Siden 2012 har kommunen støttet 47 fælles gårdhaver, men nu halveres budgettet, hvilket bremser kraftigt op i antallet af projekter. Billedet stammer fra en gårdsammenlægning i omkring Kertemindegade og Østerbrogade i 2015. Foto: Michael Paldan

Ekstra gok i nødden til fælles gårdhaver

Sparekniv. Støtten til gårdfornyelser er i forvejen mere end halveret fordi pengene skal betale noget af kommunens Metro-gæld.

Af Frank S. Pedersen

fsp@minby.dk

Konsekvens: Ventelisterne bliver lukket, og ventetiden for projekter, der allerede er på listen forlænges fra tre op til ni år. De fælles gårdhaver bliver både ramt af kommunens Budget 2019 og yderligere af besparelserne i teknik- og miljøforvaltningen.

En administrativ medarbejder mister jobbet og ordningen bidrager med 700.000 kroner til den politiske aftale om at skrabe 35 millioner kroner sammen, som området mangler i indtægt næste år.

»Vores indsats med at skabe bedre friarealer for københavnerne, samtidig med vi gør byen mere robust over for klimaforandringer, er afgørende for de berørte beboere. Derfor står masser af karréer på venteliste. En hel del af disse kan nu skyde en hvid pind efter at se fremskridt i de kommende år, fordi et flertal uden om Enhedslisten nedprioriter at klimasikre og løfte gårde helt lokalt. Det er en kæmpe fejlprioritering, og det kan jeg kun begræde,« siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), der dog stemte for den ekstra administrative besparelse.

I hele byen

Budgettet bliver halveret for at betale af på metrogælden til By & Havn i den store aftale, der blandt andet også omfatter boligbyggeri på Fiskerhavnens stejleplads og campinggrunden på Amager Fælled.

I år er ni gårdhaveprojekter afsluttet på Nørrebro, Østerbro, Amager, Vesterbro, i Sydhavnen og i Valby. Forvaltningen vurderer at man fremoverkan sætte gang i to til tre projekter årligt mod nu fire til fem.

Efter mødet i Teknik- og Miljøudvalget mandag i sidste uge afgav Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti følgende protokolbemærkning:

»Partierne beklager meget, at budgettet til Fælles Gårdhaver er reduceret så markant i budget 2019, men ser med glæde på, at gårdhaver, der kan indgå i klimatilpasningsprojekter, fremover prioriteres.«

Udsatte områder

De kommende fire år vil forvaltningen prioritere at lave gårdsammenlægninger, hvor karréerne ligger i et udsat byområde eller inden for igangværende områdefornyelser eller projekter med særligt klimatilpasningspotentiale.

»Gårdhaveprojekterne er en enkel måde at højne københavnernes livskvalitet helt lokalt hjemme på matriklen, samtidig med at vi sikrer byen mod oversvømmelser og giver den et grønnere præg. Når et flertal uden om Enhedslisten har besluttet at halvere pengene, skal vi sikre, at de tilbageværende midler primært bruges i vores udsatte boligområder,« siger Ninna Hedeager Olsen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Frank Schmidt Pedersen

Om journalisten Frank Schmidt Pedersen

Freelance journalist på Hovedstadens Mediehus med fokus på Valby/Kgs Enghave og Nørrebro/Nordvest.

Lokalt energibundt nomineret til ‘Årets Energibundt’

»Sammenholdet skaber nerven i byen«