Anne Tønnes og Rasmus Agerskov Schultz. Foto: Anders Bentzon.
in ,

Nærpoliti i øjenhøjde – med citronmåne

SYNLIGHED. Nærpolitiet var på gaden med mobile pavilloner i sidste uge. Målet er tryghed og dialog med borgerne, som i stigende grad føler sig utrygge.

TINGVEJ: En mor og hendes lille pige kigger nysgerrigt efter de tre betjente, som har taget opstilling på Tingvej med mobil pavillon, patruljevogn, saftevand og citronmåne.

»Har du nogensinde prøvet at sidde i sådan en politibil?,« spørger en af betjentene og hjælper pigen ind på passagerersædet. »Det er nok ikke helt som fars racerbil,« griner moderen. »Næææh, men jeg har prøvet at sidde i en ambulance,« fortæller pigen, mens hun studerer instrumentbrættet.

Besøget er et nærpolitiets seneste tiltag for at komme tættere på borgerne, fortæller vicepolitiinspektør og afdelingsleder for Københavns Politis Nærpolitiafdeling Rasmus Agerskov Schultz:

»Der er jo en tendens til stigende utryghed for kriminalitetsbilledet i for eksempel det her område.

Foto: Anders Bentzon.

Det her tiltag skal så hjælpe til, at vi som nærbetjente kommer mere i dialog med folk i øjenhøjde. Vi fortæller om, hvad vi gør af politiindsatser i området – sammen med kommunens forskellige indsatser som for eksempel gadeplansmedarbejderne. Jeg kan godt forstå borgere, som sidder derhjemme og forholder sig til alle avisforsiderne, som lyder vilde og voldsomme. Så prøver vi at tage det lidt ned og fortælle, at selv om der har været nogle episoder, er det altså ikke livsfarligt at gå på gaden – og om de tiltag, vi har gang i for at alle kan færdes trygt.

Nærpolitiet arbejder efter ’Din betjent’-modellen: Et samarbejde med lokale politibetjente i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør, hvor folk kan kontakte dem direkte, hvis der opleves problemer med tryghed eller sikkerhed i lokalområdet, forklarer Rasmus Agerskov Schultz:

»Vi har jo nærstationerne – på Amager godt nok ude på Kamillevej – og fire andre steder i København. Men vi er selvfølgelig ikke så tæt på, og der er det her en form for kompromis. I stedet for, at vi kører rundt i patruljebilen, så kan vi komme ud og snakke med folk på den her måde. Det er vigtigt for os at give folk baggrunden for, hvorfor man kan føle sig tryg. Og det kommer vi til at gøre i større grad fremadrettet, når der er sager, der blusser op i et område.

Tillid og dialog

Politidirektør Anne Tønnes er også en af gæsterne i pavillonen. Hun er glad for det nye tiltag:

»Vi er jo meget optaget af at komme ud og være hos borgerne i stedet for, at det er dem, der kommer til os. At være synlige, tilgængelige og ikke mindst i dialog med borgerne, også når det ikke er blå blink, det handler om: Bare at være her på sådan en fredsommelig dag som i dag, så borgerne kan spørge os om ting, der bekymrer dem, eller helt overordnede spørgsmål om, hvordan vi arbejder.

Foto: Anders Bentzon.

Vi er egentlig kommet ud over den diskussion om mursten. Det handler mest om tilgængelighed: At folk for eksempel kender en lokalbetjent, de kan ringe til, eller møder dem på skoler, institutioner eller borgermøder – ikke så meget om, at de sidder inde på den der station bag et skrivebord. Det er vores fremmeste opgave at skabe noget tillid og dialog. Og prøv at kigge rundt, det er jo helt livsbekræftende at se små unger med deres forældre og ældre borgere.

Så det vil vi gøre meget mere af, både hvis der har været vold eller lignende i et område, der trænger til lidt ekstra bevågenhed, men også når der ikke er den slags anledning: Et julemarked, et loppemarked eller andet, hvor der er mange mennesker samlet. ’Borgernes politi’, det er nøgleordet for mig,« slutter Tønnes.

Se mere: www.dinbetjent.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Historisk seniormedalje til Hermes-herrer

»Min drøm er at blive professionel fodboldspiller«