Lokalhistorisk konsulent Nina Heineth, formand for Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv, Anders Hjorth, Sundby Lokalråds formand Ib Wendrup og bestyrelsesmedlem Bent Jørgensen fra den lokalhistoriske forening ved jubilæumsreceptionen sidste onsdag. Foto: Anders Bentzon.
in

Elsker 😍

Lokalråd vandt slaget om Amager Bio

JUBILÆUM. Sundby Lokalråd har siden stiftelsen for 50 år siden udkæmpet mange Amagerslag. Den største sejr kom i hus, da lokalrådet fik forhindret Dansk Supermarkeds planer om Netto-butik i den gamle Amager Bio.

SUNDBY: »Der er fortsat brug for politisk og økonomisk uafhængige lokalråd og en demokratisk samling af lokalpolitiske kræfter. Derfor lever vi endnu,« fastslog Sundby Lokalråds formand Ib Wendrup i sin tale ved lokalrådets jubilæumsreception i onsdags i Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkivs lokaler i Amager Kulturpunkt.

Det er nu 50 år siden, at medlem af Socialdemokratiet, Hilmer Hansen, indkaldte til et møde med andre politiske partier for at stifte lokalrådet. Der gik ikke lang tid, før forskellige interesseorganisationer meldte sig under fanerne.

Helt frem til 2008 var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved lokalrådenes eksistensberettigelse, men så besluttede Københavns Kommune at etablere lokaludvalg for at styrke demokratiet mellem rådhus og borgere i bydelene.

»Alligevel besluttede vi at holde fast i lokalrådene, for vi er hverken bundet op på den kommunale fuldmagt eller det begrænsede antal personer, som der er plads til i lokaludvalgene. Og vi har bevist, at vi kan øge medlemstallet, når der er sager på dagsordenen, som f.eks. Amager Strandpark, Sundbyvester Plads eller i forhold til Amager Metro Gruppen,« forklarede Ib Wendrup.

Af lokalhistoriske højdepunkter nævner han kampen for at bevare Amager Bio som et kulturelt samlingspunkt.

Amager Kulturpunkt

I 1986 blev Amager Bio solgt til A.P. Møller og Dansk Supermarked med henblik på at forvandle den gamle biograf til et discountsupermarked. Anført af lokalrådets senere formand, Bodil Emanuel, blev der kæmpet indædt mod planerne.

Det fik Københavns Kommune til at indgå en aftale med Dansk Supermarked, således at kommunen fik brugsretten over Amager Bio i 20 år. Til gengæld fik Dansk Supermarked lov til at opføre Netto-butik på den tidligere garagegrund på Middelgrundsvej. Herefter kunne overborgmester Jens Kramer Mikkelsen forære lokalerne til Sundby Lokalråd, hvilket blev startskuddet til etableringen af Amager Kulturpunkt og Amager Bio som koncert- og spillested.

Amager Strandpark

Sundby Lokalråd hev også en sejr i land omkring samarbejdet med Rivieraudvalget i forbindelse med realiseringen af Ny Amager Strandpark, og lokalrådet gik også ind i kampen for at forhindre daværende overborgmester Ritt Bjerregaards forsøg på at bygge boliger på Kløvermarken.

Kampagnen for en tunnelbane under Amagerbrogade og indretningen til en miljøprioriteret handelsgade, fredning af Amager Fælleds strandenge og ikke mindst Amager Metro Gruppes kamp for at få Østamagerbanen nedgravet, har trukket store veksler på lokalrådets medlemmer.

»Vi har ikke vundet alle kampe, men vi er blevet hørt. Og vi har støttet økonomisk, når f.eks. Amager Metro Gruppe skulle bruge penge for at rejse retssager mod staten. Vi vil fortsat gå ind i den slags kampe,« understregede Ib Wendrup.

»De fleste borgere, der bor i de ældre kvarterer opfatter helt klart Amager som en helhed, økonomisk, kulturelt og trafikalt, hvorfor vi har lagt vægt på at være repræsenteret i både Amager Øst og Vest Lokaludvalg. Det er memlig lokalrådets rolle at holde et samlet øje på udviklingen i både øst og vest.«

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Det er ligesom en brækket arm

En verden af følelser på Ophelia