in ,

Ked 😭

Butiksdøden truer i Sydhavnen

LUKNINGSTRUET. Bekymringerne vokser hos Sydhavnens erhvervsliv, hvor nogle har mistet op mod 50 procent af deres kunder, siden metrobyggeriet afspærrede Mozarts Plads for gennemkørende trafik.

BUTIKSDØD: ’Die Berliner Mauer’. Disse spraymalede blokbogstaver byder velkommen til Mozarts Plads, hvis man kommer fra Borgbjergsvej og fortsætter mod Mozartsvej. Spørger man Sydhavnens erhvervsdrivende, rummer de tre ord på det grønne hegn dog en kedelig sandhed.

Som berlinmuren i sin tid inddelte Tyskland i øst og vest, inddeler metrobyggepladsen på Mozarts Plads nemlig bydelens hovedstrøg i to. Det er godt nok muligt at krydse pladsen til fods eller på cykel, men adgangsforholdene er så dårlige, at mange opgiver og holder sig til den ene side, og det koster kunder, siger erhvervslivet.

Foto: Benedicte Lorenzen

LÆS MERE: “DET GAMLE SYDHAVNEN ER BLEVET DELT I TO”

Opdeling koster kunder

Så voldsomt er faldet i kundeflowet, at flere erhvervsdrivende frygter, de må dreje nøglen om, hvis der ikke sker noget. Det fortæller grafisk designer Zita Gustafsen, der både driver Designatelieret på Mozartsvej og er formand for handelsforeningen ’Sydhavnen Handler’:

»Når jeg taler med erhvervsdrivende herude, så hører jeg både nye og ældre erhvervsdrivende fortælle, at de har mistet op mod 50 procent af deres kundeflow. Det handler særligt om to ting,« fortæller hun og remser op:

»For det første er det blevet nærmest umuligt at passere Mozarts Plads, og det betyder, at der ligesom ikke er noget flow gennem Sydhavnens hovedstrøg længere. Folk, der tidligere kørte igennem på vej et sted hen, kører nu udenom, så vores gader er blevet mere øde. For det andet kører bussen heller ikke igennem længere, og det har ellers været god markedsføring for butikkerne, når bussen kom forbi og stoppede mange gange om dagen.«

LÆS MERE: “JEG ER IKKE LANGT FRA AT DREJE NØGLEN”

Den første lukning

Og bekymringerne om en butiksdød bydel ser desværre ud til at ramme virkeligheden nu. I weekenden holdt eventcaféen Southie på Borgbjergsvej 54 ophørsloppemarked, hvor alt inventar var til salg.

Som formand for handelsforeningen bliver bekymringen tydeligere og tydeligere, siger Zita Gustafsen, der heller ikke ser optimistisk på handelslivets fremtid under anlæggelsen af Sydhavnsmetroen:

»Prognoserne er ikke gode, og jeg har folk stående hver uge, som er i panik og ikke aner, hvad de skal gøre. Jeg er bange for, at mange af dem er færdige, hvis ikke der snart sker et eller andet drastisk, men jeg har svært ved at se, hvad det skulle være. Vi kan jo ikke trylle os om til Jægersborggade eller en populær turistattraktion på så kort tid. Det er nu, der skal ske noget, for de erhvervsdrivende får bare større gæld,« siger hun.

LÆS MERE: “JEG MANGLER MINE EFTERMIDDAGSKUNDER”

Glade for dialogen

I forsøget på at gøre noget inviterede ’Sydhavnen Handler’ repræsentanter fra Metroselskabet til et møde, hvor de erhvervsdrivende havde tre forslag til en redningsplan.

Det første forslag går på, at man skaber en alternativ adgangsvej bagom Lejerbos bananformede bygning ved Mozarts plads, så biler og busser igen kan køre ad hovedstrøget.

Det andet forslag går på, om man kan skabe adgang ved at flytte byggepladsen efter, hvor byggeriet er. Og så var der spørgsmålet om muligheden for kompensationer til butikslivet.

Hanne Tærsbøl Schmidt er chef for Metroselskabets afdeling ’Kunder og Naboer’, der havde en repræsentant med til mødet med handelsforeningen. Hun kan godt forstå den lokale bekymring:

»Først og fremmest vil jeg sige, at når vi kommer med en stor metrobyggeplads, så er det en stor forandring i bylivet, så jeg kan sagtens forstå, at bekymringerne opstår. Derfor er vi også rigtig glade for, at Sydhavnen Handler har taget kontakt til os, så vi kan komme i dialog om, hvordan vi sammen med naboerne får det til at fungere bedst muligt for dem. Det har vi en stor interesse i, for vi skal jo være naboer i temmelig mange år,« fortæller hun.

Hanne Tærsbøl Schmidt fortæller, at man er lydhøre over for handelsforeningens første forslag om at føre biler og busser en alternativ vej over Mozarts Plads, at men at beslutningen ligger et andet sted:

»Da vi mødtes med Sydhavnen Handler, kom de med et forslag om, at man kunne køre trafikken en alternativ vej over Mozarts Plads, og det vil vi gerne undersøge. Det er dog Københavns Kommune, der er vejmyndighed, så vi har nu aftalt, at vi går videre med det til dem, og så må de forholde sig til, om det vil kunne lade sig gøre. Jeg kan ikke sige så meget mere om det på nuværende tidspunkt,« siger hun.

Undersøger skiltning

I forhold til forslaget, om at åbne byggepladsen, lyder svaret dog, at det ikke kan lade sig gøre, da anlæggelsen af en metrostation er en meget stor konstruktion, og entreprenøren har brug for pladsen. Og i forhold til kompensationsmuligheder, så findes de ikke til erhvervsdrivende.

Metroselskabet har dog gjort sig en del erfaringer i forbindelse med anlæggelsen af Cityringen:

»Vores retningslinjer har været, at man på det grønne hegn skiltede til de butikker, man ikke kunne se, fordi deres facade var gemt bag ved. Det arbejde er i gang, og inden for de næste par uger, får butikkerne på Mozarts Plads deres navn på hegnet. Nu har Sydhavnen Handler dog rettet henvendelse til os og spurgt, om ikke man også kunne skilte til butikker, der ligger lidt længere væk fra metrobyggepladsen. Det undersøger vi så lige nu,« forklarer Hanne Tærsbøl Schmidt.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Hovedstadens Svømmeklub indstillet til ‘Kulturministerens Idrætspris 2018’

BUTIKSDØD I SV: “Jeg mangler mine eftermiddagskunder”