, kreativitet og engagement, der ligger bag dem alle,« siger en af de to initiativtagere, smykkekunstner Maria Tsoskunoglu, der ligesom sin kollega Nanna Obel også er uddannet fra Institut for Ædelmetal.

Oprindelig var uddannelsen en efteruddannelse for guld- og sølvsmede. Senere blev den også tilgængelig for andre med en designuddannelse bag sig eller tilsvarende færdigheder i især de håndværksmæssige teknikker på skolen. Sidste hold tog afgang i sommeren 2016.

Efterfest – en fejring af dansk smykkekunst og sølvkorpus gennem 65 år. Rundetaarns bibliotekssal 1. december til 13. januar 2019. Entré 25 kr.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Apotekerne i centret løber for kunderne

Lillesøster i ny julekalender: Jeg er lige så irriterende